Istoria skateboardingului in Budapesta, 1978-2019 – expozitie la Centrul cultural Maghiar Bucuresti

“Strada nu-i teren de joacă” este expoziția Galeriei Deák 17 din Budapesta găzduită de Centrul Cultural Maghiar București și analizează efectul skateboardingului – o distracție transformată din hobby în subcultură – asupra modului de viață și asupra tinerilor din Budapesta anilor 80-90: prezintă dezvoltarea datului pe placă, istoria designului și semnificația mișcărilor prin intermediul unor obiecte, fotografii de arhivă, înregistrări video și interpretări grafice ale proceselor, precum și a unor interviuri scurte realizate special pentru expoziție.

Istoria skateboardingului in Budapesta 1978-2019 expozitie foto centrul cultural machiar bucuresti
Strada nu-i teren de joaca – Istoria skateboardingului in Budapesta, 1978-2019

Scopul proiectului este reeditarea poveștii de la începuturi, de la căutările de drumuri ale generației care a crescut în Budapesta deceniului șapte din secolul trecut, până la interpretarea locală a experiențelor de viață ale tinerilor „din vest”.

poza adolescent skateboarding budapesta foto
skateboarding

Parcurgerea istoriei de patruzeci de ani ne arată atât schimbările suferite de aparatul sportiv și mișcarea în sine, cât și evoluția judecării de către mass-media a datului pe placă. Expoziția are și abateri importante din punctul de vedere al frescei sociale, precum aspectul economic și comercial al skateboardingului sau schimbarea în fiecare decadă a muzicii skateboard, respectiv relația sportului cu alte sporturi extreme, neinstituționale sau importanța documentării foto și video a datului pe placă.

fotografii Istoria skateboardingului in Budapesta
Istoria skateboardingului in Budapesta – Centrul Culturla Magiar Bucuresti

books-express.ro

poze alb negru skateboarding budapesta ungaria
skateboard Budapesta

Aceste aspecte nuanțează intenția expoziției de a analiza tema, și arată de ce este ea un fenomen complex ce merită prezentată, fiind vorba nu numai de o formă de viață, ci și de o reacție a generațiilor față de oraș – Budapesta.

Exhibition Story of skateboarding in Budapest photos
expozitie skateboarding

Citește și: Sony ZV-1 review compactul pentru vlogging si nu numai

skateboarding skateboard poza adolescent saritura trepte
skateboard – saritura

Un scurt videoclip de la vernisajul expoziției ”Strada nu-i teren de joacă” – Istoria skateboardingului in Budapesta, 1978-2019:

Expoziția poate fi vizitată la Centrul Cultural Maghiar – Institutul Liszt București până la 29 Iulie 2022.

Curatorul expoziției este Petrányi Zsolt, iar interviurile au fost realizate de Sarkadi Nagy Balázs, regizor de videoclipuri și filme de animație. Cei doi practică și astăzi, în mod activ, skateboardingul, astfel expoziția prezintă dintr-o perspectivă personală și analitică evoluția acestei ramuri sportive în Ungaria.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan
Latest posts by fotostefan (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.