SWPA 2020 – Student si Youth

World Photography Organisation a anunțat fotografii care au intrat pe lista scurtă în cadrul competiției Student și oferă noi informații despre proiectele fotografice ale artiștilor care au primit în 2019 granturile Sony Student.

poza mere stricate fotografie artistica
© Tobia Faverio, Italy, Student Shortlist, 2020 Sony World Photography Awards

De asemenea, au fost transmise și noi detalii referitoare la fotografii aflați pe lista scurtă în competiția Youth. Lucrările artiștilor finaliști din competițiile Youth și Student, dar și cele ale câștigătorilor granturilor vor fi incluse în expoziția Sony World Photograhy Awards 2020 ce va avea lor la Somerset House din Londra în luna aprilie.

poza copil bolovan mare
© Chip Skingley, United Kingdom, Student Shortlist, 2020 Sony World Photography Awards

FOTOGRAFII SELECTAȚI PE LISTA SCURTĂ ÎN CADRUL COMPETIȚIEI STUDENT

Pe lista scurtă a competiției Student se regăsesc lucrările a zece studenți aflați la instituții de învățământ superior de top din întreaga lume. Aceștia au fost provocați să trimită o serie de cinci până la zece imagini prin care să răspundă la două brief-uri diferite. Toți cei zece fotografi aflați pe lista scurtă au primit aparatură foto Sony pentru a-i ajuta să-și completeze proiectul, iar marele câștigător al titlului Student Photographer of the Year va primi echipamente Sony în valoare de 30.000 de euro pentru a fi folosite în cadrul instituției de învățământ.

Citește și: Sony 100-400 F4.5-5.6 GM OSS review

Prima temă propusă s-a numit Invisible Lines și i-a provocat pe studenți să interacționeze cu poveștile oamenilor care încearcă să depășească bariere invizibile, fie ele naturale, sociale sau intelectuale. Astfel, lucrarea lui Reyad Abedin (Bangladesh, Counter Foto – A Center for Visual Arts) numită The Name of My City is Dust and Smoke and Life include imagini ale orașului său natal, Dhaka, acolo unde dezvoltarea rapidă a infrastructurii și granițele fine dintre natură și construcțiile realizate de oameni au avut un efect devastator asupra echilibrului ecologic al mediului înconjurător, atât în oraș, cât și în afara lui. Pentru proiectul său denumit The Truth is in The Soil, Ioanna Sakellaraki (Grecia, Royal College of Art) a trăit alături de comunitățile tradiționale de bocitoare din peninsula Mani din Grecia. Surprinzând perfect trauma pierderii și suferința personală, imaginile lui Sakellaraki ilustrează siluetele bocitoarelor proiectate pe fundaluri abstracte, o reprezentare fidelă a relației omului cu moartea și a acceptării dificile a acestui ritual.

poza fata caine ogar catel slab alb anglia
© Chip Skingley, United Kingdom, Student Shortlist, 2020 Sony World Photography Awards

Cel de-al doilea brief, Sustainability Now, a fost dedicat producerii unor lucrări care să aibă legătură cu sustenabilitatea mediului înconjurător. Printre cele mai apreciate proiecte se numără Guardians, realizat de Fangbin Chen (China, Qilu University of Technology), care documentează eforturile comunității locale de a opri răspândirea coronavirusului. Invocând vânătoarea animalelor sălbatice drept o potențială sursă a epidemiei, fotografiile lui Chen îndeamnă la reconsiderarea relației oamenilor cu natura. În Roots of Cause, Arantza Sánchez Reyes (Mexic, LCI Monterrey) reflectează la eforturile locuitorilor din Monterrey, Mexic, un oraș cunoscut drept unul dintre cele mai poluate din America Latină, de a restabili echilibrul cu natura, printr-un stil de viață sustenabil.

poza dramatica copac pom crengi  SWPA 2020 Student Youth
© Ioanna Sakellaraki, Greece, Student Shortlist, 2020 Sony World Photography Awards

Alți fotografi recunoscuți pentru proiectele lor sunt: Micaela del Sol Angulo (Peru, Centro de la Imagen), Robin Ansart (Franța, Ecole Nationale Supérieure Louis-Lumière), Amy Davis (Africa de Sud, CityVarsity Cape Town), Ashley Tofa (Noua Zeelandă, Universitatea din Auckland), Tobia Faverio (Italia, Nuova Accademia di Belle Arti) și Chip Skingley (Marea Britanie, University of the West of England – Bristol).

Lista scurtă a competiției Student a fost selectată anul acesta de Tim Clark, curator, scriitor și redactor șef al publicației „1000 Words”.

GRANTURILE SONY STUDENT 2019

Selectați de pe lista scurtă a competiției Student din cadrul Sony World Photography Awards 2019, fotografii care au primit recent granturile Sony Student sunt Joel Davies (Marea Britanie), Sam Delaware (Statele Unite ale Americii) și Tobias Kobborg Kristensen (Danemarca). Fiecare dintre ei a primit 3.500 de dolari și provocarea de a-și folosi echipamentul Sony pentru a produce un proiect care să ilustreze tema Changing Cities, o explorare a inițiativelor verzi din diferite orașe.

poza umbra perete caprata flori swpa
© Ioanna Sakellaraki, Greece, Student Shortlist, 2020 Sony World Photography Awards

Lucrările vor fi expuse în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2020, iar printre ele se află:

We Reap What We Sow de Joel Davies, care surprinde munca Freightliners Farm, o organizație de caritate ce își desfășoară activitatea în cartierul Islington din Londra, districtul britanic cu cea mai densă populație. Imaginile lui Davies documentează viața voluntarilor și vizitatorilor pentru care lucrul la fermă reprezintă comuniunea cu spațiul verde atât de necesar, și ține loc și de interacțiune și sprijin reciproc pentru întreaga comunitate. Cellular Culture de Sam Delaware ilustrează procesul de cercetare inovator derulat de JUST Inc., o companie producătoare de alimente din San Francisco al cărei scop este acela de a determina migrarea societăților către carnea realizată în laborator, pentru a diminua impactul consumului asupra resurselor naturale ale Pământului. Proiectul Green Copenhagen al lui Tobias Kobborg Kristensen documentează eforturile și inițiativele autorităților locale, dar și ale rezidenților, în drumul spre realizarea scopului de a deveni prima capitală cu amprentă de carbon 0 până în 2025.

photosetup.ro

LISTA SCURTĂ A COMPETIȚIEI YOUTH

În acest an, World Photography Organisation a lansat un nou format dedicat competiției Youth 2020, cu scopul de a oferi mai multe oportunități pentru tinerii fotografi, schimbare care a determinat o creștere a înscrierilor cu peste 50%. Începând din iunie și până în decembrie 2019, fotografii au putut trimite lunar până la trei imagini care să definească o anumită temă dată. Printre categoriile abordate se numără Peisaj, Călătorie, Portret și Fotografie de Stradă. În fiecare lună a fost anunțat un nou câștigător pentru domeniul respectiv, acesta fiind adăugat pe lista scurtă pentru obținerea premiului Youth Photographer of the Year 2020.

Citește și: Epson L7160 – Review multifunctional A4 cu imprimanta foto CISS cu 5 culori

Printre proiectele aflate pe lista scurtă a competiției Youth 2020 se regăsesc:

Fotografia lui Jason Chen (Statele Unite ale Americii, 17 ani, Peisaj, iunie 2019) surprinde o scenă maiestuoasă cu râul și cascada cunoscută drept Grand Canyon din Yellowstone. Prin imaginea sa, Dita Suci Putri Rahmawati (Indonezia, 18 ani, Mediu Înconjurător, iulie 2019) are ca scop creșterea conștinentizării referitoare la poluare și la condițiile periculoase de trai din Piyungan, provincia Yogyakarta, regiunea Bantul. Bruce Bai (China, 17 ani, Natură și Viață Sălbatică, august 2019) prezintă o fotografie alb-negru cu suprafața liniștită a Lacului Qinghai din China. Imaginea lui Ram Kaushalyan (India, 17 ani, Călătorie, septembrie 2019) surprinde chipul unei tinere femei care se pregătește pentru festivalul Maha Shivaratri din Kaveripattinam, o sărbătoare anuală dedicată zeului Shiva. Pentru portretul său care a ajuns pe lista scurtă, Kolton Almany (Statele Unite ale Americii, 16 ani, Portret, octombrie 2019) a decis să fotografieze un model într-o bibliotecă, reprezentând astfel diversele capitole și povești din viața oamenilor. Hsien-Pang Hsieh (Taiwan, 19 ani, Fotografie de Stradă, noiembrie 2019) utilizează fotografia sa ce ilustrează un bărbat care, aparent, merge și este foarte grăbit, dar, de fapt, nu se mișcă, pentru a pune pe tapet ritmul extrem de alert al vieții în societatea contemporană și pentru a-i încuraja și pe ceilalți să încetinească din când în când. Liam Moynihan (Statele Unite ale Americii, 17 ani, competiția Open, decembrie 2019) a intrat pe lista scurtă cu o fotografie alb-negru foarte contrastantă ce conturează siluetele a trei băieți care joacă „roofball” într-o tabără de vară din Worton, Maryland.

Competiția Youth Photographer of the Year este prezidată de Gisela Kayser, Managing Director și Artistic Director, Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V., din Berlin. Alături de vizibilitatea la nivel mondial și expunerea lucrărilor lângă cele care aparțin creatorilor de conținut de top din întreaga lume, câștigătorul va primi și un echipament fotografic Sony pentru a-și duce mai departe viziunea.

Lista scurtă a competiției STUDENT COMPETITION 2020

Reyad Abedin, Bangladesh
Counter Foto – A Center for Visual Art

Robin Ansart, Franța
Ecole Nationale Supérieure Louis-Lumière

Micaela Del Sol Angulo, Peru
Centro de la Imagen

Fangbin Chen, China
Qilu University of Technology

Amy Davis, Africa de Sud
CityVarsity Cape Town

Tobia Faverio, Italia
NABA Nuova Accademia di Belle Arti

Ioanna Sakellaraki, Grecia
Royal College of Art UK

Arantza Sánchez Reyes, Mexic
LCI Monterrey

Chip Skingley, Marea Britanie
University of the West of England

Ashley Tofa, Noua Zeelandă
The University of Aukland

Lista scurtă a competiției YOUTH 2020

PEISAJ: Jason Chen, Statele Unite ale Americii

MEDIU ÎNCONJURĂTOR: Dita Suci Putri Rahmawati, Indonezia

NATURĂ ȘI VIAȚĂ SĂLBATICĂ: Bruce Bai, China

CĂLĂTORIE: Ram Kaushalyan, India

PORTRET: Kolton Almany, Statele Unite ale Americii

FOTOGRAFIE DE STRADĂ: Hsien-Pang Hsieh, Taiwan

OPEN CALL: Liam Moynihan, Statele Unite ale Americii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.