One Night Gallery a marcat 65 de ani de la prima transmisiune a Televiziunii Române

Miercuri, 11 august, cea de-a 16-a ediție One Night Gallery și prima de anul acesta a avut loc la Grădina TVR Molière și a marcat 65 de ani de la prima transmisiune a Televiziunii Române cu ajutorul instalațiile de new media art realizate de studioul RIZI.

În cadrul artshow-ului One Night Gallery #16, al cărui concept este ELEMENTS, designul întâlnește natura – cele patru elemente primordiale ale naturii pământul, focul, apa și aerul comunică cu cele patru elemente esențiale din design, punctul, linia, planul și forma.

Citește și: Sony ZV-E10 camera mirrorless dedicata vloggerilor

Lumina și spațiul sunt elementele comune care leagă cele două lumi, cea naturală de cea artificială și sunt transpuse astfel cele 9 instalațiile arhitecturale.

poze fotografe telefon mobil spectacol lumini
fotografiere spectacol lumini

Printre instalațiile expuse se numără: o instalație arhitecturală cinetică, o instalație cu vapori de apă care se joacă prin culoare, o instalație cu lumină care se modifică în funcție de mișcările făcute de vizitatori, o reinterpretate vizuală a focului printr-o construcție arhitecturală, o instalație interactivă care va permite publicului să se joace cu ideea de comuniune a apei cu focul și altele care compun o experiență multisenzorială prin lumină, sunet și mișcare.

spectacol lumini multimedia gradina tvr moliere bucuresti
Natura luminata

Arhitectura expoziției este pusă în evidență și mai mult prin spațiul inedit – primul sediul al Televiziunii Române. Studioul din Molière, actuala casă de producție TVR, este un amestec de natură și viață urbană, un loc care amintește de modul în care tehnologia a evoluat de-a lungul timpului și rolul pe care îl are ca mediu de creație și, totodată, ca modalitate de păstrare și arhivare a produselor artistice și culturale.

f64.ro

Studiourile Televiziunii Române au fost, preluate în 1956 și au găzduit numeroase și valoroase producții de film și teatru.
Cu această ocazie, One Night Gallery a sărbătorit împreună cu TVR, 65 de ani de la prima emisie, un moment marcant al peisajului cultural românesc.

One Night Gallery Love RIZI fotografi spectacol lumini arta
One Night Gallery Love RIZI – Gradina TVR Moliere

Astfel, în cadrul expoziției au fost prezentate fragmente din producțiile Teatrului Național de Televiziune – parte din proiectul de digitalizare al arhivei televiziunii – secvențele vor fi resurse de inspirație pentru artiști, ce vor realiza un colaj care îmbină elementele arhitecturale ale fațadei cu scene de atmosferă și cadre cu peisaje din producțiile: „Aranca” după Cezar Petrescu și „Apostolul Bologa” după romanul lui Liviu Rebreanu, regizate de Dominic Dembinski, „Cum vă place” de William Shakespeare și „Meșterul Manole” de Lucian Blaga în regia Olimpiei Arghir și altele.

One Night Gallery Love Rizi #shorts video:

Această ediție One Night Gallery va da startul unei serii de expoziții care vor avea loc în toată țara, adăugând încă 3 orașe în itinerariul său până la finalul anului.

Expoziția este realizată în parteneriat cu TVR și Casa de Producție TVR.
#onenightgallery

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “One Night Gallery a marcat 65 de ani de la prima transmisiune a Televiziunii Române”

  1. Numai 65 de ani?! Nu-mi vine să cred că a trecut atât de puțin timp. Am pornit de la televizoarele alb-negru, iar acum putem vedea filme pe telefon… sau chiar pe ceasul de la mână? Desigur sunt mai mult de 65 de ani. 🙂
    N-ar trebui să fie Apostol Bologa în loc de Apostolul Bologa?! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.