Test cu Sony RX10 II

Lansat în iunie 2015, Sony RX10 II (DSC-RX10M2), este un aparat foto bridge cu obiectiv zoom 8.3x (24-200mm) şi diafragmă constantă f/2.8, un senzor de 1 inch cu o rezoluţie de 20 megapixeli, fiind capabil să filmeze 4K cu bit-rate de până la 100 Mbps şi în plus oferă trei moduri slow motion (1000fps, 500fps sau 250fps).

test review Sony RX10 II
Sony RX10 II

Aşa cum indică numele, RX10 II este succesorul modelului RX10, iar la prima vedere, între cele două modele, nu observăm diferenţe la exterior. Diferenţele apar la interior, iar dacă doriţi să aflaţi care sunt acestea şi să vedeţi câteva poze şi filmări realizate cu Sony RX10 II, vă invit să citiţi mai departe.

Dacă nu mă înşel cei de la Sony, cu modelul RX10, au fost primii care au pus în practică ideea de aparat foto bridge dotat cu un senzor mai mare, respectiv de 1 inch, faţă de 1/2.3, aşa cum se găsesc la majoritatea modelelor existente pe piaţă.

Dacă doriţi să aveţi o idee care este diferenţa, ca mărime, între senzorul de 1 inch (13.2 x 8.8 mm), folosit de bridge-ul Sony RX10 II şi cel de 1/2.3, folosit de compactul cu zoom 30x, Sony HX90, verificaţi această pagină, sau comparat cu bridgeul Sony DSC-HX400V (Zoom Optic 50X, GPS) vizitaţi această pagină

Vezi şi: Test cu Sony DSC-HX90

Sony RX10 II, succesorul lui RX10 (al cărui preţ a scăzut de la 5400lei la 3.998lei) , este ca un “frate geamăn”: la exterior sunt foarte puţine diferenţe şi trebuie să priviţi cu atenţie ca să le depistaţi, dar la interior găsim mai multe diferenţe, dintre care, amintesc acum câteva, iar pe parcursul review-ului altele.
Senzorul de 1 inch este îmbunătăţit, prin încorporarea un chip DRAM dedicat, pentru a putea gestiona volume impresionante de date. Această arhitectură permite funcţii impresionante precum super slow motion 40x (filmare la 960fps/1000fps şi redare la 24 fps) sau Anti-Distortion Shutter, declanşator electronic 1/32000 sec. Aceste funcţii erau disponibile anterior doar pe echipamentele de imagine profesionale.

ishoot.ro

De asemenea, este redus şi efectul „rolling shutter”, care apare când sunt fotografiate subiecte în mişcare. Obturatorul anti-distorsiune super-rapid de până la 1/32.000 sec. permite capturarea mişcărilor extrem de rapide fără distorsiunea imaginilor. În plus acest timp de expunere foarte scurt vă permite să fotografiaţi în lumină puternică folosind valoarea maximă a diafragmei, fără a mai avea nevoie de filtre de densitate neutră.
Noua arhitectură cu memorie DRAM dedicată îi permite noului senzor Exmor RS CMOS să atingă viteze de citire de până la 5 ori mai mari în comparaţie cu modelele convenţionale.
Înregistrare video 4K (QFHD 3840×2160) cu un efect moire minim. Calitatea imaginii este asigurată de folosirea codec-urilor XAVC S, care înregistrează filmele 4K cu o rată de 100 Mbps, iar cele Full HD cu 50 Mbps.

Sony RX10 II (DSC-RX10M2) specificaţii tehnice, pe scurt:
•Rezoluţie 20,2 megapixeli
•Obiectiv ZEISS Vario-Sonnar T*, F2.8, 24-200mm (echivalentul a 35mm), zoom 8.3x
•ISO 125 – 12800 (mod extins 64 – 25600)
•Stabilizare optică a imaginii
•Filmare 4K la 24fps, 30fps, Full HD 1920 x 1080p: 60 fps, 30 fps, 24 fps
•Picture Profile S-Log2/S-Gamut
•Sunet înregistrat stereo
•Înregistrare foto în format JPEG şi/sau RAW
•Fotografiere în rafală până la 14fps la rezoluţie maximă (în modul “Speed Priority Continuous Shooting”)
•Timp de expunere 30sec-1/3200 sec (obturator mecanic) şi 30sec – 1/32.000 sec (obturator electronic)
•Filtru ND (3 stopuri) încoporat
•Compatibil cu cardurile de memorie SDXC UHS Speed Class 3 (U3)
•Ecran LCD rabatabil cu diagonala 3.0″ (7.6cm) cu 1.230.000 puncte
•Vizor electronic cu 2.350.000 puncte
•Conectivitate Wi-Fi şi NFC
•Patină pentru bliţ extern
•Bliţ integrat cu rază de acţiune 10.2m (ISO Auto)
•Greutate 813 g (cu baterie şi card)
•Dimensiuni 129.0 x 88.1 x 102.2 mm

Construcţie şi utilizare

test sony DSC-RX10M2
Sony DSC-RX10M2

Corpul camerei RX10 II este construit din aliaj de magneziu, fiind rezistent la praf şi umezeală, iar greutatea de 813g este suportabilă în cazul unei utilizări mai îndelungate. Este un aparat foto destul de mare, poate chiar un pic mai mare decât un dslr entry level. Construcţia corpului este la cote înalte: fără lufturi şi scârţieli.

sony DSC-RX10M2 test review poze
parasolar montat

Sony RX10 II este dotat cu un grip cauciucat, care deşi este foarte util, asigurând o bună priză, totuşi este mai bine să ţineţi aparatul foto cu ambele mâini, deoarece obiectivul nu doar că este amplasat aproape de laterala stângă, dar este şi destul de greu, “trăgând” spre stânga camera foto.

Butoanele sunt amplasate la îndemână, majoritatea pot fi uşor accesate, chiar şi cu aparatul foto la ochi. Singurul buton care mi s-a părut mie amplasat mai puţin ergonomic este cel numit Aperture Click Switch. Acest Click Switch este amplasat sub obiectiv, în partea dreaptă; un loc obturat şi de grip, dar cumva în timpul testului, l-am atins din greşeală.

buton Aperture Click Switch sony rx10 ii
Aperture Click Switch

De fapt am atins, accidental de câteva ori butonul Aperture Click Switch, în timp ce schimbam diafragma cu ajutorul inelului dedicat, amplasat pe obiectiv. Acest inel pentru schimbarea diafragmei are din loc in loc nişte zimţii mai mari, unii sunt amplasaţi chiar în dreptul butonului Aperture Click Switch şi din această cauză, la început din grabă, din neatenţie, îl atingeam. După un timp am găsit o modalitate să manevrez inelul pentru schimbarea diafragmei fără să mai mut şi butonul Aperture Click Switch.
Rolul butonului Aperture Click Switch este de a activa – dezactiva click-ul produs de inelul diafragmei. Modul silenţios, ca să-l numim aşa, este util în modul video. În modul fotografiere este mai bine să folosiţi click-ul, alfel inelul se roteşte foarte uşor şi este foarte posibil ca în timpul fotografierii să schimbaţi accidental diafragma.

sony rx10 ii zoom 24mm
sony rx10 ii

În partea de sus, în stânga, găsim butonul Mode Dial. Acesta este diferit faţă de cel de la RX10, deoarece include modul HFR (high frame rate – pentru efectul slow motion), iar modul Memory Recall (MR) a fost restilizat.
În dreapta butonului Mode Dial se află bliţul încorporat şi patina pentru bliţ extern. Patina include şi conexiunea proprietară Sony – Multi interface, cu ajutorul căreia puteţi conecta diverse dispozitive Sony dedicate (de exemplu microfonul extern stereo direcţional Sony ECM-XYST1M).

blit sony rx10 ii
blit incorporat
blit sony rx10 ii
blit incorporat

În continuare găsim butonul pentru setarea Compensarea Expunerii (+-3), un butom Custom (C1), butonul pentru Declanşare, în jurul căruia se află şi butonul pentru Zoom.
Apropos de declanşator, acesta are un filet unde poţi moda un fir declanşator flexibil (precum acesta, asta dacă vrei să testezi senzaţia “old school”).

Zoom-ul mai poate fi activat şi cu ajutorul inelului de pe obiectiv. Viteza zoom-ului poate fi reglată din Meniu.
Tot din Meniu poţi alege ca inelul de pe obiectiv să facă zoom lin sau, în trepte pe distanţele focale clasice: 24, 35, 50, 70, 100, 135, 200.

zoom extins sony rx10 ii
zoom extins

Focalizarea manuală se face cu acest inel, iar zoom-ul se face cu celălalt buton.

Tot pe partea dreaptă-sus se află şi un mic display care afişează setările aparatului. Acest lcd are chiar şi un buton pentru activarea iluminării, astfel seara sau în alte condiţii de lumină slabă setările afişate sunt uşor de citit.

Pe laterala dreaptă a aparatului foto se află capacul slotului cardului de memorie şi semnul NFC pentru conexiunea wireless cu un dispozitiv compatibil (smartphone sau tabletă).

sony rx10 ii semn nfc
semn NFC

Pe spatele lui RX10 II se află un mic thumb grip, butoanele pentru accesarea diferitelor setări şi ecranul lcd.

butoane sony rx10 ii
butoane

În dreapta sunt grupate: butonul pentru activarea înregistrării video, o rotiţă control Dial, butonul AEL (AE lock)/Zoom pe poză în modul vizualizare (Redare), un buton Funcţie (Fn), care poate fi folosit şi pentru a trimite pozele către un smartphone, butonul Custom (C2)/Delete, butonul Playback (Redare), o altă rotiţă Control.

În dreapta se află butonul Meniu, iar pe lateral se află o mufă pentru microfon, una pentru căşti, o conexiune Micro USB şi una micro HDMI.

Revenind la partea din faţă, în stânga obiectivului, în partea de jos, se află un buton pentru selectarea modului de focalizare.

Mi-a plăcut faptul că la Sony RX10 II multe butoanele pot fi personalizate pentru a face controlul aparatului mai comod şi mai rapid. Este prezentă şi funcţia Memory Recall (MR), unde pot fi memorate seturi de valori stabilite de utilizator pentru diferite funcţii, acestea putând fi accesate rapid când este nevoie de ele (de exemplu un set pentru fotografii în exterior cu soare, un altul pentru subiecte aflate în mişcare, etc).

Este prezent şi meniul rapid, care poate fi folosit aşa cum este, dar poate fi modificat în funcţie de nevoile utilizatorului. Când se foloseşte vizorul electronic, este afişat pe ecran aşa numitul meniu „Quick Navi”.

Meniul lui Sony RX10 II este format din tab-uri ce permite navigarea rapidă, uşoară şi mai ales pun la dispoziţia utilizatorului o mulţime de funcţii.

meniu sony rx10 ii
meniu
sony rx10 ii meniu foto
meniu rx10 ii

Formatul meniului este foarte asemănător altor modele Sony, aşadar tranziţia la acest RX10 II se va produce mai uşor pentru cei care au mai folosit aparate foto Sony.
Există chiar şi un In-Camera Guide, care vă ajută să înţelegeţi ce fac anumite setări, dar trebuie să îl activaţi din Meniu.

Manualul în limba engleză sau ghidul intoductiv în română poate fi descărcat de pe această pagină

Utilizatorii începători nu au fost uitaţi; Sony DSC-RX10M2 poate fi folosit aşa cum este scos din cutie, putând fi folosite funcţiile aşa cum sunt ele atribuite implicit. DSC-RX10M2 dispune de două moduri automate inteligente (Auto şi Superior Auto). În primul mod aparatul recunoaşte automat scena şi ajustează automat aparatul pentru o expunere bună. Modul Superior Auto este utilizat în condiţii dificile de iluminare, cum ar fi de exemplu lumina scăzută sau contrejour (lumina vine din spatele subiectului). În timpul testului am folosit mai des modul Superior Auto, care s-a descurcat bine în majoritatea cazurilor, iar când a fost cazul, de exemplu la fotografia în lumină scăzută sau contrejour, a trebuit să aştep 1-2 secunde până aparatul prelucra poză şi o salva pe cardul de memorie.

Este prezent şi modul Panoramă (Sweep Panorama); puteţi realiza panorame ţinând aparatul vertical (portret) sau orinzontal (landscape – peisaj):

sony rx10 ii sweep panorama poza
panorama orizontal
sweep panorama sony rx10 ii test
panorama vertical

Utilizatori mai avansaţi au la dispoziţie modurile A(diafragmă), S(timp de expunere), M (manual), iar rotiţele prezente uşurează mult folosirea acestui bridge, de altfel opţiunile de control oferă un grad de flexibilitate caracteristic DSLR-urilor.

În principiu aparatul răspunde rapid la comenzile butoanelor şi se mişcă destul de rapid, parcă mai rapid decât compactul Sony HX90, dar mai lent decât mirrorless-ul Sony A6000 (testul meu poate fi citit aici) sau A5100 (testul se află aici).
Viteza zoom-ului poate fi reglată din Meniu, dar chiar şi aşa, mie mi s-a părut cam lent. Din fericire, autofocusul este mai rapid, chiar şi în condiţii cu lumină slabă, iar obiectivul nu este foarte zgomotos. Mai multe amănunte în următorul “capitol” Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus.

În partea de jos a RX10 II se află filetul pentru montarea pe trepied şi din câte am observat eu o plăcuţă de trepied nu bloca obiectivul sau ecranul.

Pentru încadrare puteţi folosi ecranul lcd sau vizorul electronic.

lcd sony rx10 ii
lcd sony rx10 ii

sony rx10 ii test lcd

Ecranul LCD rabatabil de 3 inch (7.5 cm), rezoluţie 1.228.000 puncte şi echipat cu tehnologia White Magic, permite o încadrare mai uşoară prin mişcarea în sus (aprox. 107 grade, insuficient pentru selfie) sau în jos (aprox. 42 grade).
Lcd-ul are un aspect 4:3, nu este touchscreen (tactil), în schimb puteţi să-i reglaţi luminozitatea, dar în condiţii de lumină puternică nu mai este chiar vizibil. Astfel intră în “arenă” vizorul electronic.

sony rx10 ii lcd

Vizor electronic (XGA OLED cu o rezoluţie de 2.360.000 puncte, permite vizualizarea precisă a subiectului, oferind o acoperire de 100% a cadrului, plus un unghi larg de vedere, de aproximativ 33° şi o mărire de aproximativ 0.70x.
Luminozitatea lui poate fi reglată şi manual, iar butonul pentru dioptrii permite reglarea în intervalul -4 +3.
Vizorul nu are un lag care să deranjeze, iar detaliile se văd bine; culorile sunt redate corect, contrastul este bun.
Senzorul de proximitate face simplă şi rapidă trecerea de la vizor la ecran. La apropierea ochiului de vizor ecranul se stinge, iar la depărtarea aparatului ecranul se aprinde şi fotografia sau setările pot fi verificate pe ecran. Acest senzor mi-a lăsat impresia că este cam sensibil; stingea ecranul când aparatul foto era mai aproape de corp.

Sony RX10 II are NFC şi WiFi; folosind una din cele două metode de conectare wireless şi aplicaţia Play Memories disponibilă gratuit pentru Android şi iOS, puteţi accesa imaginile de pe cameră direct de pe mobil/tabletă şi să le transferaţi pe mobil/tabletă; în plus puteţi controla de la distanţă bridge-ul. În timpul testului nu am întâmpinat probleme în utilizarea conexiunii NFC.

Tot la capitolul conexiune, menţionez că Sony RX10 II foloseşte portul Micro-USB (USB 2.0) şi pentru încărcarea acumulatorului NP-FW50. Astfel puteţi să-l încărcaţi şi de la laptop sau de la un acumulator extern. Încărcarea de la priză durează aproximativ 5 ore.

Acest acumulator lithium-ion, folosit şi de RX10, dar şi seria Alpha (A3000 – A6000), asigură o autonomie, conform standardului CIPA, de 400 poze (folosind lcd-ul) şi 360 (folosind vizorul).
În timpul testului am obţinut o autonomie de 480 de poze şi aproximativ 6 minute video.

Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus

Sony RX10 II se bazează pe primul senzor stacked Exmor RS CMOS, cu funcţii de procesare avansate şi chip de memorie DRAM integrat. Acesta face ca Sony RX10 II să fie potrivit pentru o gamă largă de situaţii: de la fotografie de familie la sport, de la fotografie de eveniment la fotoreportaje, de la peisaj la portret, etc.

apus lacul morii sony rx10 ii
apus

Capacitatea de procesare rapidă permite menţinerea vitezei continue de înregistrare de 14 cadre pe secundă, JPEG în modul “Speed Priority Continuous Shooting” (Spd Priority Cont – în acest caz focalizarea rămâne bocată la primul cadru, doar expunerea se modifică), sau 5fps în celelalte moduri.

Noul senzor de imagine a permis implementarea obturatorului Anti-Distortion (cu timp de expunere de 1/32.000 secunde), care permite RX10 II să surprindă imagini clare cu o diafragmă deschisă, chiar şi la un nivel de luminozitate de până la EV19 (conform producătorului nipon). În acelaşi timp este redus şi efectul „rolling shutter”, care apare uneori când sunt filmate/fotografiate subiecte în mişcare.

Am încercat să exemplific şi eu în filmarea de mai jos:

Timpul foarte scurt de expunere, 1/32.000, (cu obturator electronic, care se activează din meniul camerei foto) scuteşte necesitatea achiziţiei un filtru ND.
Dacă totuşi vreţi să folosiţi un filtru neutral (ND), Sony RX10 II are unul încorportat, care poate fi activat din Meniu (în anumite situaţii poate fi folosită opţiunea Auto ND, care activează automat filtrul atunci când este cazul).
Eu am folosit filtrul ND încoporta ziua când am dorit să fotografiez apa la timpi lungi de expunere, ca în exemplele de mai jos:

sony rx10 ii test
1/640 f/5 iso100

1/15:

sony rx10 ii test nd filter
1/15 f/11 iso100

test review sony rx10 ii
1/800 f/5 iso100

1/20:

sony rx10 ii test filtru nd
1/20 f/11 iso100

Obiectivul ZEISS Vario-Sonnar T* 24-200mm (echivalentul a 35mm) cu diafragmă constantă F2.8 are şi filet pentru filtre, iar elementul frontal nu se roteşte, astfel puteţi folosii şi filtre de polarizare circulară sau ND variabil.

La prima vedere un zoom optic de “doar” 8x, pare puţin, dar în practică, de cele mai multe ori, este suficient:

La o distanţă de aproximativ 1 metru:

sony rx10 ii 24mm
24mm
sony rx10 ii 200mm
200mm

La o distanţă de aproximativ 7 metri:

sony rx10 ii test review wide
fara zoom

Crop:

sony rx10 ii test review zoom
fara zoom – crop

sony rx10 ii test review zoom 8x
zoom 8.3x

Crop:

sony rx10 ii test review crop
zoom 8.3x – crop

sony rx10 ii test review zoom
24mm
sony rx10 ii test review zoom poza
200mm

La distanţe mai mari:

sony rx10 ii test review birds duck
wide

Crop 100%:

sony rx10 ii test review
wide – crop

sony rx10 ii test review obiectiv
tele

Crop 100%:

sony rx10 ii test review birds
tele – crop

Când este cazul, funcţia Clear Image Zoom cu Optical SteadyShot, care deşi este un zoom digital, se va dovedi foarte de utilă, deoarece imagine obţinută este de calitate.

sony rx10  ii poze oras
24mm

Crop 100%:

sony rx 10 ii Clear Image Zoom
24mm – crop

sony rx10 ii 200mm
200mm

Crop 100%:

sony rx10 ii test zoom
200mm – crop

Clear Image Zoom:

Clear Image Zoom sony rx10 ii
Clear Image Zoom

Crop 100%:

Clear Image Zoom sony rx10 ii
Clear Image Zoom – crop

Optica de top Zeiss Vario-Sonnar T* cu diafragma f/2,8 constantă asigură pentru fiecare scena rezultate clare, cu un contrast bun, sharpness bun şi lens flare mai redus (artefacte care apar când se fotografiază cu soarele în faţă).
T* (T star) este denumirea stratului antireflex aplicat pe lentile. Aplicarea acestui strat fin de substanţe speciale asigură o imagine cu un contrast mai bun, eliminând reflexiile.

Lacul Morii:

sony rx10 ii sunset 8x zoom
200mm
sony rx10 ii sunset photo
24mm

Stabilizarea (SteadyShot), pe cinci axe îşi face bine treaba şi poate fi folosită atât în modul foto, cât şi video.

SteadyShot sony rx10 ii test
SteadyShot oprit
SteadyShot sony rx10 ii
SteadyShot – activat

Distanţa minimă de focalizare este 3 cm, când obiectivul este la 24mm (wide), sau 25 cm, când obiectivul este la 200mm (tele).

sony rx10 ii macro
mod macro

În principiu obiectivul este destul de silenţios; utilizatorul aparatului foto îl poate auzi uneori când face zoom sau când sistemul de stabilizare intră în funcţiune, dar o altă persoană aflată la 1 – 2 metri nu cred că aude respectivele zgomote.

Efectul Bokeh este destul de plăcut, iar vignetarea nu deranjeză.

Efectul Bokeh sony rx10 ii
Efectul Bokeh – crop
Efectul Bokeh sony rx10 ii poza photo
Efectul Bokeh

Sony RX10 II include un nou sistem AutoFocus, Fast Intelligent AF care permite detectarea subiectelor în doar 0.09 secunde (conform producătorului). Puteţi alege între single AF, continouous AF, DMF ( Direct Manual Focus, după realizarea autofocusului puteţi ajusta manual, util la Macro) şi manual focus, iar la Focus Are este prezent şi modul Lock-on AF, care permite focalizarea şi urmărirea subiectului când butonul Declanşator este apăsat şi menţinut pe jumătate. Acest mod necesită o perioadă de acomodare, dar merită efortul, dacă doriţi să fotografiaţi subiecte în mişcare.
Sistemul autofocus, în modul fotografiere, s-a descurtat foarte bine în majoritatea situaţiilor, chiar şi atunci când lumina a fost mai slabă.

În cazul focalizării manuale sau DMF este disponibil MF Assist (o porţiune a imaginii este mărită pentru a verifica claritatea imaginii) şi Peaking.

Există şi funcţia Pre-AF, care stabileşte dacă se realizează sau nu focalizarea automată înainte de a apăsa până la jumătate declanşatorul.

Pentru portret puteţi folosii opţiunea Eye AF, care asigură portrete clare, cu focalizare precisă, chiar dacă subiectul nu priveşte fix în cadru. În plus, utilizatorii au posibilitatea de a alege trei mărimi pentru punctele de AF.

Calitatea imaginii este bună pentru un aparat foto bridge. Procesorul Bionz controlează foarte bine zgomotul în fotografii. Imaginile sunt sharp, cu un contrast bun, iar culorile sunt plăcute.
Până la ISO 1600 zgomotul de imagine nu deranjează, în intervalul 1600 – 3200 este destul de bine controlat, detaliile fine încă nu se pierd, în schimb peste ISO 3200 se văd limitele senzorului. Desigur depinde si de subiectul fotografiat, dacă veţi fotografia elemente deschise la culoare nu vor fi probleme cu zgomotul de imagine; uneori se poate folosi chiar şi ISO 6400 fără o mare pierdere a calităţii imaginii.

ISO 1600:

sony rx10 ii iso test
iso 1600 f2.8

sony rx10 ii  test iso1600
iso1600 – crop
sony rx10 ii  test iso3200
iso3200 – crop
sony rx10 ii  test iso6400
iso6400 – crop

În parcul Izvor:

sony rx10 ii test iso1600 photo
iso1600

sony rx10 ii test iso1600 poza
iso1600 – crop
sony rx10 ii
iso4000
sony rx10 review test iso
iso4000 – crop

La MNIR

sony rx10 ii test iso
iso1600
sony rx10 ii test iso
iso1600 – crop
sony rx10 ii test iso1600
iso1600 inel
sony rx10 ii test iso1600 mnir
iso1600 inel – crop

Căpşuni – fructele sezonului:

sony rx10 ii iso 6400
iso6400
sony rx10 ii iso6400
iso6400 – crop
sony rx10 ii iso 1600
iso1600
sony rx10 ii iso test review pareri
iso1600 – test

În meniul lui Sony RX10 II găsiţi două setări pentru reducerea zgomotului de imagine (NR standard şi NR low – aceasta este activată implicit), dar şi opţiunea Multi Frame NR (MNFR), care realizează mai multe imagini, succesiv, reduce zgomotul de imagine şi le combină într-o singură imagine.

Multi Frame NR (MNFR) sony rx10 ii foto
Multi Frame NR (MNFR) – iso800

Alte poze (la rezoluţia originală) pot fi văzute aici

Când în scena de fotografiat există un contrast mai mare, Sony DSC-RX10M2 oferă două funcţii utile: D-Range Optimizer (DRO) şi HDR. Acestea pot fi folosite în modul Auto sau la diferite niveluri (de la 1 la 5) sau pot fi chiar dezactivate.
DRO optimizează în mod automat nivelul de detalii în imaginile cu contrast puternic, astfel încât fotografiile să fie echilibrate, iar modul HDR înregistrează 3 imagini consecutive, cu expuneri diferite, pe care le suprapune într-un singur cadru.

În parcul Circului:

HDR (High Dynamic Range):

sony rx10 ii auto hdr
HDR – oprit

sony rx10 ii auto hdr2
HDR2
sony rx10 ii auto hdr test
HDR4
sony rx10 ii auto hdr test review
HDR6

D-Range Optimizer (DRO):

sony rx10 ii dro
DRO1

sony rx10 ii auto hdr dro2
DRO2
sony rx10 ii auto hdr photos
DRO3
sony rx10 ii auto hdr exemplu
DRO4
sony rx10 ii auto hdr poze
DRO5

Există şi posibilitatea de a face bracketing pentru DRO sau pentru expunere, balans de alb.

Nu lipsec efectele speciale (Picture Effect: Toy Camera, Pop Color, Posterization, Retro Photo, Soft High-Key, Partial Color, High Contrast Mono, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Mono, Miniature, Watercolor şi Illustration) sau stilurile creative (Creative Style: Vivid, Neutral, Clear, Deep, Light, Portrait, Landscape, Sunset, Night Scene, Autumn leaves, Black&White, Sepia); ele fiind disponibile şi pentru modul video.

sony rx10 ii watercolor
watercolor
sony rx10 ii illustration
illustration
sony rx10 ii picture effect
partial color – red

Mai multe poze realizate cu Sony RX10 II în diverse condiţii pot fi văzute la Galeria Foto. Acele câteva sute de poze nu sunt prelucrate, le-am micşorat la 2000 pixeli pe latura mare şi la unele am făcut crop.
Aici pe blog trebuie să faceţi click pe imagine, iar în parte de sus se află un semn lupă, daţi click pe el şi poza este afişată mai mare.

Pasionaţii de înregistrări video se pot bucura de aceleaşi abilităţi impresionante ca în cazul fotografiilor.
Cu Sony RX10 II puteţi filma la rezoluţia 4K (QFHD 3840×2160, MPEG-4 AVC/H.264, 24p/25p/30p) sau Full HD. Calitatea imaginii este asigurată de folosirea codec-urilor XAVC S, care înregistrează filmele 4K cu o rată de până la 100 Mbps, iar cele Full HD cu până la 50 Mbps.

Pentru înregistrarea XAVC S este necesară folosirea unui card de memorie SDXC de Clasă 10 sau mai rapid, iar UHS Speed Class 3 este necesar pentru înregistrarea la 100Mbps.

sony rx10 ii mesaj meniu
avertizare

Eu nu am avut un astfel de card, dar am împrumutat unul de la un prieten şi astfel vă prezint câteva filmări 4K.

car de memorie sdxc u3
sdxc u3

Modelul RX10 II poate înregistra până la 29 de minute de material 4K (în Europa).
Chiar şi vizionarea unei filmări 4K necesită un calculator/laptop mai puternic; în plus filmarea 4K ocupă destul de mult spaţiu pe cardul de memorie sau hard disk-ul calculatorului (1 minut de filmare 4K în jur de 500Mb). Astfel dacă vreţi să filmaţi constant la rezoluţia 4K este bine să aveţi un calculator/laptop adecvat, dar şi un monitor/display cu rezoluţie bună, plus capacitate de stocare.

Altfel puteţi folosii cu încredere formatul Full HD, XAVC S HD sau AVCHD (24p/25p, 60p/50p,cu bit-rate de până la 28 Mbps) sau chiar MP4 (AVC – potrivit pentru youtube, vizionare pe smartphone, tablete, etc).

Sony RX10 II vă permite control deplin în modul video dedicat (unde puteţi seta ca stil de lucru unul din modurile P/A/S/M).

În timpul filmării focalizare trece automat în modul continuu (AF-C) şi de cele mai multe ori funcţionează bine, chiar dacă uneori este lent. Mai ciudat mi s-a părut funcţionarea lui în modul HFR (high frame rate) când nu prea am obţinut claritatea dorită. Dar probabil acest aspect se poate îndrepta prin pratică mai îndelungată cu camera foto. Altă soluţie ar fi folosirea focalizării manuale.

Printre caracteristicile video profesionale de care dispune Sony RX10 II se mai numără şi Picture Profile, inclusiv S-Log2/S-Gamut.

sony rx10 ii pp3
PP3
sony rx10 ii picture profile 5
PP5
sony rx10 ii picture profile test
PP6
sony rx10 ii pp7
PP7

Ieşirea HDMI permite vizualizarea conţinutului pe un monitor extern sau pe alte dispozitive.

RX10 II permite realizarea de fotografii de 16.8 MP în timpul înregistrării video 4K, în oricare dintre cele 11 moduri de compoziţie, iar Auto Dual Rec permite setarea aparatului foto pentru a capta automat, periodic fotografii.

Sunetul înregistrărilor video este asigurat de posibilitatea reglării nivelului de sunet. Pentru o monitorizare mai atentă a sunetului, există o ieşire jack pentru microfon şi căşti. Kit-ul opţional de adaptare XLR-K1M permite înregistrarea video la nivel profesional, permiţând chiar şi ataşarea unui microfon extern prin terminalul XLR.

Dacă vă place efectul slow-motion, Sony RX10 II vă oferă numai puţin de 3 moduri, de exemplu în modul PAL: 1000fps (1136×384 pixeli), 500fps (1676×566) sau 250fps (1824 x 1026) şi formatele de redare de 50p sau 25p. În plus puteţi opta pentru două moduri de declanşare: „start trigger”, pornirea înregistrării după apăsarea butonului „record” sau „stop trigger”, înregistrarea secvenţelor dinainte de apăsarea butonului. Cea din urmă opţiune permite înregistrarea ultimelor 2-4 secunde dinainte apăsării butonului de declanşare, pentru a surprinde cu o precizie crescută cele mai importante momente. De exemplu, două secunde de înregistrări la viteza de 1000 cadre pe secundă în formatul 25p generează un filmuleţ de 80 secunde.

250fps:

500fps:

1000fps:

Sunetul nu poate fi înregistrat folosind modurile slow motion (HFR – high frame rate) şi este necesară folosirea unui card de memorie SDXC Clasa 10 sau mai bun.

Preţ
La data publicarii acestui review, Sony Cyber-Shot DSC-RX10 II costa 7.198lei. Pentru preţ actualizat sau oferte vizitaţi această pagină sau aceasta.

Concluzii
Sony RX10 II este un bun aparat foto, reuşind să se descurce mai mult decât onorabil în majoritatea situaţiilor întâlnite de utilizatorul lui, astfel este şi un companion ideal în vacanţă şi călătorii.
Noul senzor şi obiectivul Carl Zeiss Vario-Sonnar T* de 24-200mm (echivalent 35mm) cu diafragma f/2.8, face din RX10 II un aparat foto potrivit pentru fotoreportaj, peisaje, arhitectura, portrete, etc.
Imaginile sunt saturate, cu dinamică bună, iar obiectivul nu suferă de aberaţii cromatice sau flare deranjante.

sony rx10 ii flash photo
dupa ploaie

RX10 II este bine construit, are o bună ergonomie, iar vizorul electronic se vede foarte bine. Nici lcd-ul nu este mai prejos, chiar dacă nu este tactil (touchscreen), fiind rabatabil vă permite să fotografiaţi din unghiuri mai dificile.

Să nu uităm de conexiunea NFC (Near Field Communication) şi WiFi care facilitează încărcarea pozelor şi a filmelor pe reţele de socializare favorite sau chiar transferul lor către dispozitive compatibile.

selfmania selfie tourist
selfmania

Chiar dacă Sony RX10 II oferă fotografii de calitate, totuşi am impresia că el se adresează mai mult celor interesaţi de video de calitate (de exemplu un vblogger, sau un videograf, care are nevoie de un aparat de back-up). Şi nu doar buna calitate video îl recomandă celor interesaţi de filmări, ci mai ales numeroasele opţiuni puse la dispoziţie: formatul XAVC, picture profile, Anti-Distortion Shutter, HFR, conexiune pentru microfon extern şi căşti, microfonul intern poate fi reglat, ieşire HDMI pentru semnal video necomprimat, peaking, zebra, etc.

Sony Cyber-shot DSC-RX10 II cu numeroasele dotari şi fără rabat la calitate, este o bună opţiune atât pentru fotografii profesionişti cât şi pentru amatori, dar care doresc să progreseze în domeniul foto şi de ce nu, chiar video.

Dacă nu sunteţi interesaţi de video 4K, o altă opţiune ar fi modelul RX10, mai ales că i-a scăzut preţul, ajungând la 3.998lei.

casa 35000 euro

Nu am avut ocazia să testez Sony RX10, doar am realizat câteva poze cu ocazia lansării lui oficiale în Romania, dar şi aşa, datorită calităţii foto ridicate, m-a convins că este cu adevărat un aparat foto demn de luat în seamă.

Ce mi-a plăcut mie la Sony RX10 II:
+calitatea bună a pozelor
+video de calitate şi multiple opţiuni
+corp rezistent la praf şi umezeală
+suficient de multe butoane pentru accesare principalelor setări, în plus unele sunt personalizabile
+o bună ergonomie
+vizorul electronic
+patină pentru bliţ extern
+timp de expunere de până la 1/32.000
+conexiune pentru căşti şi microfon extern
+filtru ND încorporat
+prezenţa formatului RAW
+NFC şi WiFi
+acumulatorul poate fi încărcat şi de la laptop sau alt acumulator extern

Ce nu mi-a plăcut mie la Sony RX10 II:
-ecranul nu este tactil
-în modul video uneori autofocusul este lent
-zoomul este cam de lent şi în anumite situaţii 8.3x nu este suficient (iar unele firme concurente oferă zoom optic 24x, dar senzor mai mic )

fotostefan

3 thoughts on “Test cu Sony RX10 II”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.