Carti postale din trecutul comunist – vernisajul expozitiei Salutari din RSR

La la Casa de Târgoveț – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural, a fost vernisată expoziția de cărți poștale Salutări din R.S.R – Imagini din trecutul nostru comunist.

poze vernisaj expozitie Salutări din R. S. R. - Imagini din trecutul nostru comunist
Salutări din R. S. R. – Imagini din trecutul nostru comunist

Salutări din R. S. R. – Imagini din trecutul nostru comunist

poze expozitie carti postale comunism romania
expozitia de carti postale Salutări din R. S. R. – Imagini din trecutul nostru comunist

Expoziția marchează lansarea proiectului cu același titlu, Salutări din R.S.R – Imagini din trecutul nostru comunist, care urmărește digitizarea și expunerea online a unei colecții de cărți poștale din România comunistă (1950-1989) adunată de domnul Andrei Stomff, jurist, poet și colecționar de artă, pe o perioadă de peste 30 ani. Subiectele cărților poștale ating diverse aspecte ale vieții cotidiene românești, peisaje naturale, monumente istorice, stațiuni turistice și balneoclimaterice, centre urbane, cabane și hoteluri ori monumente de for public.

poza carti postale romania comunism vederi monumente istorice
vederi

Scopul proiectului este de a facilita accesul publicului la patrimoniul cultural al României, atât pe plan național, cât și internațional, prin digitizarea, documentarea și catalogarea analitică a cărților poștale. În cadrul acestor activități se procesează minimum 3000 de cărți poștale față-verso, care vor fi disponibile online, cu posibilitate de descărcare gratuită. În site se vor putea consulta galerii tematice cu monumente și peisaje dispărute, respectiv monumente și peisaje culturale care s-au modificat de-a lungul timpului.

poza carte postala muzeul nicolae grigorescu campina comunism
Muzeul Nicolae Grigorescu – carte postala

Salutări din R. S. R. Imagini din trecutul nostru comunist casa de targovet bucuresti
carti postale

Pe lângă o evoluție urbanistică și arhitectonică a peisajelor, se poate observa o schimbare și în tonul și conținutul mesajelor expeditorilor. Mai mult de jumătate din cele 3000 de cărți poștale au fost expediate, iar pe verso se regăsesc mesajele transmise destinatarilor.

poza carte postala vedere teleferic grand hotel poiana brasov
teleferic hotel Grand Hotel Poiana Brasov

f64.ro

poza vedere manastirea sucevita carte postala romania
Manastirea Sucevita

Dacă în perioada anilor 1950, se adresau mai degrabă conducerii de la locurile de muncă, sindicatului sau chiar Partidului Comunist, mulțumindu-le pentru permisiunea de a merge în concediu sau la tratament, în perioada anilor 1970 – 1980, mesajele erau către familie și prieteni cărora li se transmiteau salutări sau urări. Nu lipsesc nici mesajele de dragoste transmise între iubiți sau declarațiile de dragoste făcute pentru prima dată.

Scurt videoclip de la vernisajul expoziție Salutări din R.S.R #shorts :

Casa de Târgoveț – cea mai veche casă de târgoveț din București

Mărturisc că unul din motivele pentru care am mers la expoziția de cărți poștale Salutări din R. S. R. – Imagini din trecutul nostru comunist a fost și vizitarea Casei de Târgoveț.

poza casa de targovet curte interioara bucuresti calea serban voda
Casa de Târgoveț – Centrul Național de Informare și Promovare a Patrimoniului

Pe Calea Șerban Vodă, nr. 33, sector 4 se găsește o casă de târgoveț veche de peste 200 de ani. Nu e o casă boierească, nu e un conac și nici un palat, e pur și simplu o casă de orășean mai răsărit, la a cărei structură de rezistență s-a folosit lemn de stejar.

poza Casa de Târgoveț Centrul Național de Informare și Promovare a Patrimoniului, Calea Șerban Vodă, nr. 33, sector 4, București
Casa de Târgoveț – Centrul Național de Informare și Promovare a Patrimoniului, Calea Șerban Vodă, nr. 33, sector 4, București

Pe Calea Șerban Vodă veneau și plecau turcii, fanarioții, dușmanii sau prietenii, călătorii de toate neamurile și târgoveții. Calea Șerban Vodă se numea “Podul Beilicului” (de la turcescul “Bey”, titlu acordat în Imperiul Otoman oficialilor de rang înalt). Pe aici treceau Beii către Palatul construit special pentru ei lângă Curtea Domnească.

Citeste si: Cauti destinatia pentru o escapada memorabila? Cipru te asteapta!

Pe acest drum, la numărul poștal 33, a rezistat peste timp (cutremure, ciumă, războaie, ocupații) această căsuță. Cu 4 odăi, pridvor cu foișor și beci, un fel de caravanserai în miniatură, cu elemente de arhitectură țărănească care preced neo-românescul lui Ion Mincu.
Eu vă spun că merită să treceți pragul bătrânei case de pe Podul Belicului.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.