Recomandari sisteme de backup pentru fotografiile digitale

Chiar dacă nu este cea mai interesantă activitate din domeniul foto, backup-ul – realizarea copiilor de rezervă – este tot mai necesară în era digitală. Backup-ul (copiile de rezervă) a fotografiilor digitale nu doar că a devenit obligatoriu, dar este necesară chiar o strategie în ceea ce îl privește.

fotografie telefon mobil smartphone fotografiere poza
backup – copii de rezerva fotografii

Sursa foto: Rachael Crowe – unsplash.com

Chiar și utilizatorul amator trebuie să se gândescă la un sistem bun de backup a imaginilor foto-video, deoarece amintirile prețioase pot fi pierdute pentru totdeauna. Lucru destul de trist în multe cazuri, dar care poate fi evitat.

Metode de backup

Sunt mai multe metode de backup, unele mai sigure, unele mai rapide, dar în același timp nu trebuie uitat că dispozitivul pe care îl folosești să fie protejat și de orice posibil atac din exterior cu ajutorul unor anti-viruși. Dintre cele mai cunoscute și accesibile, amintesc Bitdefender, Avast!, ZoneAlarm și AVG.

Strategia de backup cea mai recomandată este cea numită “3-2-1” sau Serious Protection of Data (SDP):

•Să ai 3 copii ale datelor;

•Să le ții în cel puțin 2 locuri separate;

•Cel puțin 1 loc să fie offline.

Dacă acest sistem de backup pare prea dificil sau depășește bugetul, puteți concepe variante pornind de la această strategie. Probabil cea mai la îndemână variantă este să aveți două copii ale datelor și pe cât posibil una să fie în alt loc. Acest lucur se poate realiza cu ajutorul hard disk-urilor externe.

evomag.ro

Fiecare calculator este dotat cu un hard disc intern (HDD), care este primul și cel mai accesibil mediu de stocare.

poza hard disk hdd 14TB Western Digital HGST UltraStar Hs14
Western Digital HGST UltraStar Hs14

Fiind o piesă electronică ce va ceda în timp, mai lung sau mai scurt, iar recuperarea datelor poate fi extrem de anevoioasă, este bine să faci o copie la toate fotografiile și videoclipurile pe care le ai și să le salvezi pe un alt hard, extern de data aceasta. Acestea se pot găsi la prețuri accesibile.

Recomandabil ar fi un HDD extern de cel puțin de două ori mai mare decât cel intern, dacă nu mai mult pentru a nu fi nevoit să investești în fiecare an într-un alt hard extern.

poza hdd extern silicon power armor a80
Silicon Power hdd extern Armor A80 antisoc

Iarăși, dacă bugetul vă permite, aveți câteva opțiuni pentru o siguranță și mai mare a imaginilor voastre. Fie cumpărați două HDD-uri externe sau investiți banii într-un sistem NAS (Network Attached Storage – vedeți aici sau aici gama cu spațiu pentru două hdd-uri)

poza nas ds218 alb backup fotografii
NAS DS218

În plus, atât WD cât și Segate produc hard disk-uri dedicate sitemelor NAS. Puteți verifica oferta aici sau aici

Pe partea de programe, marii producători vin în ajutorul tău atunci când dorești să faci o copie a ceea ce ai pe hard-ul intern sau dacă dorești să salvezi în timp ce lucrezi fotografiile dorite.
Apple oferă Time Machine, iar Microsoft Back and Restore. De asemenea, ambele oferă și opțiuni de criptare a datelor, asta pentru o protecție suplimentară.

Alte medii de stocare

Altă soluție accesibilă pentru backup este folosire stick-urile de memorie. Dar să țineți minte că acestea sunt ușor de pierdut, iar rezistența fizică poate lăsa de dorit în anumite cazuri. Producătorii de renume oferă pentru stick-urile lor și un program de recuperare (recovery) gratuit, care poate salva imaginile în cazul unei ștergeri accidentale a acestora.

Vă recomand să citiți: Test cu memoria USB 3.0 SanDisk Cruzer Ultra Flair 128GB

Backup pe discurile optice Blu-Ray cu tehnologie M-disc (Millennial Disc)

poza blue-ray m-dsci verbatim 25gb
Verbatim M-Dsic 25GB

Aceste M-disc-uri sunt recomandate pentru copii de rezervă pe un termen mai lung. Astfel de discuri, cu capacități de până la 25GB, se găsesc pe acest site. Conform producătorului, sunt garantate să reziste peste 1000 de ani în condiții vitrege.
Pentru a le putea inscripționa aveti nevoie de o unitate optica compatibilă cu standardul M-disc, de exemplu acest LG BH16NS55R, disponibil pe acest site

Mediul offline – cloud

Un cloud este un spațiu de stocare unde poți trimite online toate informațiile tale fiind găzduit de un anumit provider care îți pune la dispoziție un site specializat pentru acest tip de servicii.

poza servere servici cloud backup fotografii
servere

Sursa foto: Photo by imgix – Unsplash.com

Probabil cel mai cunoscut, în special pentru fotografi – videografi, este: Google Photos, care îți permite să adaugi un număr nelimitat de fotografii în format Jpeg de maxim 16 megapixeli care pot fi accesate de oriunde te poți loga în contul tău Google. În plus cu această aplicație poți căuta prin pozele tale după un anumit cuvânt.
Amazon oferă free storage pentru clienții Prime, iar Flickr oferă 1TB gratuit. Servicii ca Dropbox, OneDrive sau Apple Cloud oferă servicii care se pot achita lunar sau anual.

Însă nu uita să citești termenii și condițiile în cazul celor care îți oferă gratuit serviciile pentru a știi exact ce se poate întâmpla cu imaginile tale.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Metoda de prevenire poate fi aleasă de oricine în funcție de buget, dar ideea importantă este ca aceasta să nu fie ignorată. Voi ce metodă sau metode folosiți?

fotostefan

6 thoughts on “Recomandari sisteme de backup pentru fotografiile digitale”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.