LensTag – site pentru verificat echipamentul foto second-hand

Proiectul LensTag isi propune sa aduca o abordare noua in “lupta” cu hotii de echipamente foto noi sau second-hand, prin verificarea echipamentelor inregistrate de fotografi folosindu-se de un nou concept care va permite localizarea aparaturii furate/pierdute.

baza de date cu echipament foto
Lenstag

LensTag este un proiect realizat de Trevor Sehrer, inginer Google, iar noutatea o constitue faptul ca la inregistrarea echipamentului foto/video trebuie sa trimiteti si o poza cu seria echipamentului respectiv.
Fiecare aparat foto, camera video sau obiectiv va fi verificat manual de un operator LensTag, ce va verifica fotografiile si va aproba inregistrarea. In plus veti avea un cont, unde puteti administra datele despre echipamentul inregistrat.
De proba am inregistrat si eu un aparat foto compact Canon S90, iar aprobarea a venit dupa 2 zile.

link verificare
verificat

Eu sper ca cei care se ocupa de furturi sa nu se apuce sa inregistreze si ei echipamentul respectiv! Ca pina la urma nu-i opreste nimeni sa faca o poza echipamentului furat si sa o trimita site-ului. Singura contramasura la acest fapt ar fi sa nu mai asteptati si sa va inregistrati echipamentul foto/video (din cite am aflat s-au inregistrat chiar si laptop-uri, smartphon-uri, tablete!). In plus, daca pina acum nu aveti o lista cu seriile echipamentului folosit, aceasta este ocazia perfecta pentru a o realiza.

In cazul in care echipamentul va este furat, acesta poate fi marcat in baza de date prin simpla accesare a profilului personal. Siteul LensTag va marca echipamentul respectiv ca fiind furat iar acesta va aparea cu noul status chiar si in cautarile Google dupa seria acestuia. Cei care isi vand echipamentul au posibilitatea de a-l transfera unui alt utilizator LensTag legitim din cadrul profilului personal, sau pot apela la noua optiune introdusa de Lenstag.com: aceea de a creea un link de verificare, ce dovedeste provenienta echipamentului si poate fi folosit in cadrul anunturilor de vanzare de pe diferite site-uri, bloguri, forumuri.

verificare echipament foto video
link verificare

In trecut am mai abordat acest subiect despre echipament foto furat prezentandu-va o initiativa romaneasca si anume site-ul blacklistfoto.ro . Acesta poate fi util mai ales in momentul in care vi s-a furat echipamentul foto/video inainte ca sa-l inregistrati pe Lenstag.

Tot in situatia cind vi s-a furat aparatul foto mai puteti apela si la site-ul stolencamerafinder.com .
Acest site incearca sa va ajute in depistarea aparatului foto furat cautand pozele realizate cu acesta, folosinduse-se de serial number-ul inregistrat in EXIF.

Eu sper ca aceste site-uri sa reuseasca sa reduca interesul raufacatorilor pentru echipamente foto/video si ca vor ingreuna vanzarea echipamentelor furate. De fapt realizare acestor doua obiective depinde si de noi cei ce vrem sa cumparam echipament second-hand: prin simpla verificare a echipamentului vandut pe site-urile mentionate, iar daca depistam echipament furat/pierdut sa-i anuntam pe cei care pot lua masurile cuvenite.

Dar pentru ca “paza buna trece primejdia rea”, nu uitati ca puteti sa va asigurati aparatul foto impotriva furtului, dar nu uitati sa cititi cu atentie conditiile politei de asigurare, iar daca nu sunteti pe deplin lamurit nu va fie teama sa cereti informatii suplimentare!

fotostefan

3 thoughts on “LensTag – site pentru verificat echipamentul foto second-hand”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.