Vernisaj – Fotografie de presa la Institutul Cultural Maghiar din Bucuresti

Institutul Liszt București (Institutul Cultural Maghiar) este, pentru al patrulea an consecutiv, gazda expoziție de fotografie de presă. Aveți ocazia să vedeți cele mai reuşite creaţii prezentate la concursul de fotografie de presă Brassaï organizat de Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România.

fotografii premiate concurs fotojurnalism brassai institutul cultural maghiar bucuresti
Vernisaj expozitie fotografie de presa

Gyula Halasz a fost un fotograf, sculptor și realizator de film născut la Brașov (în orașul după care, de fapt , și-a și ales pseudonimul – Brassaï, care, în traducere din limba maghiară, înseamnă… Brașovean ) având tătal maghiar și mama armeancă.

poze fata fotografiind telefon mobil VernisajFotografie de presa la Institutul Cultural Maghiar din Bucuresti
Vernisaj – Fotografie de presa la Institutul Cultural Maghiar din Bucuresti

Brassai a fost unul din cei mai renumiţi fotografi ai secolului XX, care s-a remarcat şi ca artist plastic, respectiv scriitor. Articolele sale au văzut lumina tiparului în publicaţii de limba maghiară precum Brassói Lapok, Napkelet, Keleti Újság şi Periszkóp, a scris romane, a ilustrat poezii, sculpturile sale au fost expuse alături de cele ale lui Picasso, un film de-al său a fost premiat la Festivalul de la Cannes.

floria.ro

Cartea intitulată Dialoguri cu Picasso a cunoscut 12 ediţii în limba franceză.

poza statuit fotograf masca fotojurnalism expoziti institutul maghiar bucuresti
Barabasi Attila Csaba – Masca: Zambet, Bistrita

La a șasea ediţie a concursului de fotografie de presă Brassaï au putut participa fotoreporteri şi jurnalişti maghiari din România şi din străinătate, respectiv fotografi din Ungaria şi din alte țări care au imortalizat imagini din viaţa maghiarilor din România ori din țările vecine Ungariei, cu fotografii realizate în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 mai 2021.

foto pelerinaj Vernisaj Fotografie de presa Institutul Cultural Maghiar Bucuresti
Kerekes Istavn – Pelerinaj

Câştigătorul marelui premiu Brassaï este Móricz Sabján Simon, cu seriile de fotografii intitutlate Ricsi și Lupta cu covid-ul. Câștigătorul categoriei portret și al categoriei sport este fotograful Kerekes István (Ungaria), născut la Târgu Mureş.

Citește și: Cetatuia Brasov – Plimbare

La categoria fotografie socială premiul a fost decernat artistului fotograf Sánta István Csaba (Italia), originar din Sfântu Gheorghe.
Ótos András, fotoreporterul ziarului Magyar Szó din Voivodina (Serbia) a devenit câştigătorul categoriei fotografie de eveniment.

Câștigătorul categoriei fotoreportaj de anul acesta este Barabási Attila Csaba. Mențiuni: Albert Levente, Kocsis Csaba, Pográcz Panni, Sinka Pál, Szekeres Attila, Szigeti Vajk István.

poza cai proprietar fotoreportaj fotojurnalism
Huszar Szilamer – Arcasul calare

Asociaţia Internațională Euro Foto Art a acordat 3 premii participanților: Kerekes István (medalia de aur), Albert Levente (medalia de argint), Kocsis Csaba (medalia de bronz)

Revista Újvárad a oferit un premiu special, câștigat de către Sánta István Csaba.

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 11 martie 2022 la Institutul Liszt București (Gina Patrichi 8, sector 1, București, 010449).

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

6 thoughts on “Vernisaj – Fotografie de presa la Institutul Cultural Maghiar din Bucuresti”

  1. @ Jo – iar mie, în plus de fotografia cu caii, îmi mai place și fotografia cu statuia fotografului 🙂
    Mai târziu am aflat că statuia îl prezintă pe Alexandru Roșu, unul dintre cei mai importanți fotografi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea. S-a născut în 9 ianuarie 1854 la Bistriţa, a fost ucenicul lui Carl Koller, a învățat la Viena de la cei mai buni fotografi și apoi și-a deschis un atelier foto în Piața Centrală. Era considerat de marele Nicolae Iorga drept cel mai bun fotograf al epocii. El a realizat albumul de prezentare a Bistriței la expoziția națională din 1906 de la Sibiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.