Simfonia lalelelor, eveniment aflat la cea de-a 45-a ediție, a fost organizat pentru prima oară în mijlocul naturii într-un parc, și nu în centrul orașului Pitești unde era în mod normal.

Cea mai mare expoziţie florală din România s-a desfăşurat, în perioada 15-17 aprilie 2022, în premieră în Parcul Lunca Argeşului, din Piteşti.

Tematica expoziţiei din acest an a fost „Bloom of Hope / Înflorirea speranţei”, iar vedeta ediţiei a fost laleaua ce poartă numele oraşului, Tulipa Piteşti.

Soiul „Tulipa Piteşti” a fost realizat special de cultivatorul olandez Frank Timmerman, prezent la expoziţie. Oraşul unde se organizează cea mai mare expoziţie florală din ţara noastră este primul din afara Olandei ce dă numele unei lalele.




În cadrul expoziţiei au avut standuri peste 100 de peisagişti şi comercianţi de flori din toată ţara. Peste 30 de şcoli şi licee din Piteşti au amenajat grădini cu flori, iar pentru copii au fost amenajate spaţii speciale, inclusiv un Dino Park cu 40 de exponate. Dino Parc rămâne în parcul Lunca Argeșului până pe 31 mai 2022.


În total, în Parcul Lunca Argeşului din Piteşti au fost peste 60.000 de lalele, dintre care peste 30.000 din soiul Tulipa Piteşti, unic în lume, de culoare roz.




? Istoria Simfoniei Lalelelor
În noiembrie 1972, au fost aduși, spre a fi plantaţi în centrul Piteștiului, 3.000 de bulbi de lalele şi 100 de zambile. În primăvara anului 1973 aceştia au înflorit spre surprinderea şi bucuria locuitorilor. Acesta a fost debutul floricultorilor şi peisagiştilor piteşteni privind cultura florilor bulboase în zonele verzi. Achiziţionarea de bulbi şi bulbili a continuat şi-n următorii ani, 1975-1976, ajungându-se la un număr de 58.000 lalele, 1.000 narcise, 1.000 muscari, 100 crocus şi 250 zambile.




În primăvara anului 1977 s-a realizat cea mai frumoasă cultură de lalele, narcise, zambile, crocus şi muscari, ceea ce i-a determinat pe conducătorii Administraţiei Publice Locale şi pe specialiştii peisagişti – floricultori să se preocupe în continuare de extinderea acestor flori în zonele verzi ale municipiului Piteşti.
Citește și: OnePlus 10 Pro 5G a fost lansat – camere foto imbunatatite cu tehnologie Hasselblad
Directorul Trustului Pomiculturii Mărăcineni-Piteşti, dr. ing. Ilarie Isac, proaspăt locuitor al Piteştiului, sosit în primăvara lui 1977 pentru a prelua funcţia amintită, a fost profund impresionat de explozia florală de lumină şi culoare din centrul oraşului, de ineditul ei şi s-a gândit că realizarea edililor de aici trebuie aflată de toată ţara.
Participând la consfătuire, s-a gândit la o posibilă expoziţie de flori căruia i-a dat un nume, „Simfonia lalelelor”.



Pornind de la aceasta, ideea respectivă a fost împărtăşită şi preluată de grupul de tehnicieni şi ingineri ai spaţiilor verzi din Piteşti, Pacea Gheorghe, Popa Alexandru şi Pungogi Mircea care, ajutaţi şi sprijiniţi de organele administraţiei primăriei şi anume Valeriu Nicolescu, primar al municipiului Piteşti, Petre Popa, vicepreşedinte al municipiului, şi Nicolae Ernst, arhitecul-şef al oraşului, au pus bazele manifestării „Simfoniei lalelelor”.



Vizitatorii celei de a 45-a ediții s-au bucurat de plimbări printre aranjamentele interesante din parcul Lunca Argeșului, au făcut fotografii și au plecat acasă cu flori, fie în ghivece, fie cu tot felul de plante ornamentale care pot fi plantate în gradină.

Citește și: Fotografierea florilor – 10 sfaturi pentru imagini mai bune


Panourile decorate cu flori au fost atracţia evenimentului. Aici participanţii se fotografiau după câteva minute de așteptat la coadă. Prin parcul Lunca Argeșului mai erau și alte aranjamente florale.

În parc, în apropierea scenei unde au fost organizate spectacole, au fost amenajate și zone pentru picnic, foarte apreciate de cei care au vrut să se relaxeze.

Video Sinfonia Lalelelor 2022 Pitești:
Municipalitatea piteșteană a asigurat accesul facil în zona parcului pentru orice vizitator, prin cursele regulate oferite gratuit de către S.C. Publitrans 2000 S.A., în cele trei zile ale festivalului. Traseul acestora a fost programat din 30 în 30 de minute, între Teatrul ”Alexandru Davila” și Parcul ”Lunca Argeșului”.

Eu am ajuns la Simfonia Lalelelor cu Blablacar, deoarece la trenul de dimineață nu am mai găsit bilet, nici măcar fără loc! Probabil ar fi trebuit să ajung la Gara de Nord cu vreo 2 ore înainte să plece trenul, sau să cumpăr biletul în avans cu o zi sau două.
- Cele mai tari curse de Formula 1 din Europa in 2023 – Bilete disponibile acum! - 25 March , 2023
- Din culisele spionajului – inelul camera spion - 25 March , 2023
- Bilete la 15 concerte in Europa 2023 - 20 March , 2023