Experimentul Pitesti – expozitie de fotografie si pictura la TNB

Sâmbătă, 19 martie 2022, în Foaierul Media al Teatrului Național “I.L. Caragiale”, a avut loc vernisajul unei duble expoziții: fotografii și picturi dedicate Experimentului Pitești.

expozitie fotografii tnb experimentul pitesti film
Expozitie fotografii Experimentul Pitesti

Teatrul Național din București, în plus la minunatele spectacole, este și gazda altor activități culturale, ca de exemplu proiecții video cu mesaje de pace și această dublă expoziție:

1. Expoziția foto-documentară dedicată realizării lung-metrajului EXPERIMENTUL PITEȘTI, semnat de regizoarea Victoria Baltag, a cărui avanpremieră a avut loc recent în Sala ”Ion Caramitru” a TNB.

poza vernisaj expozitie fotografii film Experimentul Pitesti tnb bucuresti
fotografii film Experimentul Pitesti

Este expusă o selecție 250 de fotografii din cele peste 6000 care documentează un deceniu de muncă depusă pentru realizarea filmul artistic independent despre EXPERIMENTUL PITEȘTI, început în 2011 prin eforturile regizoarei Victoria Baltag și realizat prin munca voluntară a peste 600 de oameni.

fotografie film Experimentul Pitesti actori
filmul Experimentul Pitesti
poza ion caramitru film Experimentul Pitesti expozitie foto teatrul national bucuresti
realizare film Experimentul Pitesti

Lungmetrajul prezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoțională și fizică prin tortură ale regimului comunist, cunoscut drept ” Experimentul Pitești”.
A fost ultimul film în care a jucat actorul Ion Caramitru.

poza ion caramitru expozitie foto Experimentul Pitesti teatrul national bucuresti
Ion Caramitru – filmul Experimentul Pitesti

Fotografiile sunt expuse în Foaierul Media al TNB- aripa Intercontinental

perfect-tour.ro

2. Expoziția de pictură inspirată de ”Experimentul Pitești”

poza tablouri Fag Negrescu detinut inchisoare pitesti
tablouri Fag Negrescu – detinut inchisoarea Pitesti

Sunt expuse în premieră 3 lucrări ale lui Fag Negrescu (deținut în închisoarea din Pitești, între 1949-1951), precum și lucrări ale altor 6 artiști plastici contemporani inspirați de subiect: Dorin Apreutesei, Miron Geanina, Irina Doana, Adrian Sia Saba, Ionuț Constantin, Nora Cupcencu.

poza tablou pictor dorin apreutesei
Dorin Apreutesei

Lucrările de pictură sunt expuse în Foaierul Media al TNB- aripa Tudor Arghezi.

Citește și: Bucurestiul in perioada comunista – fotografii Andrei Pandele

Expoziția Experimentul Pitești de la TNB se înscrie în demersul Victoriei Baltag de a organiza, pe parcursul întregului an 2022, o serie de evenimente cultural-educative în conexiune cu filmul de lung metraj și cu tema acestuia.

poza mimi necula victoria baltag teatrul national bucuresti vernisaj expozitie experimentul pitesti
(s) Mimi Necula – (c) Victoria Baltag

Scurt videoclip cu o parte din cele 250 de fotografii expuse în Foaierul Media al TNB – aripa Intercontinental:

Dacă puteți oferi ajutor financiar filmului contacta-ți email: victoria_baltag@yahoo.com sau Bursa Binelui

poza urna donatii film experimentul pitesti teatrul national bucuresti
Doneaza

Apel la memorie. Să nu uităm

Experimentul făcut de regimul comunist la închisoarea Pitești este un episod de violență psihică și fizică extremă din istoria recentă a României, foarte puțin cunoscut și studiat din păcate. Marea majoritate a cărților publicate despre subiect sunt scrise de foști deținuți politici, dintre care foarte puțini mai sunt astăzi în viață, implicarea statului în studierea acestui subiect fiind minimală până în prezent.
Filmul își propune să rupă tăcerea asupra dramelor inimaginabile petrecute în închisoarea Pitești și este realizat in proporție de 100% din finanțare independența.

”Fenomenul Pitești” a reprezentat un experiment de reeducare ce consta în distrugerea psihică a individului. Această „operațiune” a început în 1949, la închisoarea de la Pitești. Securitatea a pus la cale un plan pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici, după modelul lui Anton Makarenko. Experimentul a încetat în anul 1952.

Acest plan presupunea reeducarea tuturor opozanților politici în spiritul comunist, prin ștergerea vechii identități a fiecăruia și înlocuirea ei cu una nouă, tipic bolșevică.

Despre acest subiect găsiți mai multe detalii și în cărțile vândute de librăriile Cărturești

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

3 thoughts on “Experimentul Pitesti – expozitie de fotografie si pictura la TNB”

 1. Imi place tabloul cu cuiul și belciugul. Întreaga expoziție este foarte interesantă. Mă bucur că se fac eforturi pentru a nu se uita ororile comunismului.

 2. Multumesc din inima! Licitez acea lucrare marti, Ai scris ca filmul a primit finantare independenta, insa aevarul este ca nu am reusit sa strang mai putin de 10% din suma de care aveam nevoie pentru a realiza acest fillm. In consecinta, sunt pana peste cap de datorii si caut solutii sa acopar dintre ele. 120 de actori prezenti la filmari si inca dublul lor, membrii ai echipei, au lucrat fara sa fie inca platiti….
  Intre timp, las povestea din spatele expozitiei, este vorba despre o munca de 11 ani la un lung-metraj artistic, ultimul cu Ion carmaitru, ce trateaza un subiect istoric, putin cunoscut, si anume, fenomenul re-educarii.

  https://life.ro/dialog-cu-regizoarea-victoria-baltag-despre-experimentul-pitesti-ultimul-film-istoric-in-care-a-jucat-maestrul-ion-caramitru/

  si
  https://click.ro/vedete/vedete-romanesti/ultimele-imagini-cu-ion-caramitru-iata-l-pe-635844.html

  si
  https://evz.ro/povestea-film-ingrozit-realizatori.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.