Un documentar despre fotograful William Klein

Daca sunteti interesati de fotografia de strada, fotografia de moda, dar nu numai, poate ar fi bine sa urmariti documentarul “The Many Lives” despre fotograful William Klein. Respectivul documentar, cu o durata de aproximativ o ora si realizat de BBC in 2012, ni-l arata pe William Klein la 84 de ani inca mergind pe strazile orasului New York si Paris, realizind fotografii si bineinteles ne prezinta atit fotografiile lui cit si discutiile purtate cu el.

William Klein
William Klein _ Paris

Nascut in New York, pe 19 aprilie 1928, William Klein a efectuat stagiul militar in armata SUA stationata in Franta, iar la trecerea in rezerva a
decis sa ramana la Paris pentru a studia pictura cu Fernand Leger. A avut prima sa expozitie la virsta de 23 ani.

William Klein street photographer
Italia

In timp ce fotografia lucrarile de arta din Milan, William a devenit interesat de fotografia abstracta, publicind si o carte cu fotografii abstracte.
In 1957 i-a fost publicata cartea New York, un jurnal fotografic cu imagini realizate in anii ’50 si pentru care a primit premiul Prix Nadar.
Urmatorii zece ani i-a petrecut la Vogue, unde a realizat pictoriale de moda dintr-o noua perspectiva, folosind obiective wide-angle si telefoto
(zoom-uri), lumina naturala, inclusiv imagini neclare (motion blur).

La editia din 2012 a WPA, William Klein a fost recompensat cu premiul “Outstanding Contribution to Photography”, iar mai recent Sony a anuntat colaborarea cu William Klein in programul Global Imaging Ambassadors. William Klein s-a clasat pe locul 25 in lista celor mai influenti 100 fotografi, clasament realizat de revista Professional Photographer .

fotostefan

3 thoughts on “Un documentar despre fotograful William Klein”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.