Un documentar despre viata si imaginile fotoreporterului Don McCullin

McCullin Donald, sau Don cum este mai bine cunoscut, s-a nascut pe 9 octombire 1935, la Londra unde si-a inceput cariera de fotoreporter in anii ’60 cu o fotografie a unei bande din Finsbury Park, zona situata in nordul Londrei. Respectiva fotografie, ii prezinta pe membrii bandei The Guvnors, care stau in picioare intr-o cladire demolata si a fost publicata de ziarul The Observer.

fotoreporter englez don mccullin
Don McCullin

Despre imaginea respectiva si despre multe altele ne vorbeste Don McCullin in documentarul ce face parte din seria Imagine, realizata de BBC, al carei editor este o mai “veche cunostinta” a noastra: Alan Yentob.

Cum spuneam documentarul este parte a seriei Imagine, din care mai face parte si documentarul despre fotograful american William Klein (puteti sa vedeti documentarul cu William sau sa-l revedeti aici). De altfel in respectivul documentar, Don McCullin afirma ca a fost inspirat de fotografiile lui William Klein.

Avertisment: inainte sa-l urmariti pe Don McCullin, care ne vorbeste timp de 1 ora si 30 minute, trebuie sa stiti ca imaginile prezentate nu sunt cenzurate si sunt destul de explicite. In calitate de fotoreporter, Don a reusit sa surprinda in imagini brutalitatea din zonele de conflict in forma ei cea mai agresiva.

Don McCullin, inca de la inceputul meseriei de fotoreporter, s-a specializat in fotografierea zonelor de conflict, iar de-a lungul carierei, el a participat la conflicte din intreaga lume, inclusiv in Vietnam, Cipru, Irak, Cambodgia, Liban si Irlandei de Nord, surprinzind imagini greu de privit. Probabil chiar si pentru cei familiarizati cu lucrarile lui, acest documentar v-a fi greu de urmarit, datorita atit fotografiilor prezentate cit si a intimplarilor traumatizante aflate la baza lor.

Violenta de care dau dovada semenii nostri este greu de crezut si mai ales de privit pe nepregatite; asadar, daca sunteti pregatiti sufleteste, va invit sa-l urmariti pe Don McCullin:

Don McCullin ‘I don’t want to be remembered as a war photographer. I hate that title.’

Si nu uitati pe 8 mai 2014 soseste si la Bucuresti expozitia de fotografii World Press Photo.

One thought on “Un documentar despre viata si imaginile fotoreporterului Don McCullin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.