Ziua Artei Fotografice in Romania – 11 ianuarie

Ziua Artei Fotografice este un eveniment anual care are loc în România pe 11 ianuarie și care sărbătorește arta fotografiei. Acest eveniment include de obicei expoziții, uneori conferințe, ateliere cu fotografi profesioniști din România.

poze aparate de fotografiat vechi bucuresti
Ziua Artei Fotografice in Romania – expozitie aparate de fotografiat vechi

Ziua Artei Fotografice in Romania – 11 ianuarie

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România, 11 ianuarie fiind ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.

autoportret Carol Popp de Szathmary fotograf
Carol Popp de Szathmary

Carol Popp de Szathmary a studiat o perioadă la seminarul teologic din Blaj, iar ulterior a studiat pictura la Roma. A imortalizat chipuri şi scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român şi primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniţei şi a Silistrei, unde se dădeau lupte. Adevărat pionier al fotografiei, a realizat o bogată colecţie de chipuri militare. La Cabinetul de stampe al Academiei Române există clişee pe sticlă şi fotografii cu ofiţeri superiori din toate armele şi din toate taberele.

Carol Popp de Szathmary a fost premiat în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprindea imagini din Războiul Crimeii. Pe lângă acest album, Szathmary a oferit câte un exemplar împăraţilor Napoleon al III-lea şi Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Würtemberg-ului şi marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach.

cel.ro

Începerea ostilităților ruso-turce în care este angrenată și România îi oferă lui Carol Popp de Sathmari oportunitatea, pentru a doua oară, de a deveni reporter de război. A călătorit în Bulgaria alături de Carol I, fotografiind şi făcând schiţe în spatele frontului.

Astfel a rezultat un valoros album numit Suvenir din Resbelul din 1877-1878 sau Albumul Resbelului din 1877-78, care poate fi vizionat la www.fotoaventura.ro

Scopul evenimentului Ziua Artei Fotografice in Romania este de a promova arta fotografiei și de a crește conștientizarea rolului pe care fotografia îl joacă în societate și cultură. Este o oportunitate excelentă pentru fotografi și entuziaști ai fotografiei să se întâlnească, să învețe unii de la alții și să sărbătorească puterea acestui mediu.

Ziua Artei Fotografice a fost organizată pentru prima dată în România în anul 2010, iar de atunci a devenit un eveniment anual important pentru comunitatea fotografică din țară. În fiecare an, evenimentul aduce împreună fotografi profesioniști și amatori din toate colțurile țării, oferindu-le ocazia de a-și prezenta lucrările și de a participa la ateliere și conferințe cu fotografi de renume.

Citește și: Eli Lotar – fiul lui Tudor Arghezi – un fotograf cunoscut in Franta

Una dintre caracteristicile principale ale Zilei Artei Fotografice este organizarea de expoziții de fotografie. Uneori expoziția aduce împreună lucrări ale unor fotografi renumiți, dar și ale tinerilor talentați care încearcă să-și facă loc în lumea fotografiei. Tematica expozițiilor variază de la an la an, oferind o gamă largă de subiecte și stiluri fotografice.

fotografie Radu Igazsag Alfred Schupler institutul balassi ziua fotografiei romania
photo performance: Radu Igazsag – Alfred Schupler

Uneori, pe lângă expoziția foto, Ziua Artei Fotografice include și o serie de conferințe și ateliere susținute de fotografi profesioniști și experți în domeniu. Aceste evenimente oferă oportunitatea de a învăța noi tehnici și de a îmbunătăți abilitățile fotografice. De asemenea, conferințele și atelierele sunt o modalitate excelentă de a lua legătura cu alți fotografi

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.