Test de vedere Ishihara inversat – functioneaza doar daca esti daltonist

Testul Ishihara este binecunoscut pentru a depista deficiențele de vedere la culori. De obicei, acest test implică identificarea unui număr sau a unui model ascuns într-o combinație de puncte roșii și verzi. Dar știai că acest test funcționează și în sens invers? Recent, un utilizator pe X (fostul Twitter) a distribuit un test Ishihara invers. Acesta este vizibil doar pentru persoanele cu deficiențe de vedere la culori.

Test de vedere Ishihara inversat daltonist
Test de vedere Ishihara inversat

Dacă vezi pete de roșu, verde și maro în imaginea de mai sus, cel mai probabil nu ai deficiențe de vedere la culori. Totuși, cei cu deuteranopie, o formă specifică de deficiență de vedere la culori roșu-verde, pot vedea cifra “73” scrisă cu caractere mari. În schimb, pentru persoanele cu protanopie, care au o sensibilitate redusă la culoarea roșie, poate apărea un “23” distorsionat.

Această inversare a testului permite o înțelegere mai bună a experiențelor persoanelor cu și fără deficiențe de vedere la culori. La fel cum cineva cu vedere normală poate avea dificultăți în a identifica “73” în imagine, cei cu deficiențe de vedere la culori ar avea probleme în a distinge un număr ascuns într-un model obișnuit de puncte roșii și verzi.

test vedere culori imagine ai
test vedere – imagine AI

Această abordare inedită a testului Ishihara aduce o nouă perspectivă asupra experiențelor celor care au sau nu au deficiențe de vedere a culorilor. La fel cum o persoană cu viziune normală a culorilor ar putea întâmpina dificultăți în identificarea cifrei “73” în imaginea testului inversat, cei cu deficiențe de vedere a culorilor ar avea dificultăți în a distinge un număr ascuns într-un model regulat roșu și verde. Ajustarea fiecărui test permite de asemenea furnizorilor de servicii medicale să determine în ce domenii sunt deficienți.

Test vedere Ishihara inversat functioneaza daltonist
Test de vedere Ishihara inversat – functioneaza doar daca esti daltonist

Vedere normală: nimic
Deficit roşu-verde: 2

Citeste si: Testul culorilor ce te ajuta sa-ti verifici ochii si monitorul

Este important să știi că nu ești singur dacă ai deficiențe de vedere la culori. Se estimează că există aproximativ 300 de milioane de oameni cu această condiție în întreaga lume, unul din 12 bărbați și una din 200 de femei. Printre creativii celebri care au deficiențe de vedere la culori se numără regizorul Christopher Nolan, muzicianul Sting și chiar Fred Rogers.

kubato.ro

Această prezentare a testului Ishihara inversat și a provocării culorilor ascunse aduce în prim-plan o nouă perspectivă asupra modului în care viziunea culorilor poate varia între diferite persoane și cum aceasta poate influența percepția asupra lumii înconjurătoare.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.