Expozitia Ion Isaila la Muzeului Ororilor Comunismului in Romania de la Biblioteca Natională a Romaniei

Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) a organizat vernisajul expoziției lui Ion Isaila ”Dadaimportexport// Presă. Protocol. Propagandă.” la Biblioteca Națională a României, în sala Pergament.

poza afis expozitie artist ion isaila biblioteca nationala a romaniei bucuresti
Vernisajul expozitiei artistului Ion Isaila la Biblioteca Natională a Romaniei organizata de Muzeul Ororilor Comunismului in Romania

Ion Isaila a adus la expoziție parte din seria de lucrări concepute în Germania, după ce a părăsit România. Sunt lucrări de grafică inspirate din viața în România anilor 80, numite de noi colaje-manifest, prin care se angaja să semnalizeze abuzurile regimului ceaușist și neajunsurile cetățenilor, adresându-se nu galeriilor de artă, ci vizând direct publicul german și român, într-un impuls genuin de activism social și cultural.

poza vizitator expozitie ion isaila artist roman biblioteca nationala bucuresti
vernisajul expoziției lui Ion Isaila ”Dadaimportexport// Presă. Protocol. Propagandă.”

Ion Isaila s-a angajat de după Cortina de Fier să folosească simboluri plastice și jurnalistice în realizarea unor forme de protest, care în timp au evoluat: de la „apeluri disperate, arătând situația dezastruoasă din țară și necesitatea unor acțiuni de salvare – „apeluri sociale, politice, artistice prin mișcări și acțiuni de tipul Mail-Art”, la înființarea societății de acțiune dadaimportexport, apoi la „manifeste sub formă de flyer, împachetate discret în cutii de cacao sau dulciuri și expediate din mereu alte localități la adrese de instituții centrale din țară”, până când la finalul anilor 80 a trimis un „program manifest” în care apela „la eliminarea Președintelui” și unde menționa „primele măsuri ce ar trebui întreprinse pe calea unei mari revoluții”. (Ion Isaila)

poze Expozitia Ion Isaila la Muzeului Ororilor Comunismului in Romania de la Biblioteca Natională a Romaniei
colaje manifest

Artistul continuă seria de colaje-manifest, atent la trecerile prin postcommunism la democrație și, impresionat de actualitate, vorbește de trecutul comunist la timpul prezent, prin juxtapuneri de simboluri ale prezentului cu amintirile trecutului, nefiind nostalgic și provocând gândirea critică, analiza și rememorarea.

poza arta dada ion isaila bucuresti Muzeul Ororilor Comunismului in Romania
DaDa

evomag.ro

poze revolutia romana bucuresti decembrie 1989
Revolutie 1989

Operele expuse provin din arhiva personală de piese papetare, în tehnică mixtă: grafică, colaj, pictură, ready-made, intervenții pe fotografii. Autorul le numește: „mărturii din arhiva dadaimport.ltd. /societate anonimă cu răspundere nedeterminată pentru schimbări, impulsuri, revoluții /secția presă, protocol, propagandă”.

Citește și: Artistii iMapp Bucharest au proiectat pe cladirea TNB imagini simbol pentru pace

La deschidere au vorbit domnul Stelian Tănase, scriitor, publicist, analist politic și doamna Mădălina Mirea, istoric de artă, curator.

poza ion isaila madalina mirea irina hasna hubbard stelia tanase
(de la stanaga la dreapta) Ion Isaila – Madalina Mirea – Irina Hasnas Hubbard – Stelian Tanase

Videoclip – Stelian Tănase la vernisajul expoziției Dadaimportexport// Presă. Protocol. Propagandă.:

Ion [Ilarion] Isaila (n. 1953 la Sibiu) trăiește și lucrează la Düsseldorf, din anul 1984.

A urmat Liceul de Artă din Sibiu, apoi UNArte București (1975-79) la clasa profesorului Ion Stendl. Intră la Academia de artă din Düsseldorf beneficiind de o bursă de studii post-universitare.

poza gluma post comunism
nostalgie comunism

Până în 1990 participa activ și consecvent la viața academiei, fiind ales ca reprezentant în senatul academiei. Pe acea vreme erau și profesau aici: Joseph Beuys, Gotthard Graubner, Jannis Kounellis, A.R. Penk, Markus Lüpertz, Jörg Immendorff, Gerhard Richter, N.J. Paik, David Rabinowitch, Klaus Rinke și alţii. În același timp întreprinde o activă viață artistică.

Ion Isaila – vernisaj expoziție Dadaimportexport// Presă. Protocol. Propagandă. :

Numeroase lucrări se află în colecţii de artă publice și private, între altele la Kunstsammlungen Chemnitz, Kunsthaus NRW în Aachen, Muzeul Brukenthal și Fundația ASTRA din Sibiu, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, UNArte București, Muzeul de Artă Suceava, Colecția orașului Düsseldorf.

Dintre ultimele expoziții menționăm în 2017 București A-CI ACOLO, Muzeul National Cotroceni și în 2018 QUO VADIS Sibiu Galeria UAP.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul orar 16 – 19, la Biblioteca Națională a României, în sala Pergament, parter, Bd. Unirii 22, până la 24 aprilie 2022. Accesul este liber și se vor respecta normele legale în vigoare.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Expozitia Ion Isaila la Muzeului Ororilor Comunismului in Romania de la Biblioteca Natională a Romaniei”

  1. Cred că nu mai este nevoie să subliniez cât de mult mă bucură aceste expoziții. Sunt de părere că nu trebuie să uităm trecutul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.