Fotografia de iarna.Fotografierea zapezii

Desi iarna este un anotimp “fotogenic” totusi este si unul dintre cele mai dificile anotimpuri pentru fotografi. Dificultatea este data in primul rind de conditiile meteo dificile, care afecteaza atit fotograful cit si aparatura foto, iar in al doilea rind obtinerea unei expuneri corecte, sau mai bine spus expunere dorita, poate fi dificil de realizat.

parcul morarilor iarna
informatii

Din acest motiv m-am gindit sa impartasesc cu voi citeva idei despre cum se pot obtine fotografii mai reusite pe timp de iarna.

Cred ca prima regula cand faci fotografii afara iarna, pe zapada, este sa aveti grija de voi. Imbracaminte si incaltaminte adecvata, recomandata este incaltamintea impermeabila, in plus trebuie sa mentineti mainile calde. Manusile sunt un accesoriu important in aces caz, indicate fiind manusile speciale pentru fotografi sau cele pentru folosirea smartphonului pe timp de iarna (ca de exemplu acestea), care au un peste materialul textil, mici buline de cauciuc si permit o priza mult mai buna a aparatului, iar la magazinele specializate pentru pescuit, ski sau alpinism se gasesc incalzitoare pentru maini (Hand Warmer, pachete cu niste chimicale).

Nu vom insista prea mult asupra vestimentatie potrivita pentru fotografia de iarna, deoarece fiecare dintre noi avem propriile pareri sau gusturi, ca sa zic asa. Dar totusi va reamintesc ideea de straturi sau “layere” (termen intalnit si in Photoshop, dar provenit din viata reala) si anume este mai bine sa va imbracati cu mai multe straturi subtiri de haine, decit putine si groase, deoarece va confera lejeritate in miscari si asigura o izolare termica mai buna. O alta idee pe care am auzit-o la un amic fotograf si probabil ati obervat-o si voi pe propria piele este ca imbracamintea de bumbac ar trebui evitata, deoarece retine transpiratia, care mai tirziu va da senzatie de frig. Cautati materiale care lasa pielea sa “respire”, care permite eliminarea transpiratiei.
Daca nu veti acorda atentie felului in care va imbracati, o sa va fie frig si probabil nu veti mai avea chef de fotografii.

A doua regula importanta trebuie sa aveti grija de aparatul foto si de baterii. N-ai aparat si baterii, nu poti face poze …
Cand este frig bateria se descarca mai repede. Este recomandat sa ai o baterie de rezerva pe care s-o tii la caldura intr-un buzunar cat mai aproape de corp. Dintr-o baterie epuizata din cauza frigului mai poti stoarce ceva energie daca o lasi un timp la caldura tot intr-un buzunar.

Daca ninge, aparatul trebuie mentinut rece. Iar zapada cazuta pe aparat este mai usor de inlaturat de pe un aparat foto rece. Pentru inlaturarea zapezii foloseste o pensula sau o pompa de aer nu o indeparta suflind deoarece zapada se poate topi, va va uda aparatul si poate ingheta.

criando.ro

Alt motiv pentru care nu trebuie suflat aer cald spre aparatul foto este aparitia condensului. Asadar, atentie in ce directie expiri atunci cind fotografiezi, evita ecranul, vizorul. Gheata formata pe aparat este mai greu de inlaturat.
Condens se produce si cand aduci aparatul rece intr-un spatiu incalzit (o camera, in masina, la metrou sau in alte mijloace de transport in comun). Cel mai bine este sa bagi aparatul in geanta lui si sa-l lasi acolo pana cand ajunge la temperatura spatiului respectiv. Tot referitor la condens, cit timp folositi aparatul foto afara, evitati sa-l incalziti intre fotografii (sa-l tineti sub o haina), deoarece racirea si incalzirea aparatului foto duce la aparitia condensului si pina cind acesta nu dispare nu veti putea fotografia nimic care sa nu apara “incetosat”.
Deci retineti: nu supuneti aparatul foto la variatii de temperatura. Chiar si la iesirea dintr-un spatiu incalzit tineti apartul foto in geanta sau rucsac pentru citvea minute, pina se echilibreaza temperatura.

Daca doriti sa folositi un trepied, trebuie sa fiti atenti sa-l fixati cu stabilitate maxima. Departati picioarele acestuia, dupa care impingeti-l usor in zapada pe verticala. Daca folositi trepiedul seara sau dimineata cind lumina este slaba si sunt necesari timpi lungi de expunere, puteti proteja aparatul foto cu o bucata de material textil.

Trecind la partea de fotografiere propriu-zisa:

Daca esti incepator si/sau folosesti un aparat compact treci aparatul in modul Snow sau Beach.
Ca sa expui bine pozele ajuta aparatul foto sa inteleaga ca afara este zapada. Selecteaza modul scena Zapada (Snow), Plaja/Zapada sau Plaja (Beach).

nikon p7800 modul snow
modul Snow

Modul Prioritate de Diafragma fara compensarea expunerii:

nikon p7800 aperture priority
mod Aperture Priority

Pentru unele aparate plaja sau zapada e cam acelasi lucru; ambele reflecta multa lumina si setarile sunt identice. Poti folosi acest mod si la unele DSLR (verificati modurile scena – Scene Modes).

Compenseaza expunerea
Cea mai mare problema in cazul fotografiei de iarna o reprezinta faptul ca sistemul de masurare este “pacalit” de cantitatea de lumina din cadrele pline de zapada. Astfel aparatul foto are tendinta sa subexpuna, iar albul zapezii va iesi gri in poza.

nikon p7800 zapada iarna
fara compensarea expunerii

Din aceasta cauza, daca aparatul dispune de o functie de compensare a expunerii cresteti compensarea expunerii la +0.7 , +1, +1,3, +1,7 sau chiar +2. Puteti folosi si modul bracketing pentru a evita erorile de expunere.
In concluzie nu este indicat sa folositi modul “Auto”, deoarece sunt sanse mari sa nu obtineti expunerea dorita, in plus acum este cel mai bun moment sa folositi Histograma, deoarece nu trebuie nici sa supra-expuneti imaginile, pentru ca veti pierde detalii in zonele de alb.

nikon p7800 mod snow zapada
modul Zapada (Snow)

Situatia se complica un pic atunci cind vreti sa fotografiati un subiect care se afla in zapada. Daca veti supraexpune, asa cum am spus mai sus, zapada va fi mai alba, dar si subiectul va fi supraexpus. Acesta este momentul in care decideti ce este mai important de surprins in cadru: subiectul fotografiat sau peisajul cu zapada. Pentru portrete este recomandat sa expuneti astfel incit sa obtineti tonurile naturale ale fetei subiectului fotografiat (in acest caz nu mai aplicati regula cu supraexpunerea). Daca subiectul se deplaseaza (pe schi, sanie,etc) puteti masura expunerea pe propria mina (fara manusi) si apoi pastrati setarile respective pentru fotografia propriu-zisa. Pentru aceasta tehnica trebuie sa tineti cont de doua aspecte: conditiile de luminozitate si tonul pielii trebuie sa fie asemanatoare cu ale subiectului.

O alta metoda pentru o expunere cit mai corecta cind este zapada si soare este regula Sunny f/16. Daca este o zi cu cer senin expunerea poate fi 1/ISO la f/16.

nikon p7800 snow zapada
Snow

Dupa ce rezolvati cu expunerea, trebuie sa aveti grija si la balansul de alb. Daca este posibil folositi formatul RAW, astfel, daca este cazul, puteti regla balansul de alb si/sau chiar expunerea la post-procesare cu ajutorul unui program de editare foto (cititi si postul 20 de programe editare foto alternative la Photoshop sau Lightroom).

In fotografia de iarna se recomanda folosirea filtrului de polarizare. Acesta amplifica contrastul si culoarea albastra a cerului, plus elimina reflexiile nedorite. Totusi trebuie cumparat un filtru de calitate, care sa nu afecteze calitatea imaginii si care sa nu aiba tendinta de aburire.
Daca afara ninge, incearca sa fotografiezi cu un timp de expunere mai lung, pentru a surprinde fulgii de zapada in miscare; sau poti incerca o tehnica de light painting, asa cum demonstreaza Evan Sharboneau

Daca cerul este innorat poti incerca fotografia macro, pe subiecte ca florile de gheata, turturi, etc. In general, in fotografia de iarna este recomandata iluminarea din lateral, pentru a surprinde texturi si umbre.

Succes si lumina buna, iar daca aveti si voi sfaturi legate de fotografia de iarna folositi rubrica Comentarii.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Fotografia de iarna.Fotografierea zapezii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.