Bucurestiul in perioada comunista – fotografii Andrei Pandele

Muzeul Ororilor Comunismului în România a organizat vineri, 08 octombrie 2021, la Sala Coloanelor, din cadrul ARCUB Gabroveni, vernisajul expoziției Fracturi ideologice. Fotografii Andrei Pandele.

poze vernisaj expozitie Fracturi ideologice Fotografii Andrei Pandele
Fracturi ideologice. Fotografii Andrei Pandele

Arhitectul Andrei Pandele a arătat publicului in mai multe rânduri după ’89 fotografiile sale prin care a documentat viața sub comunism. Pe lângă latura documentară, o alta calitate majora a fotografiilor sale este realizarea artistică.

carturesti.ro

Andrei Pandele a devenit unul din principalii fotografi clandestini și curajoși ai “epocii de aur”. După cum declara, el nu a acționat împotriva comunismului, ci a fotografiat ce era in jurul lui. Azi numele lui este cunoscut, dar parte din arhiva sa de imagini nu e încă devoalată publicului.

poza aparat foto nikon expozitie fotografii arcub
fotoreportaj

În anul 2021 pentru expoziția Fracturi ideologice vor fi prezentate publicului imagini cu oameni și locuri din București. Criteriul de selecție al imaginilor nu este tematic, chiar dacă unele imagini sunt deja emblematice și țintesc rapid în memoria colectivă teme precum sistematizarea urbană și rurală, raționalizarea alimentației, schimbul de populație, propaganda, cenzura etc.

Citește și: Eroi fara glorie – expozitia CNSAS despre protestele in timpul comunismului deschisa la TNB

Dincolo de clișeele despre comunism cu care este invadată opinia publică, imaginile selecționate aici forțează ochiul privitorului să vadă ceea ce lipsește, golul, absența, fractura despre ce nu se vorbește.

poza animale exotice dakar bucuresti 1980
Amintire Daktari – 1980 – Bucuresti
poza autobuz 135 suport butelii gaz bucuresti comunism
135 – autobuz suport butelii gaz
poza birou hartii lozinca fotografie andrei pandele arcub
Lozinca actuala !

Motorul acțiunii, dinamica care pune în mișcare poveștile din imaginile lui Andrei Pandele sunt anulate de nonsensul acelei acțiuni, de lipsa de funcționalitate și de sentimentul de disconfort.

poza Alexandru Groza Radu Vasile Igazsag arcub expozitie fotografii andrei pandele
Alexandru Groza managerul Muzeului Ororilor Comunismului in Romania – Radu Vasile Igazsag artist vizual

Ceea ce este spectaculos în aceste fotografii rezultă din disonanța dintre acțiunile și realizările regimului, respectiv efectele lor asupra omului și societății. Expoziția impresionează prin relevarea imperiului totalitar care funcționează prin disfuncție, confuzie, disconfort, inestetic, la altă scară decât scara umană.

Videoclip fotografiile expoziției Fracturi ideologice. Fotografii Andrei Pandele:

Dacă mergeți în Centrul Istoric al Bucureștiului, merită să intrați și la Arcub, să vedeți mai bine fotografiile. Dacă sunteți interesat de subiect, Andrei Pandele a publicat câteva cărți, disponibile la eMag sau la Cărturești.

Expoziția poate fi vizitată la ARCUB Gabroveni, Sala Coloanelor, Str. Lipscani 84-90, până la 27 octombrie 2021, între orele 12-20. Lunea este închis.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

One thought on “Bucurestiul in perioada comunista – fotografii Andrei Pandele”

  1. Bine zis ”ororile comunismului”. Aplaud inițiativa. Nu trebuie să uităm, iar generațiile tinere trebuie să știe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.