Corpul digital – dialog senzorial in cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2016

Miercuri, 9 noiembrie, galeria Galateca împreună cu Asociaţia Tangaj Dance au organizat dialogul senzorial “Corpul digital“ ca parte a Bucharest International Dance Film Festival 2016.

poza roboti Crystal Forming Robots on Overhead - Christian Faubel -Corpul Digital - BIDFF 2016
Crystal Forming Robots on Overhead – Christian Faubel -Corpul Digital – BIDFF 2016

De la lucrări de artă video, până la obiecte sculpturale interactive sau robotice, la performance şi poem digital, cele 9 lucrări expuse au invitat publicul prezent la un dialog senzorial.

poze vernisaj expozitie corpul digital Bucharest Internaţional Dance Film Festival 2016
Corpul Digital – Bucharest Internaţional Dance Film Festival – Galateca

Artişti din Germania, Italia, Finlanda, Marea Britanie, Austria şi Argentina şi-au prezentat cercetările şi demersul artistic, expunând lucrări care surescită intelectul şi emoţionalul.

poze Johanna Nuutinen - Corpul Digital - Bucharest Internaţional Dance Film Festival
Johanna Nuutinen – Corpul Digital – Bucharest Internaţional Dance Film Festival
poze Johanna Nuutinen - Corpul Digital BIDFF 2016 galateca
Johanna Nuutinen – Corpul Digital – BIDFF 2016

Lucrările expoziţiei Corpul Digital explorează concepte inedite pornind de la ideea că era digitală foloseşte corpul ca element, îl transformă în obiect, îl decorporalizeaza, defragmenteaza şi îl prelungeşte biomecanic.

poze expozitia Crystal Forming Robots on Overhead galateca bucuresti
Crystal Forming Robots on Overhead – BIDFF 2016 – Galateca

Aşadar la Galateca veţi putea vedea lucrări video care surprind întâlnirea dintre doi iubiţi, inspirată de conceptul de memorie emoţională, portrete atingând aproape nivelul de fantastic, instalaţii interactive care urmăresc existenţa roboţilor (Crystal Formin Robots on Overhead de Christian Faubel), desen şi pictură digitală, animaţie video 3D, performance-uri care implică dansul, instalaţii de sunte la care pot participa şi vizitatorii, lumini intense, coregrafii.

Johanna Nuutinen – ME

Conceptul porneste de la filmul de dans ME – poveste a unui performance, care a avut premiera la Centrul Pompidou din Paris si un performance durational construit in jurul sau. ME foreaza in lumea exterioara si interioara a performance-ului: cum isi imagineaza dansatorul un performance, cum il experimenteaza spectatorul, cum poate fi vazut dintr-un punct de vedere obiectiv ca un cod grafic si cum isi intalneste dansatorul publicul. Trecand prin aceste stadii se naste o noua interpretare pentru o lume diferita – un performance care foloseste atat energia dansatorului cat si a spectatorului.

poze dans Johanna Nuutinen galeria galateca bidff 2016
ME – Johanna Nuutinen, BDIFF 2016

Dansatoarea si coregrafa Johanna Nuutinen (n. 1983) a absolvit Scoala Nationala de Opera si Balet din Finlanda in 2002. De atunci a devenit membru al Baletului National Finlandez ca solista in coregrafii compuse de Tero Saarinen, Ohad Naharin, William Forsythe, Johan Inger, Jacobo Godani, Sylvie Guillem, John Neumeier, Jorma Uotinen, printre altii. In paralel s-a dezvoltat ca si coregraf si din 2015 a inceput sa dezvolte proiecte personale. In prezent exploreaza tema identitatii, a metamorfozei si aspectul durational al unui performance, lucrand cu artisti vizuali renumiti. Lucrarile sale au fost prezentate in peste 40 de tari.

performance dance ME Johanna Nuutinen, Bucharest International Dance Film Festival 2016
ME – Johanna Nuutinen, Bucharest International Dance Film Festival 2016

Expoziţia va fi deschisă la Galateca (C.A. Rosseti, nr. 2-4, sect 1, Bucureşti) până pe 13 noiembrie 2016.
Alte informaţii despre Corpul digital, dar şi programul festivalului pot fi găsite pe site-ul BIDFF

Bucharest Internaţional Dance Film Festival (BIDFF) este produs de Asociaţia Tangaj Dance şi finanţat de AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.