Test cu Sony A77 II

Pentru câteva zile am avut la dispoziţie noul aparat foto Sony A77 II, care încorporează tehnologia Translucent Mirror Technology şi un nou senzor CMOS Exmor în format APS-C de 24,3 Mpx, stabilizat şi coordonat de un procesor Bionz X.

review sony a77 II
sony a77 II

Conform celor de la Sony, Translucent Mirror Technology implică folosirea unei oglinzi fixe semi-transparente, care deviază o parte din lumina ce pătrunde prin obiectiv spre un senzor de focalizare automată cu detecţie de fază, în timp ce restul de lumină ajunge la senzorul de imagine. Astfel oglinda nu se mai mişcă în timpul fotografierii, mărind viteza de fotografiere şi nu mai apar vibraţii datorate mişcării oglinzii, vibraţii ce pot duce, uneori, la imagini neclare.

oglinda fixa sony a77
oglinda fixa

Utilitatea acestei tehnologii este de a permite focalizarea automată cu detecţie de fază tot timpul, chiar şi în timpul fotografierii sau în modul “Live View”, dar şi în timpul filmării.

sony Single-Lens Translucent
Translucent Mirror Technology

Dezavantajul acestei tehnologii este necesitatea folosirii unui vizor electronic, iar în cazul lui Sony A77 II, acel vizor de numai 1,3 cm consumă mai mult curent decât ecranul lcd cu diagonala de 7.5 cm! Dar totuşi vizorul electonic afişează în timp real efectele compensării expunerii, sau în cazul modului Manual se văd rezultatele combinaţiei timp de expunere – diafragmă alese.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe detalii despre tehnologia transluncent mirror vă recomand să citiţi articolul de pe wikipedia

Translucent Mirror Technology
Translucent Mirror Technology

Datorită tehnologiei Translucent Mirror Technology, Sony mai foloseşte pentru denumirea aparatelor foto şi termenul DSLT (Digital Single-Lens Translucent) în loc de DSLR (Digital Single-Lens Reflex), iar mai nou denumirea ILCA (Interchangeable Lens Camera with A-mount).

Sony A77 II, specificaţii tehnice pe scurt:
•Senzor CMOS APS-C
•Rezoluţie 24 megapixeli
•Montura Sony-A
•Format imagine: JPEG / RAW
•Fotografiere în rafală cu 8 cadre pe secundă şi mod dedicat pentru 12 cadre pe secundă
•Puncte de focus: 79 cu detecţie de fază (15 tip cruce)
•Wi-Fi şi NFC
•Ecran LCD 3 inch (7.5 cm), 1.229.000 puncte şi rabatabil în 3 moduri
•Vizor electronic cu acoperire 100% a cadrului, rezoluţie 2.359.296 puncte 1,09x factor de mărire
•Viteză obturator: 30s – 1/8000, Flash Sync 1/250s
•Bliţ pop-up integrat, rază de acţiune: 12m
•Filmare Full HD MPEG-4, AVCHD 1920×1080 60p / 24p şi semnal video necomprimat prin portul HDMI
•Stocare pe carduri de tip SD/ SDHC/SDXC şi Memory Stick Pro
•Autonomie: 480 de cadre (CIPA)
•Greutate 647 g (fără acumulator şi card)
•Dimensiuni: 143 x 104 x 81 mm

După cum indică şi numele noul model este o actualizare a modelului SLT-A77 lansat în urmă cu doi ani şi jumătate, care a şi fost scos din fabricaţie. La exterior diferenţele între cele două modele nu sunt foarte mari (probabil inginerii de la Sony au aplicat principiul “dacă nu este stricat, nu-l repara”), dar acestea apar la interior. Din câte am văzut eu din descrierile tehnice, noul Sony A77 Mark II sau ILCA-77M2, cum îl mai numeşte firma japoneză, vine cu următoarele îmbunătăţiri: un nou senzor (preluat de la A6000); un sistem de focalizare îmbunătăţit, care aduce doua noi moduri (Lock-on AF:Expand Flexible Spot şi Eye AF – mai jos sunt prezentate mai pe larg) plus posibilitatea de a regla durata de focalizare; modul 12fps cu autofocus; patină de bliţ “clasică”, dar care încorporeaza şi conectorii pentru accesoriile proprii Sony; nu mai are GPS cu geotagging, a rămas doar cu Wi-Fi şi NFC.

Construcţie

Sony A77 II este un aparat foto robust, care inspiră încredere în utilizare chiar şi în condiţii de lucru mai dificile. De altfel carcasa din aliaj de magneziu a lui A77 II beneficiază de măsuri împotriva apei şi murdăriei, prin două straturi de protecţie pentru deschideri şi etanşare în jurul butoanelor.

sony ilca-77m2 review
sony ilca-77m2

Cântărind 726g (cu acumulator şi card Memory Stick Pro Duo) şi măsurând 143 x 104 x 81 mm Sony A77 II nu este tocmai uşor şi mic (comparabil cu Nikon D800), dar nici prea greu; la o folosire intensivă nu oboseşte foarte tare utilizatorul.

grip sony a77 II
grip

Aparatul foto se aşează bine în podul palmei, gripul cauciucat oferind loc pentru trei degete (cred că doar persoanele cu mâini mari vor reuşii să “strecoare” degetul mic sub grip) iar butoanele de control pot fi accesate cu usurinţă. Butonul “Selector de Mod” (Mode dial) are un buton de blocare, astfel nu sunt şanse să-l mişcaţi din greşeală.

buton blocare sony a77 mark 2
buton

Tot legat de ergonomie şi uşurinţă în utilizare, mi-a plăcut că ambele butoane numite “Selector de control”, pot fi folosite pentru schimbarea timpului de expunere/diafragmei; doar în modul Manul cele două butoane işi împart rolul. La alte modele de aparate foto cele două butoane au funcţii diferite: unul schimbă timpul de expunere, iar celălalt diafragma. Bine amplasate sunt şi butoanele “Fn” (Funcţie) şi joystick-ul “Selector multiplu”; cu acesta din urmă puteţi schimba diferite funcţii, accesate cu butonul Fn, fără să luaţi aparatul foto de la ochi.

butoane sony a77 ii
butoane

De altfel Sony A77 II are 11 butoane care pot fi customizate cu 51 de funcţii, dacă le-am numărat eu corect. La toate aceste posibilităţi de personalizare a butoanelor se mai adaugă şi funcţia Memory Recall, cu ajutorul căreia A77 II memorează 3 setări utilizate în 3 situaţii diferite (de exemplu puteţi seta pentru memory 1 parametrii pentru fotografia de interior şi la memory 2 parametrii pentru fotografia de exterior, iar printr-o simplă răsucire de buton pot fi apelate atunci când este cazul).

ishoot.ro

“Abudenţa” de butoane, cu multiple posibilităţi de personalizare, cred ca va fi pe placul fotografilor de eveniment, pentru că vor putea schimba rapid multe setări fără să intre în meniuri.

custom key settings sony a77 ii
meniu custom key

Meniurile, deşi la prima vedere par complicate şi cu o stuctură “stufoasă”, mi s-au părut uşor de folosit, fiind intuitive şi cred că şi alţi utilizatori care se întâlnesc pentru prima dată cu sistemul Sony se vor descurca uşor încă de la prima utilizare.

meniu sony a77 mark 2
custom key settings
personalizare butoane sony slt alpha 77 ii
personalizare buton

Sony A77 II are încorporat şi un Ghid de utilizare, care poate fi accesat după ce setaţi unul din butoanele customizabile (aceştia sunt paşii de urmat: Selectaţi butonul MENU – (Custom Settings) 6 – [Custom Key Settings] – funcţiile dorite alocate butonului – [In-Camera Guide]).

Meniurile aparatului foto Sony A77 II nu sunt traduse şi în limba română, în schimb puteţi descărca Ghidul de utilizare în limba română de aici. Pentru că acesta prezintă pe scurt posibilităţile aparatului foto, vă sugerez să descărcaţi de pe site-ul Sony şi manualul în limba engleză care prezintă mai pe larg aparatul de fotografiat ILCA-77M2.

Odată ce v-aţi acomodat cu amplasare butoanelor şi meniurile, Sony A77 II se transformă într-o “maşinărie” eficientă de fotografiat.

Sony A77 II are în dotare un excelent vizor electronic, de tip OLED Tru-Finder XGA, cu acoperire 100% a cadrului, oferind o previzualizare exactă a imaginii finale. Cu o dimensiune de aproximativ 1.3 cm, vizorul are o rezoluţie de 2.359.296 puncte sau 1024×768 pixeli şi un un factor de mărire 1.09x.

vizro electronic sony a77 ii
vizor

Vizorul redă realist culorile şi detaliile fine, este luminos (luminozitatea şi temperatura de culoare pot fi reglate şi manual), are o bună rată de refresh şi poate fi setat să afişeze informaţiile care vă interesează. Nu lipsesc nici butonul pentru reglarea dioptriilor, în intervalul -4 +3, şi nici senzorul pentru comutarea automata a imaginii între vizor şi lcd (totuşi există un scurt lag la comutarea automată a imaginii intre lcd şi vizor). Dacă vreţi, puteţi comuta imaginea între lcd şi vizor şi manual, cu ajutorul unui buton amplasat ergonomic în dreapta vizorului.

Ecranul LCD de 3 inch (7.5cm) nu este de tip touchscreen, dar are o rezoluţie de 1.228.000 puncte sau 640×480 pixeli şi dispune de tehnologia WhiteMagic (RGBW), care măreşte luminozitatea, astfel ecranul este destul de lizibil în condiţii de lumină ambientală mai puternică.

lcd sony a77 ii
lcd

Citeste si: Sony 16-70mm F4 ZA OSS Vario-Tessar T – review zoom versatil

lcd sony a77 ii
afisare lcd

După cum se observă din imagini ecranul LCD este montat pe un sistem ce permite rabatarea lui în 3 moduri, inclusiv pentru selfie (dar nu trebuie folosit bliţul încorporat, deoarece obturează destul de mult lcd-ul).

lcd selfie sony a77 ii
pentru selfie

În schimb, dacă chiar vă încumetaţi să faceţi selfie cu ditamai dslt-ul, este bine să activaţi din meniu Smile/Face Detection şi Auto Obj. Framing. Aceste două opţiuni vă vor ajuta să obţineţi autoportrete cât mai reuşite, iar cine doreşte un “look” de revistă are la dispoziţiei şi opţiunea Soft Skin Effect, care prelucrează automat pielea feţei.

lcd rabatabil slt sony
lcd rabatabil

Un aspect care, cel puţin din punctul meu de vedere, mai “ştirbeşte” din ergonomia dslt-ului Sony A77 II este chiar sistemul de rabatare a ecranului lcd. Acesta nu mi se pare prea “user friendly”, tot cel prezent la seria Nikon D5xxx mi se pare cel mai uşor/rapid de folosit.

lcd sony a77 ii
lcd a77 II

Altă observaţie legată de vizorul electronic şi ecranul LCD: acestea redau exact setările pentru expunere, adică dacă sunteţi în modul Manual şi aveţi setări de genul 1/200 f/16 şi ISO 100 veţi constata că atât vizorul cât şi lcd-ul se “întunecă”, practic devin atât de negre încât nu o să vedeţi ce aveţi de fotografiat.

Prima soluţie pe care am folosit-o eu a fost să las aparatul foto în modul prioritate de diafragma (A), să încadrez şi apoi să-l trec în modul Manual, dar a doua zi am “descoperit” că din meniul aparatului foto pot dezactiva afişarea cu exactitate a expunerii, iar paşii urmaţi sunt:
MENU › (Custom Settings) › [Live View Display] › Setting Effect OFF.
Astfel vizorul şi ecranul lcd nu mai afişează nici efectele compensării expunerii, nici modificările aduse balansului de alb, nici efectele de imagine şi nici stilurile.

Pentru setarea expunerii aveţi la dispoziţie şi o Zebră (într-o gamă de 70 la +100 si cu posibilitatea de a seta şi culoarea ei). Această Zebră reprezinta nişte linii care vă arată zonele supraexpuse. Sony A77 oferă timpi de expunere între 1/8000 şi 30 de secunde cu opţiunea de Bulb şi sincronizare cu bliţ la 1/250.
La exterior o diferenţă faţă de vechiul A77, este lipsa lămpii de asistenţă pentru autofocus; dacă este necesar, la noul A77 II se poate folosii bliţul încorporat pe post de lampă.

blit sony a77 mark 2
blit a77 II

Bliţul încorporat are GH 12, iar compensarea se poate face în intervalul ± 3.
Este prezentă şi patina pentru bliţ extern. Această patină este una clasică, la care puteţi folosi o multitudine de bliţuri externe, dar are şi conectorii pentru accesorii proprii Sony (de exemplu Sony HVL-F43AM).

În lateralul grip-ului se observă simbolul NFC (Near field communication). Acolo poate fi atins Sony A77 II pentru conectare rapidă la un smartphone sau o tabletă.

nfc n sony slt camera
NFC
control wifi sony a77 mark 2
control wifi

Sony A77 II dispune şi de Wi-Fi. Prin intermediul conexiunii Wi-Fi pot fi trimise fotografii către dispozitive compatibile (tablete, laptop-uri, smartphone-uri) sau poate fi declanşată camera foto de la distanţă (prin wi-fi nu se pot schimba setările aparatului foto).

conexiune wifi nfc tableta aparat foto
conexiune wifi
tableta pc sony slt a77 mark 2
tableta telecomanda wifi

Prin conexiunea fără fir puteţi transfera pozele de pe Sony A77 Mark II pe o tabletă sau pe un smartphone, la rezoluţia originală sau la 2 megapixeli sau la rezoluţia VGA, adică 640×480 pixeli. La rezolutia originala de 24 Mpx, transferul a 10 imagini JPEG a durat aproximativ 1 minut.

Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus

Noul Sony A77 II dispune de un senzor CMOS Exmor în format APS-C de 23,5 x 15,6 mm cu 24,3 Mpx, stabilizat şi coordonat de un procesor Bionz X, care permite o creştere a sensibilităţii maxime de la ISO 100 (cu posibilitatea extinderii până la ISO 50) până la 25.600 ISO. Senzorul, preluat de la modelul A6000 (testul meu este poate fi citit aici), are spaţii libere mai mici între fotosituri şi o mai bună aşezare a microlentilelor, pentru a optimiza captarea luminii în special spre marginea cadrului.

senzor sony dslr slt
senzor sony a 77 II

Împreună cu procesorul de imagine BIONZ X se obţin imagini care reproduc bine texturile, detaliile iar zgomotul de imagine este redus până spre 3200 şi rezonabil la 6400.

La festivalul “Bucureştii lui Caragiale” – spectacolul o “Noapte furtunoasă”

iso 3200 sony a77 mark 2
iso 3200

crop iso 3200 sony ilca-77m2
iso 3200 – crop

ISO 6400:

iso 6400 sony a77 mark 2
iso 6400

crop iso 6400
crop – iso 6400

Procesorul de imagine are şi tehnologia Multi Frame Noise Reduction (MFNR) pentru reducerea zgomotului de imagine diferenţiat, pe zone, în funcţie de detalii.

iso3200 sony a77 mark 2
iso3200

Fără MFNR:

sony MFNR
crop iso 3200 fara MFNR

Cu MFNR:

crop MFNR test
MFNR – iso 3200 crop

Această tehnologie MFNR este inclusă în modul auto şi modurile scene, în celelalte moduri poate fi activată din meniu, iar rezultatele obţinute în condiţii de iluminare redusă sunt mai mult decât mulţumitoare.

Tehnologiei Multi Frame Noise Reduction (MFNR) i se adaugă posibilitatea de a activa din meniul lui Sony A77 II a opţiunii High ISO NR (reducerea zgomotului de imagine):

test High ISO NR slt sony
iso 6400 + High ISO NR crop

Personal găsesc imaginile din Sony A77 II utilizabile până la valori ISO 6400. Imagini la rezoluţie mai mare aici.

Tot pentru condiţii de iluminare mai dificile, contrast mare între diferite regiuni ale cadrului de fotografiat, puteţi activa D-Range Opt.(DRO) sau Auto HDR. Ambele pot lucra în mod auto sau puteţi seta un interval.

Auto HDR oprit:

auto hdr oprit sony slt
auto hdr off

Auto HDR activat:

aut hdr activat sony slt camera
auto hdr on

Ca şi mirrorless-ul A6000, noul A77 II pune la dispoziţia utilizatorului modurile Intelligent Auto şi Superior Auto. Acest ultim mod l-am utilizat mai des şi pot spune că de cele mai multe ori A77 II recunoaşte corect condiţiile de fotografiere (backlight, auto-hdr, macro etc) iar imaginile obţinute sunt foarte bune.

superior auto sony slt camera
superior auto
fotografi casa poporului
fotografii

Ca să nu fiţi luaţi prin surprindere atunci când veţi folosi modul Superior Auto vă spun că în anumite situaţii, de exemplu la Auto HDR, aparatul foto face 3 poze iar apoi trebuie să aşteptaţi 1-2 secunde pâna este procesată imaginea respectivă.
Pentru condiţii de iluminare dificilă mai aveţi la dispoziţie diverse posibilitaţi de Bracketing, inclusiv pentru D-Range Opt. (DRO).

Pentru imagini prelucrate direct de aparatul foto puteţi folosii unul din cele 13 efecte (Picture Effect: Toy Camera, Pop Color, Posterization, Retro Photo, Soft High-Key, Partial Color, High Contrast Mono, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Mono, Miniature, Watercolor şi Illustration), sau unul din cele 12 stiluri (Creative Style: Vivid, Neutral, Clear, Deep, Light, Portrait, Landscape, Sunset, Night Scene, Autumn leaves, Black&White, Sepia).

Efectul Soft High-Key:

efect poza Soft High-Key
Soft High-Key

Efectul Toy-Camera:

toy camera efect sony slt
toy camera

Creative Style B&W:

poza alb negru sony
b&w

Alte exemple sunt aici.

Efectele şi stilurile sunt disponibile şi pentru filmare. În plus contrastul, saturaţia şi sharpness-ul pot fi şi ele reglate.
Un alt mod prezent şi la slt-ul Sony A77 II este Sweep Panorama, care vă permite să obţineţi direct din aparatul foto imagini panoramice. Puteţi ţine aparatul foto atât în poziţie orizontală (landscape) sau verticală (portret) pentru cadre mai largi.

În parcul Bordei

sony slt camera Sweep Panorama
Sweep Panorama vertical

Sweep Panorama landscape
Sweep Panorama orizontal

La Casa Poporului:

casa poporului sony a77 ii
Sweep Panorama orinzontal

sonz slt Sweep Panorama portrait
Sweep Panorama vertical

Alte exemple sunt aici.

La Sony A77 II am întâlnit şi aşa numitul teleconvertor inteligent (Smart Teleconverter). El măreşte digital porţiunea centrală a imaginii, cu mărire 1.4x sau 2x dar rezoluţia imaginii scade până la 6 megapixeli (la 2x, iar la mărirea de 1.4x rezoluţia pozei este de 12 megapixeli). Aceste teleconvertor poate fi util atunci când nu aveţi un zoom optic mai performant.

Fara Smart Teleconverter:

no smart teleconverter sony slt camera
fara teleconvertor

sony Smart Teleconverter test
original

Cu Smart Teleconverter 2x:

sony Smart Teleconverter 2x
Smart Teleconverter 2x

test sony slt Smart Teleconverter
zoom 2x
sony slt Smart Teleconverter
Smart Teleconverter 2x

Şi apropo de obiective pentru test aparatul foto a avut un obiectiv de kit SAL1855 DT 18-55mm f/3.5-5.6 SAM (Smooth Autofocus Motor) care s-a descurcat onorabil, dar pentru a valorifica şi mai bine performanţele senzorului şi a sistemului de autofocus, este bine să folosiţi obiective performante. De altfel Sony A77 II se vinde şi în varianta de kit cu obiectivul Sony SAL1650.AE 16-50mm f/2.8 SSM (Super Sonic Wave Motor).

cu soarele in ochi
soareputernic

Stabilizarea imaginii încorporată, la nivel de senzor, funcţionează cu orice obiectiv compatibil, astfel nu trebuie să cumpăraţi obiective stabilizate. În plus, din meniul lui A77 II puteţi activa stabilizarea imaginii înca din momentul în care declanşatorul este apăsat la jumătatea pentru autofocus.

metrouri noi bucuresti
noul metrou

Cea mai interesantă noutate este sistemul de focalizare cu 79 de puncte (din care 15 sunt de tip cruce) şi acoperire de 40 de procente a cadrului, acesta fiind cel mai complex sistem implementat pe un aparat foto Sony până în acest moment. Din cele 79 de puncte, doar punctul central funcţionează până la f/2.8

tricicleta pisat biciclisti calea victoriei
la drum

Conform Sony, majoritatea obiectivelor dedicate monturii A sunt compatibile cu sistemul de 79 de puncte. Atunci când se foloseşte modul dedicat 12fps (Continuous Advance Priority) sau Expanded Flexible Spot, din cele 79 de puncte, doar 61 vor fi disponibile.

sistem autofocus sony slt
focalizare

Zonele de focalizare sunt: Wide, Zone, Flexible Spot, Local, Expanded Flexible Spot şi Lock-on AF:Expanded Flexible Spot. În modul Expanded Flexible
Spot
fotograful selectează unul din cele 61 de puncte şi aparatul de fotografiat ia în calcul până la 8 puncte adiacente, astfel dacă subiectul se mişcă sistemul autofocus continuă să focalizeze pe subiect.

test sony a77 ii
motoare
motoare calea victoriei bucuresti
roti

Oarecum similar este şi modul Lock-on AF: Expanded Flexible Spot, prima diferenţă este că focalizare nu se limitează doar la cele 8 puncte adiacente celui ales, ci, dacă subiectul se mişcă mai mult în cadru, se extinde către celelalte puncte, iar a doua diferenţă: modul de focalizare trebuie să fie Continuous Focus (AF-C). Iar dacă 79/61 de puncte vi se par prea multe, puteţi să le limitaţi la 15. Cele 15 puncte acoperă destul de bine cadrul, astfel de cele mai multe ori veţi putea focaliza acolo unde doriţi.
Punctul de focus poate fi uşor selectat cu ajutorul butonului joystick.
Câteva imagini de test pot fi văzute aici.

motociclist fericit
zimbet

De asemenea este posibil să reglaţi, din meniu, durata de urmărire AF, pe 5 nivele; recomandat setări scăzute atunci când subiectul se mişcă puţin/încet. În plus AF Range Control vă permite să restricţionaţi distanţa la care lucrează sistemul AF.

O bună prezentare a noului mod de focalizare este şi cea realizată (în limba engleză) de Garry Fong:

Alte poze realizate cu cele două moduri de focalizare (Lock-on AF: Expanded Flexible Spot şi Expanded Flexible Spot):

skateboard calea victoriei
skateboard
biciclisti calea victoriei
dupa athenee palace

Sony A77 II poate focaliza încă din momentul când vă uitaţi prin vizor. Eu am dezactivat respectiva opţiune (Eye-Start AF), deoarece am lăsat camera foto pornită mai tot timpul, chiar şi când nu fotografiam, iar când o ţineam aproape de mine, dar nu la ochi, senzorul activa sistemul de autofocus, fapt ce făcea ca obiectivul să focalizese neîncetat, consumând degeaba acumulatorul.

banda pentru biciclete calea victoriei
pe banda biciclistilor

Ca moduri de focalizare sunt prezente cele trei clasice: Single (AF-S), Auto (AF-A), Continuous (AF-C) plus modul DMF (Direct Manual Focus – focalizare automată combinată cu cea manuală), dar acesta este compatibil doar cu anumite obiective (cele cu indicativ SSM, dacă nu mă înşel, oricum citiţi în manualul/prospectul obiectivului).

În cazul fotografiei de portret, camera foto poate detecta şi realiza autofocalizarea pe planul ochilor (Eye Focus); singura condiţie fiind ca ochii subiectului să nu fie acoperiţi de ochelari, par, etc.

S-ar putea să dureze un timp până să vă acomodaţi cu toate opţiunile performantului sistem de autofocus şi mai ales cu modul în care lucrează în funcţie de subiectul fotografiat, dar în final veţi constata că a meritat efortul depus.

rata luindu-si zborul
decolare

În modul dedicat Continuous Advance Priority AE 12fps puteţi obţine până la 53 de cadre la o declanşare ( large/extra fine jpeg sau 26 raw/arw şi 25 raw+jpeg). În modul Continuous Hi 8fps puteţi obţine până la 56 large/extra fine jpeg sau 28 raw (arw) sau 26 raw+jpeg. Dar atenţie cum folosiţi aceste moduri, deoarece, chiar dacă aveţi carduri cu viteze mari (pentru test am folosit cardurile SD Sony 16GB şi Sandisk Extreme 16GB 45MB/s HD Video) este posibil, ca la un moment dat, să fiţi nevoiţi să aşteptaţi 2-3 secunde până se salvează imaginile pe card. În plus, dacă abuzaţi de cele doua moduri, spaţiul de pe un card de 16GB “dispare” rapid; cum am constatat eu cu ocazia concursului de ciclism pe şosea Road Grand Prix Bucuresti, când nici nu se terminase prima cursa, dedicată amatorilor, ca deja umplusem cardul Sony de 16GB.

concurs ciclism
road grand prix
concurs ciclism bucuresti
concurs ciclism
ciclism concurs pe sosea bucuresti
ciclism pe sosea

Dacă tot am menţionat timpul de aşteptare, am mai observat că uneori există un scurt lag la afişarea pe ecranul lcd a imaginii realizate, după ce apăsaţi butonul dedicat (acel buton Redare/Playback).

concurenti ciclism pe sosea bucuresti
concurenti
concurent ciclism sosea casa poporului
crop -concurenti

Ca şi predecesorul sau, Sony A77 II, măsoară lumina cu ajutorul unui sistem evaluativ bazat pe 1200 de zone, care în majoritatea cazurilor furnizează rezultatele dorite. Modurile de masurare sunt: Multi-segment, Center-weighted şi Spot.

cladirea cec calea victoriei bucuresti
CEC Bucuresti

Autonomie, format fişiere, conectivitate şi stocare

Sony A77 II este alimentat de un acumulator InfoLITHIUM NP-FM500H, de 1650 mAh, care conform producatorului (folosind standardul CIPA), asigură o autonomie de până la 410 cadre, dacă se foloseşte vizorul şi până la 480 de cadre atunci când se foloseşte LCD. În test autonomia obţinuta cu obiectivul SAL1855 şi fără a folosi bliţul încorporat a fost cuprinsă între 991 fotografii + aprox. 5 minute video şi 1136 fotografii. Încărcarea acumulatorului se face cu ajutorul încărcătorului livrat cu aparatul foto, iar durata de încărcare a unui acumulator complet descărcat este de aproximativ 3 ore.

politia centrul vechi segway
politist cu segway

Pentru Sony A77 II puteţi folosii atât cardurile Stick PRO Duo cât şi SD, SDHC, SDXC, iar salvarea imaginilor se poate face atât în format jpeg cât şi RAW sau jpeg+RAW, iar pentru prelucrarea imaginilor RAW puteţi încerca şi programul Sony Image Data Converter SR, deşi mai bine cumparaţi Adobe Lightroom deoarece oferă mai multe opţiuni pentru prelucrarea imaginilor.
Pe lângă portul USB 2.0 de tip Micro-B este prezentă şi o conexiune HDMI compatibilă atât cu Sony Triluminos cât şi alte plasme 4K. Tot cu ajutorul conexiunii HDMI puteţi transfera semnal video necomprimat către un recorder extern.

Cu A77 II puteţi filma full HD (1080p) 24Mbps(FX) sau 17Mbps(PS) folosind formatul AVCHD (compatibil MPEG-4 AVC/H.264) la 60p/i, 50p/i, 24p/i sau 25p/i sau formatul MP4: HD – 1440×1080 @12Mbps cu sunet certificat Dolby Digital (AC-3).

Sony A77 II are atât buton dedicat filmări cât şi un mod video dedicat ce poate fi activat din butonul Selector de mod. Dar nu trebuie neapărat să folosiţi modul video dedicat, puteţi filma indiferent de modul de fotografiere, dar am obervat că, folosind obiectivul SAL1855, ca să pot filma cu setările prioritate de timp (S) trebuia să trec obiectivul în Manual Focus, altfel filmam cu setările modului Program (P) la care focalizare este în modul continuu (AF-C).

Pentru Manual Focus este disponibilă şi opţiunea Peaking Level, care vă confirmă când se obţine o imagine clară. Şi ca să fiţi siguri că imaginea este clară folosiţi şi opţiunea Focus Magnifier, care poate mări imagine afişată pe lcd/vizor până la 11.7x şi astfel puteţi observa foarte uşor dacă aţi obţinut claritatea dorită.

În timpul filmării se pot schimba timpul de expunere, diafragma,ISO, compensare expunerii, dar microfonul încorporat este destul de sensibil şi poate înregistra sunetul produs de apăsare butoanelor, sau cel produs de autofocusul/zoom-ul obiectivului. Tot microfonul încorporat are o setare pentru reducerea zgomotului produs de vânt dar poate fi reglat şi manual (când se foloseşte modul video dedicat) în plus este stereo pe 2 canale. Desigur pentru un sunet mai bun puteţi cumpăra un microfon extern , A77 II având conexiune jack 3.5mm stereo, iar patina bliţului are conectori pentru accesorii proprietare Sony (ca de exemplu microfonul stereo direcţional Sony ECM-XYST1M). Dacă se conectează un microfon extern, microfonul intern este dezactivat automat. Dacă microfonul extern este alimentat prin conector, microfonul va fi alimentat de cameră.

Pentru filmare ar fi fost util ca lcd-ul să fie în format 16:9, ca să vedem exact de la început ce filmăm şi să nu mai reîncadrăm. După ce apăsaţi butonul Video pe ecranul lcd apar, în partea de sus şi de jos, două margini negre, care “taie” din imaginea afişată înainte de activarea modului video.
În cazul în care doriţi sa descarcaţi pe calculator imaginile realizate cu A77 Mark II folosind un cititor de carduri, trebuie să ştiţi că filmarile în formatul AVCHD (fişierul filmării are extensia .mts) sunt “ascunse” pe cardul de memorie în folderul STREAM din PRIVATE\AVCHD\BDMV\ , iar filmarile în formatul MP4 sunt în alt folder! Dacă doriţi să evitaţi de acest “joc de-a v-aţi ascunselea” puteţi descărca imaginile cu ajutorul cablului USB furnizat şi al programului PlayMemories Home.

Calitatea filmării este foarte bună şi în plus beneficiază de sistemul de stabilizare optică (SteadyShot) din senzor, aşa că nu trebuie să cumpăraţi obiective cu stabilizare optică.
Sony A77 II dispune şi de conexiune Wi-Fi şi NFC, dar lipseşte GPS-ul. Cele două tipuri de conexiuni sunt destul de uşor de folosit, iar în timpul testului au funcţionat fără probleme.

Preţ

La momentul scrierii acestui review Sony A77 II kit 16-50mm f/2.8 preţul era de 8.199lei, iar varianata body (doar corpul fără obiectiv 5.499lei). Părerea mea este că nu veţi greşi dacă veţi cumpăra kit-ul, deoarece obiectivul inclus, SAL16-50 (cumpărat separat costă 2989lei) , îşi merită banii.
Pentru disponibilitate şi promoţii puteţi verifica aici.

Concluzii
Noul procesor de imagine Bionz X şi senzorul îmbunătăţit asigură imagini foto-video de foartea bună calitate, în general bine expuse, culori plăcute, vibrante iar zgomotul de imagine începe să fie mai vizibil după ISO 3200.
Sony A77 II având un corp ergonomic, solid, rezistent la intemperii, cu o mulţime de butoane şi numeroase posibilităţi de personalizare, sigur o să fie pe placul fotografilor de eveniment şi chiar celor care se ocupă de fotografia de sport, deoarece sistemul de autofocus, cu noul mod de focalizare Lock-on AF: Expanded Flexible Spot în combinaţie cu o cadenţă de fotografiere de 8 imagini pe secundă sau modul dedicat 12fps asigură obţinerea rezultatelor dorite.

vevrita parc bordei
veverita

Sistemul reflex adoptat de Sony A77 II, cu oglindă semitransparentă, permite autofocalizarea continuă chiar şi în cazul fotografierii în rafala. Sony A77 II este capabil de a fotografia 12 cadre/sec (Continuous Advance Priority AE) cu autofocalizare continuă. În timpul fotografierii în modul Continuous Advance Priority AE, diafragma este blocată, dar timpul de expunere (S) şi ISO se pot modifica.
Sistemul de focalizare preia şi îmbunătăţeşte opţiunile avansate ale modelului SLT-A99, permiţând astfel specificarea distanţelor între care focalizarea continuă trebuie să urmărească subiectul, sensibilitatea sistemului de urmărire şi setarea punctului de declanşare a sistemului de focus tracking.
Noul sistem de focalizare activează până la 8 puncte AF din jurul celui care realizează focalizarea (sunt disponibile 5 nivele de sensibilitate AF).
Sistemul autofocus funcţionează bine chiar şi în modul Live View, demostrând practic utilitatea tehnologiei SLT. Nici lumina slabă nu pune mari probleme sistemului de focalizare, reuşind de cele mai multe ori să focalize rapid şi precis.
Nici pasionaţii de fotografia de portret nu sunt uitaţi, ei având la dispoziţie setările necesare (Eye Focus, Face Detection, Auto Framing) obţinerii celor mai bune rezultate. Nu în ultimul rând Sony A77 II are un foarte bun vizor electronic, conexiuni wi-fi şi NFC.

Toate pozele realizate cu Sony A77 II pot fi văzute la Galeria Foto. Pozele respective nu sunt prelucrate, la unele am făcut crop (decupare) şi majoritatea sunt micşorate cu FastStone Photo Resizer, până la 2000 pixeli pe latura mare.

Ce mi-a plăcut mie la Sony A77 II:
+ calitatea bună a imaginilor foto-video;
+ sistem performant de focalizare;
+ vizor electronic foarte bun şi dotat cu senzor pentru comutare automată către LCD;
+ atât ecranul lcd cât şi vizorul electronic pot afişa cu exactitate compensarea expunerii sau efectele setărilor alese pentru timp de expunere şi diafragmă
+ filmare cu control manual;
+ multe butoane şi rotiţe, plus posibilitatea de personalizare a butoanele funcţie;
+ corpul este protejat împotriva intemperiilor;
+ opţiunile: focus peaking, zebra, magnification simplifica utilizarea unor obiective manuale;
+ butonul pentru mărirea imaginii vazute pe LCD
+ funcţia Memory Recall
+ modul Panoramic

vivacredit.ro

Ce nu mi-a plăcut mie la Sony A77 II:
– nu are dual card
– deşi are conexiune wi-fi nu puteţi descărca de pe Sony PlayMemories Camera diferite aplicaţii (apps) pentru a îmbunătăţii funcţiile aparatului foto
– sistemul de rabatare a ecranului lcd este cam complicat, contraintuitiv, necisitând destul de multe manevre până este adus în poziţia dorită
– lcd-ul nu este touch screen
– comutarea automată a imaginii între lcd şi vizorul electronic se face cu o scurtă întârziere

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Acesta este un test independent şi este posibil să găsiti şi poze ce nu sunt clare în viziunea cropului de 100% perfect, în plus eu nu ocolesc nici zgomotul de imagine! Dacă doriţi perfecţiunea tehnică trebuie să căutaţi alt blog/site, dar sper că informaţiile pe care vi le ofer eu să vă fie de folos şi vă mulţumesc pentru vizită!

fotostefan