Cetatuia Brasov – Plimbare

Cetățuia Brașov sau Citadela sau Cetatea este chiar fortăreața care se înalță pe dealul Strajă.

cetatutia brasov poza obiectiv turistic foto
Cetatuia Brasov

Cetățuia Brașov – scurtă istorie

poza citadela cetate cetatuie brasov obiectiv turistic poze
Citadela Brasov

Cetățuia avea o așezare strategică, pentru a observa și încetini avansarea invadatorilos spre cetatea propriu-zisă, care era Brașovul. Mai este cunoscută sub numele de Cetatea de Strajă. Punctul e și acum unul cu bună așezare, care oferă vederi excelente spre centrul orașului, orașul vechi și muntele Tâmpa.

poza cetate medievala brasov romania fortress photo
cetate medievala

Cetatea are formă de patrulater, cu bastioane italienești în colțuri care propteau deasupra turnurile de apărare. Cetatea a avut că și cale de acces o singură intrare care se făcea printr-un pod mobil.

cauciucuridirect.ro

Primele informaţii documentare despre fortăreața de pe Dealul Cetăţii (Martinsberg, Schlossberg), situată între suburbiile „Blumăna” și „Brașovul Vechi”, datează din anul 1529, când oraşul se pregătea să respingă un atac condus de trupele voievodului moldovean Petru Rareş.

poza cetatea brasov foto turism calatorie vacanta romania
Cetatuia BRasov – dealul Straja

La începutul secolului al XVIII-lea, întregul ansamblu este înconjurat cu şanţuri şi valuri de pământ, noi lucrări de extindere având loc după 1773, când se adaugă turnul hexagonal și corpul de clădire cu două niveluri, care înglobează în parte construcţiile „castelului” din zona centrală. Amenajările defensive ale primelor etape de construcție, cum ar fi ferestrele de tragere cu ambrazuri evazate, au fost obturate de intervențiile ulterioare, fiind însă păstrate galeriile de apărare din lemn ale curții interioare.

cade tencuila cetate brasov poze obiectiv turistic romania
cade tencuiala

În secolele următoare, Cetăţuia a funcționat ca închisoare, după 1851 fiind folosită totodată drept cazarmă miliară. Cetățuia a fost vizitată de împăratul Iosif al II-lea, în 1773 și 1783, și de cuplul imperial Francisc I și Carolina, în 1817.

Între 1955 şi 1975 a fost depozit al Arhivelor Statului, iar din 1981, după o amplă restaurare, a devenit un complex turistic cu specific medieval.

poza brasov orasul nou vazut de sus dealul straja cetatuia brasov
Brasov – Orasul nou

Cum se ajunge la Cetatea Brașovului

Pentru a ajunge în vârf, la Cetățuie, există 2 variante: cu mașină sau pe jos. Ambele variante pornesc de pe stradă Iuliu Maniu, vis-a-vis de primărie. Dacă alegi să te plimbi până la zidurile impunătoare ale acesteia este necesar să cauți indicatorul pe care scrie ”Cetățuie”, situat la marginea Parcului Central. Vei urca niște scări care se pierd printre copaci și vei ajunge pe strada Mihai Eminescu.

poza strada trepte dealul straja brasov cetate cetatuie obiectiv turistic harta
straduta trepte spre Cetatuita Brasov

Eu am mers pe jos, pe străduțe, așa cum puteți vedea în videoclipul de mai jos, iar harta, punctul de reper, este aceasta

Video – plimbare Cetățuia Brașov:

Inițial am crezut că datorită pandemiei de Covid-19 este închisă Cetățuia Brașov dar am aflat că de fapt este închisă de câțiva ani (detalii). Dar chiar și așa merită să faceți o plimbare până sus pe dealul Straja. Eu nu am ajuns seara acolo, dar am înțeles că se vad apusuri frumoase.

Citește și: Strada Sforii si Lacatele Iubirii din Brasov – foto-video

Dacă vizitați Brașovul, după ce vă plimbați de-a lungul vechilor ziduri din Orașul Vechi al Brașovului și vizitați turnurile ce se pot vedea în plimbările spre Piață Sfatului sau pe la poalele Tâmpei (Turnul Alb, Bastionul Postavarilor și altele) merită să urcați și până la Cetățuia medieval[.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Cetatuia Brasov – Plimbare”

  1. Ce postare de sfârșit de an inspirată. Exact așa mi-ar plăcea să închei anul, dar și să-l încep: cu o plimbare! 🙂 La mulți ani, Ștefan! ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.