Ghioceii sau „vestitorii primăverii” și-au făcut apariția în parcul Cișmigiu din București. Aceste mici flori de primăvară, originare din Europa şi Asia, au răsărit de câteva zile în mai multe zone ale parcului Cişmigiu, probabil cel mai cunoscut dar și cel mai vechi parc al Bucureștiului.

Ghioceii înfloresc din ianuarie până în februarie, de regulă în zilele mai calde, după perioade geroase. Numele său ştiinţific este Galanthus şi înseamnă „flori albe ca laptele”.

La prima vedere, toţi ghioceii par că sunt identici, însă nu este aşa. În lume există peste 100 de soiuri de ghiocei. Nu știu câte soiuri de ghiocei sunt prezente în parcul Cișmigiu, dar mă bucur că sunt rezistenți și an după an își fac apariția.


Bulbii ghioceilor sunt otrăvitori, așadar mare atenție dacă doriți să plantați aceste flori. Deoarece ghiocelul îşi face apariţia în păduri, trebuie să-l plantaţi într-un sol ce reproduce condiţiile naturale din mediul lor. Când pregătiţi pământul din vasul în care îl puneţi, adăugaţi multă materie organică şi humus. Este recomandat ca bulbul să fie plantat cu frunze, pentru a se prinde în ghiveci.


Vă recomand să citiți: Foto: Zona Magnoliilor din parcul Morarilor – Bucuresti


Există câteva istorii, legende, despre ghiocel. Una dintre ele o găsim în poemul lui Homer, „Odiseea”, în care zeul Mercur îi dă lui Ulise o iarbă numită moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe Ulise de otrăvurile vrăjitoarei Circe.


Altă legendă ne spune despre copiii vântului de primăvară care şi-au pierdut mama, iar tatăl lor s-a căsătorit cu fiica vântului de miază-noapte care avea o fire rece şi ursuză. Doar că mama-vitregă alunga copiii de acasă în absenţa soţului ei pe o vreme rea, vijelioasă, tocmai când se lupta mai amarnic frigul cu căldura. Pentru că nu mai puteau să rabde frigul şi foamea, copiii se rugau lui Dumnezeu să le vină în ajutor, iar Acesta îi preface în primele flori ale primăverii – ghioceii.


În România există o rezervaţie de ghiocei dobrogeni – Galathus plicatus care se află în nordul Dobrogei, mai precis în Podişul Babadag, Cerna şi Măcin. Galathus plicatus este o specie protejată atât la nivel naţional cât şi european.
Se pare că altă zonă unde se găsesc ghiocei într-un număr mare se află pe Platoul Vârtoapelor din Munţii Orăştiei în judetul Hunedoara, la 13 km de Sarmisegetuza Regia
Probabil mai sunt și alte astfel de zone, dacă doriți puteți să le numiți la rubrica Comentarii (Leave a Reply)
Fotografiile din acest post sunt realizate cu compactul Canon G7 X Mark II (review-ul este aici)
- Manfrotto Pro Light Cineloader noile genti profesionale cu design ergonomic, durabilitate si functionalitate exceptionala - 28 November , 2023
- Scapa de haosul cablurilor in calatorii cu ajutorul organizatorului de cabluri - 25 November , 2023
- Dezinfectia electronicelor pentru o calatorie fara germeni - 25 November , 2023
Ce iarna a mai fost si asta… Cel putin in sudu tarii..
fotostefan, thank you ever so for you post.Much thanks again.