Tuburi de extensie Kenko pentru macrofotografie

Macrofotografia (pe scurt – Macro) este, probabil, una dintre cele mai populare ramuri ale fotografiei. Prin macrofotografie, in sensul larg al cuvintului se intelege fotografierea obiectelor mici si foarte mici, pina la rapoarte de reproducere in jurul valorii de 1:1.
Tehnicile de macrofotografie sunt utile de fiecare data cand dorim sa fotografiem subiecte mici, de la bijuterii, timbre, monezi pina la flori,insecte si alte produse de dimensiuni reduse.

monezi bani
monezi

Pentru a fotografia cu un raport de reproducere 1:1 exista o multime de accesorii macro: obiective macro dedicate, tuburi de extensie ( cunoscute si ca inele macro),inele inversoare, lentile aditionale, blituri macro care sa va ajute in atigerea acestui scop.

Aproape orice aparat foto compact sau bridge are si o functie macro. Totusi, acestea nu reusesc sa atinga un raport de reproducere 1:1, in cele mai bune cazuri acesta fiind maxim 1:4. Din acest punct de vedere, aparatele recomandate pentru macrofotografie raman DSLR-urile, care prin obiectivele si accesoriile macro specializate amintite anterior pot reda imagini in marime naturala.

De data aceasta va prezint tuburile de extensie Kenko pt. Canon EF/EF-S.

inele macro kenko
Kenko

Cunoscute si sub denumirea de “inele macro”, tuburile de extensie sunt dispozitive cu forma tubulara, ce se ataseaza intre body-ul DSLR-urilor si obiectiv si se pot folosi alaturi de majoritatea obiectivelor existente.

kenko inele macro
Kenko tuburi de extensie

Tuburile de extensie nu au optica proprie, singurul lor rol este acela de a marii distanta dintre obiectiv si planul senzorului aparatului pentru imbunatatii distanta minima de focalizare a obiectivului, modificand astfel performantele “macro” ale acestuia.

inel macro
Kenko

Tuburile de extensie se gasesc pentru toate monturile si de diverse marimi. In general se pot achizitiona cate trei, de 12mm, 20 si 36mm. Pot fi folosite separat sau in orice combinatie, in functie de factorul de marire dorit.

Aceste tuburi de extensie neavand optica proprie nu afecteaza calitatea imaginii.In plus aceste inele sunt prevazute cu transmisie electrica a informatiilor de la obiectiv catre procesorul aparatului (unde este cazul).

inel macro canon
inel macro – contact electronic

Aceste tuburi de extensie Kenko sunt foarte utile in fotografia MACRO, putand transforma practic orice obiectiv intr-unul macro, la un cost sensibil mai mic, dar mentinand in acelasi timp calitatea optica a obiectivului.

Avantaje:

Pretul,dimensiunile reduse, sunt foarte usor de transportat, utilizabile practic cu orice obiectiv, nu introduc aberatii optice, se pot obtine rapoarte de reproducere mari, chiar peste 1:1 cu anumite combinatii de obiective si inele.

Dezavantaje:

Pentru obtinerea diverselor scari de reproducere poate fi necesar sa montam si demontam diverse combinatii de inele
Scaderea luminozitatii reale a obiectivului.
Este indicat sa folositi focalizare manuala, iar acest lucru nu este pe placul oricarui pasionat de fotografie.

ishoot.ro

Cateva exemple realizate cu inele macro Kenko pentru Canon si obiectivul 24-70 f/2.8

Inel macro de 36mm:

inel kenko 36 mm
36mm

Inel macro de 20mm:

50 bani
20mm

Inel macro de 12mm:

50 bani macro
12mm

Fara inel:

moneda 50 bani
50 bani

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alte imagini gasit si la Galeria foto.

fotostefan

3 thoughts on “Tuburi de extensie Kenko pentru macrofotografie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.