Hanami Herastrau: O fuziune a traditiilor japoneze si romanesti in mijlocul florilor de cires

Din cauza frigului din ultima perioadă, Festivalul cireșilor din Grădina Japoneză Herăstrău s-a lasat așteptat. Cu toate acestea, aici a avut loc, sâmbătă 8 aprilie 2023, a 4-a ediţie a festivalului Hanami, un prilej cu care japonezii sărbătoresc sosirea primăverii.

Hanami Herastrau poza flori cires martisor copac
Hanami – sarbatoarea primaverii – Herastrau, Bucuresti

Hanami, sărbătoarea florilor de cireș, în Grădina Japoneză din Parcul Herăstrău

Când vine vorba despre frumusețea primăverii și a florilor înflorite, gândul ne duce aproape instantaneu la imaginea cireșilor japonezi înfloriți, cunoscuți în întreaga lume sub denumirea de „hanami”. Într-un cadru atât de plăcut și de relaxant, cum este parcul Herăstrău din București, acest obicei tradițional japonez a reușit să se îmbine armonios cu tradițiile românești (mărțișor agățat în pom), creând astfel Hanami Herăstrău, un eveniment unic care sărbătorește înflorirea cireșilor și diversitatea culturală.

Frumusețea florilor de cireș în primăvară

Florile de cireș, cunoscute în Japonia sub numele de “sakura”, sunt un simbol al frumuseții și efemerității, reprezentând pentru japonezi un moment de sărbătoare și de contemplare a naturii. Înflorirea cireșilor este un fenomen care are loc o singură dată pe an, în perioada primăverii, când florile înmiresmate și delicate ale acestor copaci fascinează privitorii cu nuanțele lor de roz și alb.

poza flori ciresi gradina japoneza herastrau bucuresti
Hanami Herastrau – Bucuresti

În Japonia, oamenii așteaptă cu nerăbdare sosirea primăverii, pentru a sărbători hanami prin picnicuri și petreceri sub ramurile înflorite ale cireșilor. Această tradiție își are rădăcinile în perioada Heian (794-1185), când aristocrația japoneză se aduna pentru a admira frumusețea florilor de cireș și a compune poezii în onoarea lor. De-a lungul timpului, hanami a devenit o sărbătoare populară, la care participă atât localnicii, cât și turiștii veniți din toate colțurile lumii.

Hanami: o tradiție japoneză de a admira florile

Hanami este un cuvânt japonez care se traduce prin “admirarea florilor” și face referire la obiceiul de a celebra înflorirea cireșilor în perioada primăverii. Această tradiție s-a dezvoltat în Japonia încă de acum peste o mie de ani și continuă să fie o parte importantă a culturii japoneze în prezent. În timpul hanami, oamenii se adună în parcuri și grădini, organizând picnicuri și petreceri sub copacii înfloriți, pentru a se bucura de frumusețea și efemeritatea florilor de cireș.

Hanami Herastrau poza flori ciresi gradina japoneza bucuresti
flori cires gradina Japoneza Herastrau Bucuresti

De-a lungul secolelor, hanami a devenit o ocazie de a se întâlni cu prietenii și familia, de a degusta mâncăruri tradiționale japoneze și de a se relaxa în mijlocul naturii. În plus, hanami reprezintă și o oportunitate de a explora tradițiile și obiceiurile japoneze, precum ceremonia ceaiului, ikebana (arta aranjamentelor florale) sau caligrafia. Astfel, hanami nu se limitează doar la admirarea florilor, ci devine un eveniment cultural și social de mare anvergură.

Parcul Herăstrău: locația perfectă pentru Hanami în România

Parcul Herăstrău, situat în nordul Bucureștiului, este unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri din oraș, întinzându-se pe o suprafață de peste 110 hectare. Cu o vegetație bogată și diversă, lacul Herăstrău și numeroasele alei și spații verzi, parcul este locul ideal pentru a admira frumusețea florilor de cireș și pentru a sărbători hanami în România.

martisor agatat in pom Hanami Herastrau primavara
traditii romanesti si japoneze – primavara parcul Herastrau

În anul 2011, în semn de prietenie între România și Japonia, a fost amenajat în Parcul Herăstrău un mic spațiu dedicat culturii japoneze, numit Grădina Japoneză. Acesta adăpostește un număr de peste 100 de cireși japonezi, plantați într-un cadru arhitectural specific țării Soarelui Răsare. Grădina Japoneză din Herăstrău a devenit astfel locul perfect pentru a celebra tradiția hanami, într-un mediu care îmbină elemente ale culturii japoneze și românești.

Fuziunea tradițiilor japoneze și românești în cadrul Hanami Herăstrău

poza martisor agatat in pom bucuresti parcul herastrau
hanami si martisoare

Hanami Herăstrău este un eveniment anual care celebrează înflorirea cireșilor și diversitatea culturală, reunind elemente din tradițiile japoneze și românești într-o sărbătoare plină de culoare și voie bună. În cadrul acestui festival, vizitatorii au ocazia să experimenteze și să se familiarizeze cu obiceiurile și tradițiile celor două culturi, într-un cadru natural deosebit.

fotografie martisor pom cires gradina japoneza bucuresti parcul herastrau
traditii romanesti si japoneze
fotografie hanami herastrau bucuresti primavara
traditii primavara

Festivalul Hanami Herăstrău include o serie de activități și evenimente care îmbină armonios elementele tradiționale japoneze și românești, precum ateliere de creație, demonstrații de arte marțiale, concerte de muzică tradițională, degustări de mâncăruri și băuturi specifice, precum și alte activități recreative și educative. Astfel, Hanami Herăstrău reprezintă o oportunitate de a cunoaște și a aprecia valorile și tradițiile celor două popoare, într-un context inedit și plin de frumusețe.

Activități și evenimente în cadrul Festivalului Hanami Herăstrău

Hanami Herăstrău este un eveniment care se desfășoară pe parcursul a câteva zile și cuprinde o serie de activități și evenimente menite să celebreze înflorirea cireșilor și să promoveze cultura și tradițiile japoneze în România. Printre acestea, se numără ateliere de creație artistică și meșteșugărească, demonstrații de arte marțiale japoneze, precum kendo, aikido sau karate, concerte de muzică tradițională japoneză, spectacole de dans, ceremonii ale ceaiului și multe altele.

poza ceremonie caie hanami herastrau bucuresti
ceremonia ceaiului
poza arcas traditi japoneza gradina japoneza herastrau
Kyudo
cosplay cosplayer gradina japoneza herastrau primavara
Cosplay

Experimentarea culturii japoneze în România

Hanami Herăstrău reprezintă o oportunitate unică de a experimenta și a învăța despre cultura japoneză în România, într-un mediu plin de frumusețe naturală și într-un cadru relaxant. Participanții la eveniment pot să se familiarizeze cu diferite aspecte ale tradițiilor japoneze, precum ceremonia ceaiului, ikebana, caligrafia, kimonoul, origami, precum și cu mâncăruri și băuturi specifice acestei culturi fascinante.

poza chimono Hanami Herastrau bucuresti
chimono
poza demonstratie kendo Hanami Herastrau bucuresti
Kendo
traditi japoneza bucuresti parcul herastrau
primavara in gradina Japoneza Herastrau

Vizitatorii grădinii Japoneze din parcul Herăstrău au fost învăluiţi de ritmul tobelor japoneze, mânuite de membrii trupei “Kodama Taiko”, iar cei care au dorit, au avut ocazia să probeze yukata, kimono-urile ușoare de vară.

poza grup cosplayer cosplay bucuresti parcul herastrau
Cosplay – Hanami Herastrau

Hanami – sarbatoarea primaverii – Video scurt:

floria.ro

Cosplay – gradina Japoneză, parcul Herăstrau București:

Asociația Cluburilor de Kendo, Iaido și Jodo prezintă kendo și iaido la invitația Ambasadei Japoniei în cadrul festivității Hanami, sărbătoarea tradițională de primăvară a înfloririi cireșilor.
Cele două embu au fost urmate de un mic workshop, unde cei interesați au putut experimenta direct atmosfera stilurilor tradiționale japoneze de luptă cu sabia: kendo si iaido.

De asemenea, Hanami Herăstrău oferă o ocazie de a întâlni și a interacționa cu membrii comunității japoneze din România, precum și cu alți iubitori ai culturii japoneze, creând astfel un spațiu de schimb cultural și de înțelegere între cele două popoare.

Cum să profitați la maximum de experiența Hanami Herăstrău

Pentru a vă bucura din plin de experiența Hanami Herăstrău, este recomandat să planificați vizita în perioada înfloririi cireșilor, care are loc de obicei în luna aprilie. Este important să urmăriți anunțurile oficiale ale organizatorilor, pentru a fi la curent cu programul evenimentului și cu activitățile propuse.

De asemenea, vă sugerez să vă pregătiți pentru a petrece câteva ore în aer liber, participând la picnicuri și petreceri sub copacii înfloriți, explorând Grădina Japoneză și parcul Herăstrău în întregime. Nu uitați să vă îmbrăcați adecvat condițiilor meteo, pentru a vă bucura în voie de frumusețea florilor de cireș și de atmosfera inedită a evenimentului.

Conservarea florilor de cireș și a mediului înconjurător

Un aspect important al tradiției hanami este respectul față de natură și de mediul înconjurător. În Japonia, oamenii sunt conștienți de efemeritatea florilor de cireș și de importanța conservării acestora pentru generațiile viitoare. Astfel, în cadrul Hanami Herăstrău, participanții sunt încurajați să aibă grijă de mediul înconjurător, să nu deterioreze copacii sau florile și să păstreze curățenia în parc.

De asemenea, este esențial să fim conștienți de impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător în timpul evenimentelor în aer liber și să ne străduim să minimalizăm acest impact, prin reciclarea deșeurilor, evitarea folosirii materialelor de unică folosință și promovarea unui stil de viață sustenabil.

Citește și: Google Maps arata in cat timp mijloacele de transport STB ajung in statie

Hanami Herăstrău reprezintă un eveniment cultural și social deosebit, care celebrează frumusețea florilor de cireș și îmbină tradițiile japoneze și românești (mărțișor) într-un cadru plin de culoare și energie. Prin participarea la acest festival și prin familiarizarea cu elementele culturale specifice celor două popoare, avem ocazia să ne îmbogățim cunoștințele și să ne dezvoltăm înțelegerea și respectul față de diversitatea culturală.

În plus, Hanami Herăstrău ne reamintește de importanța conservării mediului înconjurător și a frumuseții naturale, oferindu-ne o perspectivă asupra efemerității și a valorii pe care o au aceste momente în viața noastră. Să ne bucurăm de înflorirea cireșilor și să prețuim aceste momente speciale, înconjurați de prieteni, familie și cultura bogată a lumii în care trăim.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.