Sugestii pentru fotografierea florilor de cires

Fotografierea florilor de cireș este doar una din activitățile foto pe care le poți întreprinde primăvara. Menționez că începusem să lucrez la aceste sugestii înainte de declararea pandemiei COVID-19, dar sper că se vor liniștii lucrurile și aceste idei vor fi utile pentru a realiza cele mai reușite fotografii cu flori.

fotografierea florilor de cires idei sugestii fotografie de primavara
fotografierea florilor de cires

Înaite să trecem la fotografierea florilor de cireși, cred că merită să ne oprim un pic la situația creată de coronavirus (COVID-19).

În primul rând respectați măsurile de prevenire, fără panică, isterie și alte chestii care fac mai mult rău decât bine.
În al doilea rând ce se întâmplă acum demonstrează capacitatea oamenilor de a face față unei crize. Iar cum decurg lucrurile în momentul în care scriu aceste rânduri nu este bine deloc. Probabil cel mai bun exemplu este acel român care deși avea certificat de la autoritățile spaniole că este infectat cu COVID-19, totuși el a decis să se întoarcă în România cu avionul, astfel riscând sănătatea altor 60 de pasageri și a echipajului companiei aeriene!

Personal mă gândesc la trei lucruri: sau nu ni se spune adevărul despre COVID-19, sau toate autoritățile din întreaga lume sunt incopentente, ori, cel mai grav, o combinație între primele două. Oricum până trece criza asta, fiți prudenți și vedeți cum procedați, parcă ar fi păcat să lăsăm să treaca primăvara pe lângă noi, căci știți care este metoda aproape 100% sigură că ne scapă de virusul ăsta acum? Să ne ținem respirația! Minim două săptămâni! Dar cui îi place să fotografieze flori, să citească în continuare!

fotografierea florilor de cires gradina japoneza bucuresti
fotografierea florilor de cires

Fotografierea florilor de cireș

Primăvara este anotimpul renașterii, când natura ia ciclul vieții de la capăt, încântându-ne cu modul în care copacii înfloresc. Lumina este contrastantă, pe la umbră încă este rece, dar soarele este cald. Pentru un pasionat de fotografie, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă.

Înflorirea cireșilor este unul din semnele că în sfârșit a venit primăvara. Mult mai cunoscut în Japonia, obieceiurile sakura și hanami, pot fi practicate și în Romania, acolo unde sunt numeroși cireși. În București, unul din cele mai cunoscute astfel de locuri, este Grădina Japoneză din parcul Herăstrău.

Olympus E-M5 Mark II gradina japoneza parcul herastrau
in gradina japoneza din parcul herastrau – fotografierea florilor de cires

Florile de cireș fiind un subiect atât de fotogenic, oferă o multitudine de moduri de a le fotografia. Pentru a profita la maxim de înflorirea cireșilor, am adunat 15 sfaturi pentru a surprinde acest minunat moment care anunță sosirea primăverii.

→ În principiu, pentru fotografierea florilor de cireș nu ai nevoie de cine știe ce aparat, poți obține fotografii reușite cu un aparat foto compact, un aparat foto bridge (ca de exemplu Panasonic Lumix FZ1000 II) sau chiar și cu telefonul mobil.

Dacă totuși ai un DSLR sau mirrorless încearcă să folosești un obiectiv zoom. Acesta te va ajuta să obți mai ușor acel efect numit bokeh. La fel, dacă aparatul foto compact are zoom nu ezita să-l folosești.

Citește și: Sony HX99 si HX95 noile aparate foto compacte de calatorie cu zoom puternic

→ Termenul bokeh derivă din japonezul boke („neclar, confuz”) și se referă la modul în care sunt redate în fotografie planurile mai apropiate și respectiv mai îndepărtate decât planul asupra căruia s-a făcut focalizarea.

bokeh Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6
exemplu bokeh f/4 9mm – fotografierea florilor de cires

Un pont: să focalizezi pe o singură floare înconjurată de mai multe în fundal. Nu uita însă să iei în calcul faptul că vei avea nevoie ca diafragma să fie deschisă la maxim, pentru a obține acel bokeh frumos. Acest lucru este mai ușor de făcut cu un obiectiv fix, iar unul dedicat macro poate fi chiar mai util. Apropo de obiectivele macro, unele au fost dotate cu bliț, ca de exemplu Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM (prezentare)

Dacă nu aveți un obiectiv macro și nici nu doriți să investiți o sumă considerabilă în așa ceva, o posibilă soluție ar fi inelele inversoare sau tuburile de extensie pentru macrofotografie. Eu v-am prezentat tuburile de extensie fabricate de Kenko.

macro flower Lumix FZ1000
crop – detaliu floare

Desigur obiectivele zoom vă permit să apropiați mai mult subiectul, iar obiectivele macro vă vor ușura încercările de a surprinde detalii, texturi. Natura este plină de texturi extraordinare, doar trebuie să te uiți cu atenție.

→ Pentru cadre largi, încearcă un obiectiv wide sau chiar unul ultra-wide, poate un fisheye. Eu v-am prezentat obiectivul ultra-wide Nikon 10-20mm VR DX AF-P, dar sunt disponibile multe modele, de la mulți producători.
Umpleți întregul cadru cu un copac întreg sau cu mai mulți pomi de cireș înfloriți.

photosetup.ro

→ Altă sugestie pentru fotografierea florilor de cireș este să folosești un monopied. Acesta te poate ajuta să încadrezi altfel, adică să ridici aparatul foto la o înălțime considerabilă și să obții imagini inedite. Cam același lucru poți să-l obții cu telefonul mobil dacă ai un selfie stick, alt accesoriu pentru smartphone care poate merită testat este obiectivul dedicat.

poze salfie gradina japoneza parcul herastrau fotografierea florilor de cires
selfie in gradina japoneza

Despre utilizarea monopiedelor am scris în această postare

→ Tot legat de încadrare, să nu uităm că fundalul joacă un rol important. Stând puțin mai la dreapta, mai jos, mai sus, focalizând mai mult sau mai puțin pe un anumit subiect, toate acestea pot schimba radical un cadru prin prisma a ceea ce se vede în spate, fie că este clar sau nu.

De asemenea puteți încadra orizontal (landscape), dar și vertical (portrait). Unele aparate foto sau telefoane mobile vă permit să schimbați raportul imaginii, ca de exemplu 16:9, 1:1, etc.

Citește și: Parcul Rozelor din Timisoara – imagini foto-video

→ Unele soiuri de copaci de cireș au ramuri care atârnă la pământ, sau atunci când sunt plantați în apropiere de lacuri sau iazuri, ramurile se ”plimbă” peste apă. Compuneți o fotografie pentru a juxtapune florile și ramurile cu apa pentru o imagine unică. Testatți așezarea în cadrul a florilor pe fundalul cerului.

→ Căutați un fundal mai închis sau mai deschis pentru florile sau ramurile de copac pe care le fotografiați. Prin plasarea unui subiect mai deschis pe un fundal mai întunecat sau a unui subiect mai întunecat pe un fundal mai deschis, subiectul va ieși în evidență mult mai bine. Este posibil să fiți nevoit să vă plimbați în jurul unui copac sau copaci pentru a găsi exact locul potrivit , astfel compoziția dvs. să aibă succes, dar merită să petreceți ceva timp pentru a face acest lucru.

flori de cirese gradina japoneza herastrau bucuresti
flori – Gradina Japoneza – Bucuresti

→ Mai întâi privește în sus. De dedesubtul unui copac sau în mijlocul unui pâlc, fotografierea în sus spre cer vă va permite să faceți o imagine mai grafică – blocuri de culoare umplând cadrul cu mici bucăți de cer albastru vizibile pe fundal. Căutați copaci care sunt unul lângă altul care prezintă flori de culoare diferite pentru o imagine mai colorată.

fotografierea florilor de cires gradina japoneza bucuresti
fotografierea florilor de ciresi

→ Apoi privește în jos. Puteți găsi flori care au căzut la sol sau flori complete sau petale care plutesc pe apă. Este posibil să descoperiți chiar că majoritatea florilor unui copac au căzut – și acoperă pământul din jur.

→ Încercați high key (imagini cumva supraexpuse). Fotografiați flori de culoare deschisă împotriva cerului luminos.

→ Încercați low key (imagini supexpuse). Fotografiați flori de culoare mai închisă pe un cer întunecat sau cu apă pe fundal. Eventual folosiți un filtru polarizant pentru a întuneca cerul sau apa din cadru.

Alt pont: unele aparate foto au diverse efecte foto, inclusiv high key și low key, sau profile de culoare, care merită testate la fotografierea florilor.

alb negru poza olympus e-m10 fotografierea florilor de ciresi
monotone – Olympus M-D E-M10

Că tot am menționat filtru polarizant, altă idee este să încercați un filtru ND sau ND variabil, pentru a obține diverse efecte.

→ Dacă pomii de cireș se află într-o grădină japoneză, cu siguranță merită să faceți câteva imagini folosind arhitectura grădinii pentru a completa înflorirea pomilor.

poza fete kimono gradina japoneza primavara
Kimono – sarbatoarea florilor de cires in Gradina Japoneza din parcul “Regele Mihai I”(Herastrau) din Bucuresti

→ Căutați cazurile în care ramurile copacului, nu neapărat florile, devin punctul focal al fotografiei dvs. Căutați linii, care circulă compozițional prin imagine, direcționând ochiul privitorului.

→ Când este posibil nu încadrați adevăratele flori de cireșe. Utilizați reflectarea florilor în apă sau în alte suprafețe reflectorizante, cum ar fi ferestrele unei clădiri din apropiere, ca subiect principal, pentru o imagine abstractă.

→ Acordă atenție luminii. Vedeți cum iluminarea și umbra afectează starea de spirit a imaginii dumneavoastră. Felul în care alegi să o surprinzi cum bate printre petale, cum ascunde sau evidențiază detalii, este important. Contre-jour poate evoca o stare diferită de lumina strălucitoare a soarelui de la amiază sau soarele de dimineață sau de dimineață târziu.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Sper ca aceste sugestii pentru fotografierea florilor de cireș vă sunt de folos și vă urez spor la fotografiat!

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan
Latest posts by fotostefan (see all)

2 thoughts on “Sugestii pentru fotografierea florilor de cires”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.