Expozitia “Credinta. incredere. Clandestinitate. Imagini din dosarele politiei secrete” la Biblioteca Nationala a Romaniei

Imagini din dosarele poliției secrete: Explorând trecutul întunecat al României, Ungariei, Republicii Moldova și Ucraina.

Imagini din dosarele politiei secrete expozitiei biblioteca nationala a romaniei dosarele securitatii stiliştii cucova
„CREDINȚĂ. ÎNCREDERE. CLANDESTINITATE. Imagini din dosarele poliției secrete.” – Stiliştii arestati la Cucova

„CREDINȚĂ. ÎNCREDERE. CLANDESTINITATE. Imagini din dosarele poliției secrete.”

În cadrul noului proiect intitulat „CREDINȚĂ. ÎNCREDERE. CLANDESTINITATE. Imagini din dosarele poliției secrete”, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Biblioteca Națională a României și Hidden Galleries aduc în prim-plan o colecție fascinantă de imagini care dezvăluie umbrele întunecate ale trecutului.

Credință. Încredere. Clandestinitate. Imagini din dosarele poliției secrete expozitie
Imagini din dosarele politiei secrete

Aceste imagini, provenind din dosarele poliției secrete, aruncă o lumină crudă asupra perioadei comuniste din România, Ungariei, Republicii Moldova și Ucraina și aduc la suprafață secretele și abuzurile din acea vreme tulbure.

poza tehnica supraveghere secuitatea romania istorie comunism
tehnica folosita de Securitate
poza tehnica supraveghere interceptare securitatea romania comunism Imagini din dosarele politiei secrete
tehnica operativa filaj si investigatii – Securitatea – Biblioteca Nationala a Romaniei

Expoziția prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei dintr-o perspectivă vizuală și culturală. Aducând laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor și artiștilor, expoziția pune vizitatorul față în față cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de poliția secretă din patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina.

drmax.ro/

Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentară, materialele poliției secrete suportă varii interpretări și întrebuințări. Pe scurt, expoziția invită la o reconsiderare a relației cu trecutul recent.

cucova jandarmi executie arestari document istorie
Cucova Jandarmeria Romana

„CREDINȚĂ. ÎNCREDERE. CLANDESTINITATE. Imagini din dosarele poliției secrete.” #shorts :

Depozitele întinse ale arhivelor securității conțin milioane de dosare ale unor persoane sau instituții urmărite de stat. Dar, mai mult decât atât, aceste arhive prezervă mii de imagini și de obiecte pe care statul le-a confiscat de la oameni de rând sau de la grupuri mai mult sau mai puțin organizate, în scopul de a le distruge: publicații, fotografii, obiecte efemere de viață religioasă: un depozit neștiut de artă religioasă.

Citește și: Despre sushi la Muzeul National de Istorie a Romanie

Proiectul Creative Agency and Religious Minorities: Hidden Galleries in the Secret Police Archives, finanțat de către Consiliul European de Cercetare (grantul cu numărul 677355) re-examinează și re-contextualizează depozitele arhivelor poliției secrete din trei țări: România, Republica Moldova și Ungaria. La acest proiect s-a adăugat și un altul, finanțat de către Consiliul Irlandez de Cercetare, pentru cercetarea arhivelor securității din Ucraina.

Citește și: Din culisele spionajului – inelul camera spion

Cercetătorii James Kapalo, Anca Şincan, Agnesz Hesz, Dumitru Lisnic, Iuliana Cindrea, Kinga Povedak și Tatiana Vagramenko împreună cu curatoarea Gabriela Nicolescu au făcut cercetare, sau s-au ocupat de organizarea de expoziții în scopul de a atrage atenția cercetătorilor și a publicului larg asupra metodelor de arhivare și a conținuturilor diferite ale arhivelor, în relație cu studiul religiei, culturii și societății.

Prezenta expoziție este găzduită şi organizată împreună cu Biblioteca Națională a României cu sprijinul Muzeului Ororilor Comunismului în România.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.