Test cu obiectivul Sony FE 55mm f1.8 ZA Zeiss Sonnar T*

Un alt obiectiv care a insotit mirrorless-ul Sony A7S primit la test a fost Sony FE 55mm f1.8 ZA Zeiss Sonnar T* (SEL55F18Z.AE).

arl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA
Sony FE 55mm f1.8 ZA Zeiss Sonnar T*

De fapt SEL55F18Z.AE, cum este el codificat de producatorul nipon, are ca destinatie chiar mirrorless-urile full-frame, adica gama A7/A7R/S, dar pentru ca foloseste montura E poate fi utilizat si cu mirrorless-urile cu senzor mai mic APS-C, respectiv gama Sony A5X00/A6000.
Pe montura E ofera o distanta focala de aproximativ 83mm, in timp ce pe montura FE (F provine de la full-frame) se pastreaza distanta focala de 55mm. Daca doriti sa aflati cum s-a descurcat in test acest Sony FE 55mm f1.8 ZA Zeiss Sonnar T*, va invit sa cititi restul articolului.

Cum este de asteptat, un obiectiv, care este rezultatul cooperarii a doi producatori de renume in domeniul foto, respectiv Carl Zeiss si Sony, este foarte bine construit, dintr-un combinatie de metal si plastic de calitate.

sony SEL55F18Z.AE
sony fe 55mm za f/1.8

Sony FE 55mm f/1.8 ZA este solid, are o montura metalica si in plus obiectivul a fost proiectat sa reziste la praf si umezeala.
Designul este simplu, placut, fara marcaje pentru distante, iar lipsa butoanelor indica faptul ca activarea focusului manual se face din meniul aparatului foto. Inelul pentru focalizare are o dimensiune generoasa si o textura zimtata, iar miscarea lui este lina, silentioasa. De altfel sistemul de focalizare a acestui obiectiv este foarte silentios, o caracteristica utila daca doriti sa filmati.

cladire birouri parcul circului
birouri

Alta mentiune: sistemul de focalizare este de tip “drive-by-wire”, astfel inelul de focalizare nu are o limita fizică la minimum focus sau infinit; el poate fi rotit incontinuu (de aici probabil si lipsa marcajelor pentru distane focale).
In timpul focalizari, partea frontala a obiectivului nu se roteste, astfel pot fi folosite filtre de polarizare circulara. Diametrul filetului (este din plastic) pentru filtre este de 49mm.

totem parcul circului
totem parcul circului

In majoritatea cazurilor sistemul autofocus a functionat rapid si precis fara probleme (“focus huntig”).
Avind o lungime de aproximativ 71mm (fara parasolar) si o greutate de 281g, Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 s-a echilibrat foarte bine cu mirrorless-ul Sony A7S.

Sony FE 55mm f/1.8 ZA
Sony A7S + Sony FE 55mm f/1.8 ZA

Apropo de parasolar, Sony FE 55mm f/1.8 ZA foloseste unul standard, nu “ciudatenia” intalnita la Sony FE 35mm f/2.8 ZA.

Sony FE 55mm f1.8 ZA Zeiss Sonnar T*
obiectiv Sony FE 55mm f1.8 ZA Zeiss Sonnar T*

Cum spuneam si la testul obiectivului Sony Sonnar T* FE 35mm, Sonnar este cuvintul care indica obiectivele luminoase (diafragme mici). Iar acest Sony Sonnar T* FE 55mm ZA cu o diafragma 1.8 este chiar luminos; foarte indicat in acele situatii cind lumina este redusa si/sau cind se doreste o mai buna separare a subiectului de fundal (fotografii cu camp de profunzime ingust).

test obiectiv sony mirrorless a7s
Sony FE 55mm f/22
test Sony FE 55mm f/1.8
Sony FE 55mm f/1.8

Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA foloseste o constructie optica bazata pe 7 elemente in 5 grupuri, cu 3 lentile asferice. Constructia optica si tratamentul antireflex T* diminueaza considerabil reflexiile nedorite si imbunatateste contrastul, claritatea si culorile imaginilor finale.

Un Seat 600 D, numa bun pentru un test cu Sony FE 55mm la f/1.8:

Sony FE 55mm f/1.8 test
Sony FE 55mm f/1.8
Sony FE 55mm f/1.8 crop
Sony FE 55mm f/1.8 crop centru
Sony FE 55mm f/1.8 crop
Sony FE 55mm f/1.8 crop stinga sus
Sony FE 55mm f/1.8 test
Sony FE 55mm f/1.8 crop dreapta jos

“Faimosul” test pentru distorsiuni cu peretele de caramizi:

test distorsiuni Sony FE 55mm f/1.8 ZA
perete caramizi

Distorsiunile si aberatiile cromatice sunt foarte bine controlate, in schimb vignetarea este vizibila incepind cu f/1.8 si pina pe la f/11.

vignetare Sony FE 55mm f/1.8 ZA
vignetare

Dar in functie de gusturi aceste aspect poate fi un lucru placut, iar in caz contrar cautati in Meniul aparatului foto, poate veti gasi o setare pentru corectia automata a vignetarii (Sony A7S avea asa ceva).

vignetare corectata
vignetare corectata A7S

Sony FE 55mm f1.8 ZA Zeiss Sonnar T* este un obiectiv sharp, inca de la f/1.8 (cel putin in centrul imaginii, iar prin inchiderea diafragmei aria claritatii se extinde si spre marginile cadrului). Diafragma minima este f/22.

tets Sony FE 55mm f/1.8 ZA
Sony FE 55mm f/1.8 ZA
test obiectiv sony mirrorless
Sony FE 55mm f/1.8 ZA crop

Si seara:

test Sony FE 55mm f/1.8 ZA
Sony FE 55mm f/1.8 ZA normal

Sony A7S are si un “mod crop” APS-C Size Capture, caz in care 55mm devin aproximativ 82mm:

crop mode sony a7s
Sony A7s APS-C mode

La ISO 8000:

night photography iso 8000
55mm
test seara Sony FE 55mm f/1.8 ZA
crop

Diafragma cu 9 lamele rotunjite duce la un bokeh placut. Ghioceii din parcul Cismigiu inca nu “disparuse din peisaj” asa ca am profitat putin pentru a face noi poze:

bokeh Sony FE 55mm f/1.8
bokeh

ishoot.ro

test Sony FE 55mm f/1.8
Sony FE 55mm f/2.8 crop
test bokeh obiectiv sony
Sony FE 55mm f/1.8 crop

Sony FE 55mm f1.8 ZA Zeiss Sonnar T* nu este un obiectiv Macro, iar distanta minima de focalizare, mi se pare mie, destul de mare: 50cm, iar raportul de marire este de 0.14x.

distanta de focalizare Sony FE 55mm f/1.8
distanta minima de focus

Din nou de observat vignetarea la obiectivul Sony FE 55mm f/1.8 ZA, atunci cind este dezactivata auto-corectia din meniul aparatului de fotografiat:

test Sony FE 55mm f/1.8
distanta minima de focus + vignetare

Obiectivul Sony FE 55mm f/1.8 ZA Zeiss Sonnar T* merita sa fie luat in calcul daca aveti nevoie de un obiectiv luminos, potrivit acelor situatii cu lumina scazuta. De asemnea diafragma deschisa ofera o buna separare a subiectului de fundal, iar cele 9 lamele rotunjite folosite pentru constuctia ei, dau la un bokeh placut.
Toate pozele realizate cu obiectivul Sony FE 55mm f/1.8 ZA si Sony A7S pot fi vazute la Galeria Foto

Ca fapt divers asa arata cele trei obiective avute la test impreuna cu mirrorless-ul Sony A7S:

obiective sony fe
Sony 35mm + 55mm + 28-70mm
obiective sony fe
sony 35mm + 55mm + 28-70mm

Sony FE 55mm f/1.8 ZA este o buna alegere, daca doriti sa aveti un sistem foto bazat pe un mirrorless full-frame din seria A7/R/S. Cu dimensiuni si greutate reduse, puteti avea un sistem foto destul de compact, dar fara a face rabat la calitate.
Performantele optice deosebite sunt dublate de o constructie de calitate, inclusiv protectie la intemperii. Nu degeaba, in denumirea obiectivului, Zeiss este mentionat de doua ori (acel ZA inseamna Zeiss Alpha) !

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Probabil, singurul lucru care lipseste acestui Sony FE 55mm f/1.8, este sistemul de stabilizare optica OSS, care ar fi fost util in cazul filmarii din mina. Altfel cine este dispus sa investeasca intr-un obiectiv fix, a carui distanta focala ofera o perspectiva utila in fotografia portret, fotografia de strada, etc. nu cred ca va fi dezamagit.

cel.ro

La data publicarii acestui test, obiectivul Sony FE 55mm f/1.8 ZA Zeiss Sonnar T* avea un pret de 4.899 lei, iar pentru pret actualizat si promotii verificati aici (daca sunteti client Gold puteti sa-l inchiriati)

3 thoughts on “Test cu obiectivul Sony FE 55mm f1.8 ZA Zeiss Sonnar T*”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.