Vernisajul expozitiei foto “Invazie 68 Praga” autor Josef Koudelka

Joi, 17 octombrie 2013 avand ceva treaba pe Calea Mosilor in apropiere de Anexa MNAC, mi-am zis hai totusi sa intru si la vernisajul expozitiei fotografului ceh Josef Koudelka si intitulata “Invazie 68 Praga”.Am avut ceva retineri sa merg la vernisaj pentru ca stiam din experienta anterioara ca la aceste vernisaje mai importante si mai bine promovate vin multe persoane si din cauza inghesuielii risti sa nu vezi fotografiile expuse!

vernisaj expozitie de fotografie la mnac
Josef Koudelka – „Invazie 68 Praga” la MNAC

Totusi printre capetele celor multi veniti am reusit sa vad cite ceva si sper ca zilele urmatoare sa am timp liber sa merg din nou acolo la Anexa MNAC (Calea Moșilor nr. 62 – 68, et.3).

Peretii Anexei MNAC gazduiesc, pina la 2 februarie 2014, o parte din seria de fotografii ce au documentat lupta cehilor pentru democratie si care au fost realizate pe strazile din Praga in timpul evenimentelor politice din august 1968.

f64.ro

Josef Koudelka, pe atunci in virsta de 30 de ani, si-a petrecut cele sapte zile de teroare fotografiind. Koudelka a emigrat ulterior in Franta, reusind sa scoata din tara fotografiile sale, care au fost publicate de agentia Magnum Photos in 1969, in numeroase reviste internationale, cu ocazia implinirii unui an de la invazie, fara a mentiona numele autorului.

fotograf ceh Josef Koudelka
centru Josef Koudelka

De altfel daca nu aveti ocazia sa ajungeti la Anexa MNAC puteti vede fotografiile alb-negru pe siteul agentiei Magnum Photos.

Josef Koudelka bucuresti
Josef Koudelka

Cum spuneam multa lume prezenta la vernisaj si din cite am observat eu o parte dintre cei prezenti au fost interesati doar de berea Staropramen, unul din sustinatorii acestui eveniment.

Expoziția fotografului ceh Josef Koudelka, ”Invazie 68 Praga”
Expozitia fotografului ceh Josef Koudelka, ”Invazie 68 Praga”

Citește și: Represiune si detentie politica 1977 – 1989

Expozitia fotografului ceh Josef Koudelka, ”Invazie 68 Praga”
la mobil

Expozitia a fost organizata de Centrul Ceh București impreuna cu Institutul Francez din România, iar la finalul evenimentului am vazut ca se oferea si albumul de fotografie ”Invazie 68 Praga”. Eu nu am stat la coada respectiva si marturiesc ca vazand atitia bautori de Staropramen, am mers si am cerut si eu o sticla!

Josef Koudelka a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia in 1985, dupa moartea tatalui sau, care a ramas in Cehoslovacia.

”Invazie 68 Praga” fotografi
”Invazie 68 Praga” invazie Bucuresti 2013

Un alt element interesant in cadrul acestei expozitii mi se pare ideea cu tunul expus in curtea Anexei.

tun antitanc romanesc
tun antitanc

Tunul antitanc fara recul, modelul 1953, a fost folosit de armata română în anii 60 si are rolul de a reaminti ca România nu a participat la invadarea Cehoslovaciei.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Expozitia “Invazie 68 Praga” este deschisa la Anexa MNAC pina pe 2 februarie 2014.

One thought on “Vernisajul expozitiei foto “Invazie 68 Praga” autor Josef Koudelka”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.