Cum alegi microfonul pentru sunet de calitate – prezentare generala si recomandari

Un videoclip sau un podcast de calitate necesită folosirea microfonului potrivit. Câteva recomandări generale cum alegi microfonul pentru sunet de calitate sunt prezentate pe scurt în aceast articol, nu foarte tehnic.

Cum alegi microfonul pentru sunet de calitate poza microfon camera smartphone
Cum alegi microfonul pentru sunet de calitate

Astăzi este foarte simplu de realizat un clip video: pornești camera video sau foto, poate chiar telefonul și deja poți produce un videoclip. Dar ca acesta să fie complet este important să aibă, printre altele, un sunet de calitate.

Cum alegi microfonul pentru sunet de calitate – prezentare generala si recomandari

poza microfon rode mirrorless sony videografie
Photo by Amjith S on Unsplash

Photo by Amjith S on Unsplash

Din fericire avem la îndemână o gamă foarte largă de microfoane de calitate și pentru orice buget. Desigur ne dorim un microfon mai bun decât cel încorporat camerei sau telefonului. Dar, microfoanele se împart nu doar după nivelul de calitate oferit, ci mai ales în functie de situațiile pentru care sunt construite.

Cum alegi microfonul pentru sunet de calitate – clasificare

În funcție de situație, există două mari categorii de microfoane:

•Microfoane ambientale/omnidirecționale (sau stereo)
•Microfoane direcționale

Microfoane ambientale
Microfoane ambientale – așa cum indică și denumirea, sunt proiectate pentru a capta atmosfera, ambianța și cadrul sonor general al unei scene. Caracteristica principală a unui astfel de microfon este unghiul de captare, lipsa de concentrare a sunetului pe un anume subiect sau frecvența audio.
Un microfon ambiental este deci construit pentru a da o idee despre ce se intamplă în scena înregistrată, nu pentru a evidenția ceva anume. De cele mai multe ori microfonul ambiental este stereo.

Microfoanele stereo sau ambientale ar fi indicate pentru a capta atmosfera la evenimente de orice tip, de la concerte la nunți, până la cele corporate sau chiar serbări, precum și înregistrări în familie, datorită calității lor de generalitate și gama largă de sunete înregistrate.

Recomandări:
• Rode Stereo VideoMic Pro Jack 3.5mm – verifică prețul la F64 sau la Photosetup

• Synco MIC-M1 – Microfon pentru camera și smartphone – verifică prețul la Photosetup

• Audio-Technica AT8024 – Microfon Stereo cu Jack 3.5mm – verifică prețul la F64 sau la Photosetup

Microfoane direcționale
Dacă vreți să înregistrați un dialog sau un interviu sau poate un anume sunet din natură, indica este să folosiți un microfon capabil să înregistreze la un unghi restrâns, concentrat, direcționat către sursa ce îl emite. Adică un microfon direcțional.

perfect-tour.ro

Microfoanele direcționale fiind construite pentru a înregistra sunetul la un unghi mic este necesar să fie orientate corect și plasate aproape de sursă, indiferent că aceasta este o persoană, un animal în sălbăticie sau un artist pe scenă.

În funcție de situație microfoanele direcționale se împart în:
•Microfoane dinamice – potrivite pentru scenă – rezistă bine la variații mari de nivel de sunet și resping sursele aflate în lateral și mai ales în spate
•Microfoane shotgun – potrivite pentru interviu sau film – au unghi îngust de captare și oferă senzația de concentrare a sunetului pe subiectul către care sunt orientate

Citește și: Sony ZV-1 review compactul pentru vlogging si nu numai

De cele mai multe ori, microfoanele direcționale sunt mono, înregistrează pe un singur canal, pentru a obține apoi un sunet “stereo” se dublează canalul înregistrat în post procesare.
Microfonul direcțional nu este indicat la înregistrarea de evenimente.

Recomandări:
• Boya BY-MM1 – microfon dedicat DSLR, camere video mici, smartphone – verifică prețul la F64 sau la Photosetup

• Boya BM-3011 Microfon Shotgun Compact pentru DSLR si Smartphone – verifică prețul la F64

• Rode VideoMic Rycote – Microfon Shotgun cu Suspensie Lyre – verifică prețul la F64 sau la Photosetup

Lavalierele
O categorie aparte este cea a microfoanelor lavalieră, ce se montează pe reverul hainei și probabil le-ați și văzut în interviurile și emisiunile televizate.

poza microfon lavaliera smartphone iphone
microfon lavaliera

Motivul este simplu: datorită montării aproape de sursă,lavaliera este una din cele mai bune opțiuni din punct de vedere calitativ când vine vorba de înregistrarea unui singur persoane.

Situată undeva între microfon shotgun și ambiental, lavaliera oferă atât calitatea și direcționalitatea primului cât și toleranța și generalitatea celui de-al doilea.
Un alt mare avantaj este faptul că un microfon lavalieră poate capta sunet de calitate chiar și în condiții de zgomot, ocupă loc puțin și nu necesită prea mare grijă din partea utilizatorului.

Recomandări:
• Boya BY-M1 – verifică prețul la F64 sau la Photosetup

• Rode SC6-L – Kit Mobil Interviu pentru iPhone cu 2 Lavaliere verifică prețul la F64

• Synco G1 – Lavaliera Wireless cu microfon incorporat verifică prețul la Photosetup

Microfoane wireless
De ceva timp oferta microfoanelor wireless s-a mărit substanțial. Producătorilor de microfoane nu le-a scăpat din vedere numărul în creștere al creatorilor de conținut video, fie pentru Youtube, Facebook sau Instagram.

Astfel, Boya a venit cu o propunere compactă, all-in-one de captare wireless a vocii, compatibilă cu majoritatea telefoanelor sau camerelor: BY-WM3D, un sistem wireless digital, cu microfon încorporat, suficient de discret, ce se conectează direct în mufa de intrare audio și care oferă una dintre cele mai accesibile soluții de înregistrare sunet de pe piață.

poza microfon wireless boya BY-WM3D
Boya BY-WM3D

Boya BY-WM3D este recomandat atât creatorilor de conținut, cât și pentru lucrul de acasă, fiind foarte util pentru conferințele de pe Zoom, Whattup, etc.

Sony este alt producător, care oferă microfoane wireless, anume modelul ECM-W2BT prezentat aici

Cum alegi microfonul wireless – ce să ai în vedere

Ce ar trebuie să aveți în considerare atunci când achiziționați un microfon fără fir:

•Tipul de microfon – Doriți un sistem wireless cu un microfon portabil, lavalieră sau cu cască?
•Gama – Cât de departe te vei afla de subiectul tău
•Dimensiunea
•Durata de viață a bateriei – Dimensiunea și autonomia bateriei trebuie luate în considerare împreună
•Latența

Conectivitate și compatibilități
Nu în ultimul rând, foarte important de reținut este că indiferent de tipul microfonului, trebuie ținut cont de conectivitatea și compatibilitatea acestuia cu echipamentul pe care se montează. Astfel, există microfoane cu conector XLR, jack mono/stereo sau cu jack pentru smartphone/tabletă, cu 4 contacte, acesta din urmă va funcționa nativ doar cu un telefon sau tabletă, pentru conectarea la un aparat foto/video sau recorder audio fiind necesar un adaptor.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Unele microfoane XLR necesită alimentare Phantom Power, acestea trebuie conectate la un dispozitiv capabil să le furnizeze această alimentare, în caz contrar nu vor putea funcționa.

Pentru podcast sunt utile microfoanele USB, fiind ușor de conectat la un laptop sau PC.

Foarte important este că indiferent de tipul microfonului, trebuie ținut cont de plasarea corectă față de sursa ce emite sunetul, pentru a obține rezultate maxime.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.