Oficial ziua Irlandei este sărbătorită pe 17 martie, de Sfântul Patrick (Saint Patrick), cu o paradă care marchează acest eveniment, dar in România, acest lucru a avut loc duminică, 20 martie 2016. Străzile din centrul Bucureştiului s-au umplut de baloane verzi, care alegorice şi dansatori irlandezi, dar şi de sute de oameni care au vrut să îi vadă.
Alaiul a fost însoţit de cimpoieri şi toboşari irlandezi, dar şi invitaţii lor din Botoşani, Vrancea şi Varna (Kavadan Bagpipe Band).
Sâmbătă, 19 martie 2016, trecând prin parcul Herăstrău, am asistat la repetiţia formaţiei irlandeze.
Intersant mi s-a părut faptul că irlandezii erau însoţiţi de o persoană responsabilă cu acordarea-reglarea cimpoaielor. Pentru respectiva operaţie era folosit un acordor StroboPlus HD.
Duminică, pe o vreme însorită, dar destul de rece, au avut loc ultimele repetiţii, iar apoi alaiul, câteva zeci de cimpoieri şi toboşari, două trupe de dans irlandez — Irish Way si STAYsha—, şapte care alegorice împodobite cu baloane verzi au străbătut centrul Bucureştiului, pornind de la Muzeul Ţăranului Român, pe traseul bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei până la Ateneul Român.
Marşul alaiului de Saint Patrick:
Alături de irlandezi s-au aflat şi membri ai unor ansambluri folclorice din “Tara Vrancei”, aceştia cântând din fluiere, tobe, buciume şi “căpriţe”—instrumente asemănătoare cimpoiului. Unii dintre ei au purtat costume naţionale.
În fiecare an, la 17 martie, irlandezii sărbătoresc, în întreaga lume, Ziua Sfântului Patrick (Saint Patrick), protectorul Irlandei şi cel care a adus Creştinismul în această ţară, în secolul al V-lea.
Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi încă din secolele IX-X, dar a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit sărbătoare naţională a Republicii Irlanda, iar începând cu anii ’90 a fost organizat, la Dublin, Festivalul Sfântului Patrick.
Este interesant faptul că, prima manifestare organizată pentru a-l celebra pe Sfântul Patrick nu a avut loc în Irlanda, ci în SUA, la New York, potrivit www.history.com. Aici, în 1762, a avut loc prima paradă dedicată Sfântului Patrick, organizată de către soldaţii irlandezi care activau în colonii.
O creştere semnificativă a numărului imigranţilor irlandezi a avut loc în SUA, mai ales după Marea Foamete din secolul al XIX-lea, când mana a lovit în câteva rânduri culturile de cartofi, care a dus la decesul a peste un milion de oameni, iar circa două milioane au imigrat în mai multe zone ale lumii. Părăsindu-şi ţara natală, irlandezii nu au putut lua cu ei bunuri materiale, ci doar tradiţiile, astfel încât parada organizată de Sfântul Patrick a devenit, în timp, modalitatea acestora de a-şi manifesta identitatea.
Astăzi, parada organizată de Ziua Sfântului Patrick este cea mai veche paradă civilă din lume şi cea mai mare din Statele Unite!
Două fragmente video de la parada:
La paradă au mai fost prezenţi şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti – Paul Brummell, ambasadorul Irlandei la Bucureşti – Derek Feely, organizatorul evenimentului, preşedintele Ireland Romania Network (IRN) – John Long, dar şi primarul general interimar al Capitalei – Răzvan Sava.
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024