Roma:Colina Aventino si imprejurimile

Probabil ştiţi că Roma antică a fost contruită pe şi în jurul a şapte coline; una din aceste coline numindu-se Aventino. În prezent pe colina Aventino (în latinã Mons Aventinus) se află un frumos cartier italian, cu parcuri care oferă o vedere deosebită spre Roma.

poze colina aventino roma italia
cartier pe colina Aventino – Roma

La colina Aventino se poate ajunge în mai multe feluri; eu am mers cu tramvaiul 8 pînă la staţia Marmorată-Galvani şi apoi pe jos pe străduţele cartierului.
Sus pe colină în piaţă Cavalerilor de Malta se află Pontificio Ateneo Sant’Anselmo (The Pontifical University of Sant’Anselmo) şi vila Cavalerilor de Malta, celebră pentru gaura cheii care oferă o privelişte către Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

poze prin gaura cheii vilei cavalerilor de malta
prin gaura cheii bazilica Sf. Petru din Roma
poza vila cavalerilor de malta roma italia
vila Cavalerilor de Malta

Undeva în dreapta vilei Cavalerilor de Malta sunt două parcuri de unde puteţi vedea Roma mai de sus. Când am fost eu pe acolo, la începutul lui decembrie 2016, doar unul din parcuri putea fi vizitat, celălalt avea poartă încuiată, deşi conform programului afişat acolo ar fi trebuit să fie deschis.

poza portocal colina aventino Bazilica Sfântul Petru
portocal si Bazilica Sfântul Petru din Vatican

În funcţie de traseul ales, de pe colina Aventino puteţi coborâ la Circus Maximus (Circo Massimo) şi de aici la câteva sute de metrii se află Bocca della Verita. Şi această era închisă când am ajuns eu acolo; programul de vizitare era după ora 10 şi se percepea o taxa de vizitare.

poza Bocca della Verita roma italia
Bocca della Verita

poza circus maximus circo Massimo roma italia
Circus Maximus

De la Circo Massimo puteţi merge către Colosseum sau către unul din podurile peste răul Tibru. Acest pod se află în apropierea insulei Tiberina.

poza insula tiberina raul tibru roma decembrie
insula Tiberina si raul Tibru

De aici puteţi merge într-un alt cartier interesant: Trastevere. Acest cartier are numeroase localuri unde puteţi gusta din preparatele bucătăriei italiane (deşi majoritatea angajaţilor numa italieni nu sunt!), diverse magazine, Santa Cecilia in Trastevere, Basilica di Santa Maria in Trastevere şi nu în ultimul rând Museo di Roma in Trastevere.

cel.ro

De altfel variantele de trasee turistice sunt numeroase, eu v-am prezentat doar o mică parte din ce puteţi face la Roma. Tot ca părere personală vă spun că merită să vizitaţi Roma cel puţin o dată în viaţă.

Citește și: Castelul Sant’Angelo din Roma – fotografii realizate in decembrie

Oraşul latinităţii oferă numeroase muzee, parcuri şi locuri interesante de vizitat, iar în decembrie când am fost eu, nu erau foarte mulţi turişti, am avut parte de zile calde şi senine, dar şi de zile înnorate, iar într-o seară a picurat.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Zilele următoare o să revin cu alte poze şi informaţii despre Roma, aşa că “staţi pe aproape” că vine “marfă” proaspătă! Pozele vor fi salvate și la Galeria Foto.

poza panormaica roma colina aventino
poza panoramica – Roma vazuta de pe colina Aventino

Aproape întâmplător, din cele şapte coline am vizitat cinci (Aventino, Caelian-Celio, Capitoline-Campidoglio, Esquiline-Esquilino, Palatine-Palatino) şi am rămas cu impresia că probabil pe vremea romanilor aceste puteau fi numite şi dealuri, dar în prezent din cauza numeroaselor contrucţii din Roma este chiar foarte dificil să-ţi dai seama că eşti în vârful colinei! De fapt Aventino, Capitoline sunt colinele care mai reuşesc să ofere o privelişte de ansamblu asupra Romei.

fotostefan

4 thoughts on “Roma:Colina Aventino si imprejurimile”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.