10 aparate foto folosite pentru a surprinde aceste fotografii emblematice

Când ne uităm la poze vechi, rareori ne gândim la fotografi care le-au făcut, darămite la aparatele foto folosite. Din fericire am găsit câteva imagini care combină fotografii emblematice cu aparatele foto folosite pentru a le face, oferindu-ne o privire unică asupra diferitelor echipamente folosite de fotografi pentru a-și surprinde imaginile. Astfel de Ziua Artei Fotografice în România vă prezint 10 aparate foto folosite pentru a surprinde aceste fotografii emblematice: “Afghan Girl” – Steve McCurry, 1984 / Nikon Fm2

portret fata afgana poza aparat foto nikon fm2
Nikon FN2

Portretul emblematic al fetei afgane, Sharbat Gula, a fost surprins de fotoreporterul Steve McCurry în 1984, folosind o cameră Nikon FM2. Fotografia a apărut pe coperta numărului din iunie 1985 al revistei National Geographic, dar identitatea reală a fetei a rămas un mister până în 2002.

Despre Ziua Artei Fotografice în România găsiți informații pe aceste pagini. Acum să trecem în revistă, de la coperți de albume până la imagini din cel de-al Doilea Război Mondial, cele mai emblematice fotografii și camerele folosite pentru a le face!

2. “The Hindenburg Disaster” – Sam Shere, 1937 / Speed Graphic

poza flacari incendiu dirijabil aparat foto speed graphic
Speed Graphic

Dezastrul dirijabilului Hindenburg care a avut loc în Manchester Township, New Jersey, pe 6 mai 1937, a fost surprins de Sam Shere folosind o cameră Graflex Speed Graphic. Din cele 97 de persoane care se aflau la bord în timpul zborului, 36 au murit.

3. “Migrant Mother” By Dorothea Lange, 1936 / Graflex Super D

portret mama imigranta poza aparat foto Graflex Super D
Graflex Super D

Această fotografie dramatică a lui Florence Owens Thompson și a copiilor ei a fost surprinsă de fotograful Dorothea Lange subscribe pe 6 martie 1936. Fotografia a fost făcută în interiorul unei tabere de culegători de mazăre de pe Nipomo Mesa, după ce ploaia înghețată a distrus recolta, lăsând muncitorii fără muncă și fără plată.

4. Lyle Owerko, 2001 / Fuji 645zi

poza gagarie nori incendiu new york turnuri gemene flacari aparat foto fuji
Fuji 645zi

Fotograful Lyle Owerko a surprins evenimentele tragice din 11 septembrie folosind o cameră Fuji 645zi. Una dintre fotografiile pe care le-a făcut în acea zi a ajuns chiar și pe coperta revistei TIME.

Citește și: Minitrepiedul accesoriul pentru imagini mai bune sau lucrat de acasa

5. Abbey Road Album Cover – Iain Macmillan, 1969 / Hasselblad

poza cantareti traversand strada aparat foto Hasselblad
Hasselblad

Fotografia legendară a Beatles pe Abbey Road a fost surprinsă de fotograful Iain Macmillan în 1969. Fotograful a folosit o cameră Hasselblad cu un obiectiv cu unghi larg de 50 mm.

f64.ro

6. “V-J Day In Times Square” – Alfred Eisenstaedt, 1945 / Leica IIIa

marinar saruta fata aparat foto leica 3a
Leica IIIa

Fotograful Alfred Eisenstaedt a surprins această fotografie cu un marinar al marinei americane sărutând o necunoscută în Times Square din New York, pe 14 august 1945. Chiar dacă mulți oameni au susținut că ei sunt cei din imagini, subiectele reale din fotografie sunt necunoscute.

7. “Raising The Flag On Iwo Jima” – Joe Rosenthal, 1945 / Speed Graphic

ridicare steag american japonia aparat foto Speed Graphic
Speed Graphic

Fotograful Joe Rosenthal a surprins această fotografie a șase pușcași marini americani ridicând steagul pe vârful Muntelui Suribachi în timpul bătăliei de la Iwo Jima din 23 februarie 1945. Din păcate, trei dintre cei șase soldați au fost uciși în acțiune în următoarele zile.

8. “Invasion 68: Prague” – Josef Koudelka, 1968 / Exacta Varex

invazia praga cehoslovacia aparat foto Exacta Varex
Exacta Varex

Fotograful Josef Koudelka a capturat momentul când forțele militare invadau Praga în 1968. Negativele sale au fost scoase pe ascuns din Praga și publicate anonim în The Sunday Times Magazine sub inițialele P. P. (Fotograf din Praga). Josef Koudelka a avut o expoziție foto și la București.

9. “D-Day” – Robert Capa, 1944 / Contax II

poza istorie invazia normandiei aparat foto contax ii
Contax II

Fotograful Robert Capa a surprins evenimentele din Ziua Z folosind camera sa Contax II. A fost alături de primele trupe care au debarcat pe plaja Omaha și a reușit să facă 106 fotografii în timp ce era sub tirul armelor. Din păcate, doar 11 dintre acestea au supraviețuit din cauza unui accident de prelucrare în laboratorul foto al revistei Life din Londra.

10. “Tank Man” – Jeff Widener, 1989 / Nikon Fe2

poza protest china tancuri aparat foto nikon fe2
Nikon Fe2

Bărbatul chinez neidentificat, poreclit Tank Man, care stătea în fața unei linii de tancuri care părăsea Piața Tiananmen pe 5 iunie 1989, a fost surprins de fotograful Jeff Widener cu o cameră Nikon FE2.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

4 thoughts on “10 aparate foto folosite pentru a surprinde aceste fotografii emblematice”

  1. Ce articol interesant! Mulțumesc. Este într-adevăr impresionant să văd cu ce-au plecat reporterii la război.

  2. Fără îndoială. Dacă suntem sănătoși, la anul când îi pomenesc pe prietenii blogului meu 🙂 , cel mai probabil voi alege link-ul de la articolul acesta. Mi-a plăcut mult de tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.