Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în colaborare cu fotograful și designerul Octavian Bâlea, anunţă deschiderea microexpoziţiei „1921: Fotografia de salon. Expoziție despre fotografia de-acum un veac”. Aceasta poate fi vizitată la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti.

Proiectul expozițional își propune să prezinte publicului un studio foto interbelic, în care se vor regăsi aparate de fotografiat, piese de mobilier, costume și obiecte de uz cotidian din colecția MNIR și din colecțiile personale ale domnilor Octavian Bâlea, Daniel Obreja și Sorin Mărgărit.


Piesa centrală a expoziției este un aparat de fotografiat fabricat la începutul secolului al XX-lea, în primii ani de funcționare a fabricii de tehnică fotografică din Görlitz (estul Germaniei). Acesta este un model din gama Globus, un aparat de salon, de format mare, mai precis un „Stella”.
Citește și: Represiune si detentie politica 1977 – 1989
Pe lângă descrierea tehnică a piesei, proiectul expozițional își propune să atragă atenția asupra unor aspecte precum: modul în care era percepută fotografia în perioada interbelică; statutul fotografului; rolul pe care fotografia îl avea în societatea epocii; principalele tipuri de fotografie; procesul fizic și chimic prin care se realiza o fotografie.


Scurt clip video al expoziției 1921: Fotografia de salon:
În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de fotografii pe plăci de sticlă realizate de Octavian Bâlea cu aparatul foto Görlitzer Globus Stella. Fotografiile pe sticlă pot fi văzute și în scurtul clip prezentat mai sus.
Microexpoziția va putea fi vizitată la MNIR, între orele 09ꓽ00 – 17ꓽ00.
Biletul costă 20 lei și puteși vedea și alte expoziții, ca de exemplu: Tezaur Istoric, Copia Columnei lui Traian, România în al Doilea Război Mondial 1941-1945, Muzeul Jucăriilor, etc.
Vizitarea acestei expoziții este și recomandarea mea dacă vrei să sărbătorești Ziua Fotografiei în România!
Pentru accesul în oricare dintre spaţiile din incinta MNIR, este necesar un Certificat Verde și purtarea măștii.
O expoziție interesantă pentru oricine, dar mai ales pentru fotografi îmi închipui. Spune-mi, dacă ai fi prins începuturile, când totul era atât de complicat, te-ai mai fi apucat de arta fotografică? 🙂
@ Jo – partea tehnic nu ar fi fost problema, in schimb cea financiara ar fi fost mai greu de rezolvat!
Serios?! Când văd prin filme întregul proces de developare al unei fotografii, mi se pare super-complicat și periculos – atâtea chimicale… dar dacă spui că te-ai fi descurcat… Probabil când îți place ceva cu adevărat, nimic nu pare complicat.
@ Jo – doar pare complicat! Trebuie doar atentie si nitica indemanare 🙂