Sony A7 III vs A7 IV

Sony A7 III este una dintre cele mai bine vândute camere mirrorless full-frame, dar la aproape 4 ani de la prima lansare, era momentul pentru o actualizare. Sony consideră A7 IV ca o dezvoltare logică a modelului foarte apreciat A7 III și totodata o îmbunătățire din multe aspecte.

poza senzor full frame mirrorless Sony A7 IV ILCE-7M4
senzor full-frame Sony A7 IV

În timp ce Sony A7 IV este doar puțin mai scump decât A7 III când a fost lansată camera respectivă, costă mai mult decât A7 III acum. Mai mult, Sony A7 III încă se comporta bine, oferind filmari video la 4K, fotografiere de 10 fps și unul dintre cele mai bune sisteme AF (vezi review-ul meu).

Având în vedere diferența mare de preț (9.500 lei vs. 13.665 lei), are Sony A7 IV suficiente motive cât să plătești extra?

Sony A7 III vs A7 IV diferente comparatie
Sony A7 IV

Sony A7 III vs A7 IV – 12 diferențe:

1. Rezoluția:

•Sony A7 IV: 33.0MP
•Sony A7 III: 24,2 MP

Sony A7 IV are un nou senzor de 33 megapixeli, care oferă o rezoluție semnificativ mai mare pentru fotografii și îl pune, de asemenea, cu un pas înaintea rivalilor de la Nikon și Panasonic la prețuri similare. Cu toate acestea, rezoluția mai mare nu face nicio diferență față de rezoluția video maximă, care rămâne la 4K.

2. ISO (extins)

•Sony A7 IV: 204800 (foto), 102400 (video)
•Sony A7 III: 204800

Sony spune că noul A7 IV are un control mai bun al zgomotului la setări ISO ridicate decât vechiul A7 III. Cu toate acestea, setarea ISO maximă (extinsă) este aceeași la ISO 204800 pentru fotografii.

ishoot.ro

Interesant, A7 IV oferă un maxim extins pentru videoclipuri cu 1 EV mai mic la ISO 102400, unde fotografiile și intervalele video ale lui A7 III erau aceleași.
Rămâne de verificat dacă există diferențe vizibile în lumea reală.

3. Fotografiere continuă:

• Sony A7 IV: 10 fps, 828 raw + JPEG
• Sony A7 III: 10 fps, 79 raw + JPEG

Atât Sony A7 IV, cât și A7 III pot fotografia continuu la 10 cadre pe secundă – dar există o diferență mare în capacitatea buffer (memoria tampon), care este numărul de cadre pe care le pot captura înainte de a încetini.

Sony specifică 79 de imagini Raw + JPEG pentru A7 III, ceea ce este foarte bun pentru o cameră din această clasă, dar Raw + JPEG practic nelimitată cu A7 IV, datorită noului său procesor BIONZ XR și a slotului pentru card CFexpress Type A.

4. Stabilizarea imaginii:

•Sony A7 IV: 5.5 pași, modul activ / stabilizare standard
•Sony A7 III: 5 pași, stabilizare standard

Ambele camere au stabilizare in body pe 5 axe, dar A7 IV se laudă cu o ușoară îmbunătățire a stabilizării de 5,5 stops față de 5 și are, de asemenea, un nou mod de stabilizare „Activ”.

photosetup.ro

5. Stiluri creative:

•Sony A7 IV: Aspecte creative
•Sony A7 III: Stiluri creative

Sony a introdus colecția Creative Look cu A7 IV. A7IV moștenește cele zece presetări Creative Look pentru imagini JPEG de la modelele A7S III și A1, iar alte șase presetări „personalizate” pot fi stocate manual pentru acces rapid. Acestea par mai utile pentru videografi decât pentru fotografi.

Citește și: ProGrade CFexpress Type A – card rapid si pret accesibil

6. Focalizare automată:

•Sony A7R IV: 759 puncte AF, uman / animal / pasăre, urmărire în timp real, asistență AF, hartă de focalizare, compensare a respirației
•Sony A7 III: 693 puncte AF, uman / animal

Sony A7 III are deja un sistem de contrast AF hibrid / detectare de fază foarte performant, astfel încât A7 IV oferă mai mult un pas evolutiv decât un salt uriaș înainte. Are un total de 759 puncte AF, în creștere față de 693 puncte pentru A7 III, cu AF uman / animal / pasăre, AF de urmărire în timp real, asistență AF, hartă de focalizare, compensare a respirației (breathing lens).

Sony susține că precizia Eye AF a fost îmbunătățită cu 30% în comparație cu mai vechiul A7 III.

Caracteristicile AF Assist și Focus Map s-ar putea dovedi utile pentru videografi, în timp ce compensarea respirației (breathing lens) funcționează cu obiective Sony compatibile pentru a contracara efectele vizuale ale respirației prin focalizare (modificări ale măririi subiectului atunci când focalizarea se schimbă) din mers.

De asemenea, sistemul de focalizare automată de pe A7 IV funcționează până la f/22 față de f/11 pe A7 III pentru fotografiere în rafală.

7. Video:

•Sony A7 IV: Până la 4K 60p (S35), 10 biți/4:2:2, S-Log3/S-Cinetone
•Sony A7 III: Până la 4K 30p, 8 biți/4:2:0, S-Log3, stabilizare standard

Pentru videoclipuri 4K cu lățime completă (nedecupate), ambele camere depășesc la 30 fps. Cu toate acestea, Sony A7 IV oferă avantaje importante în altă parte. De exemplu, oferă captură 4K 60p în modul său decupat Super35 și trece de la captura video pe 8 biți/4:2:0 a lui A7 III la 10 biți/4:2:2.
Acest lucru promite o calitate video mult mai ridicată la gradarea culorilor și la utilizarea modului S-Log3 cu gamă dinamică ridicată a camerei. A7 IV adaugă, de asemenea, profilul S-Cinetone de la camerele de cinema Sony.
De asemnea, butonul video a fost mutat din poziția sa destul de incomodă din spatele lui A7 III pe panoul superior al lui A7 IV.

Sony A7 IV acceptă și interfața audio digitală (prin MiShoe) pentru a permite utilizarea microfonului digital ECM-B1M.

butoane aparat foto mirrorless Sony A7 IV
Sony A7 III vs A7 IV

8. Mod Dial:

•Sony A7 IV: cadran de mod, cadran foto / film / S & Q
•Sony A7 III: Selector de mod

Există unele diferențe fizice între A7 IV și A7 III. Unul dintre acestea este un selector de mod principal „stivuit” reconfigurat, care are un cadran pentru comutarea între modurile Foto, Film și S&Q ale camerei.

De asemenea, A7 IV nu calcă pe urmele fratelui său mai mare – în schimb are aproape exact același design și folosește același sistem de răcire ca și A7S III.

9. Vizor:

•Sony A7 IV: 3,68 m puncte Quad VGA până la 120 fps
•Sony A7 III: 2,36 m dot XGA până la 60 fps

Sony A7 IV primește, de asemenea, un vizor electronic mai bun, rezoluția crescând de la 2,36 m puncte pe camera mai veche la 3,68 m puncte – și cu o rată de reîmprospătare mai rapidă de 120 fps față de 60 fps.

sony a7 iv lcd mobil rabatabil
LCD Sony A7 IV

10. LCD Display:

•Sony A7 IV: unghi variabil
•Sony A7 III: înclinare

Cea mai mare schimbare fizică este însă LCD-ul din spate. Pe A7 III are un mecanism de înclinare simplu și nu poate fi orientat în față, dar pe noul A7 IV este pe o balama cu unghi variat și este mult mai flexibil. Se pare că Sony s-ar putea muta în sfârșit la afișaje LCD cu unghi variabil, care sunt mult mai utile pentru video, vlogging, selfie.

11. Slotul dual de card:

•Sony A7 IV: 1x CFexpress tip A / UHS-II, 1x UHS-II
•Sony A7 III: 2x UHS-II

Ambele camere au două sloturi pentru carduri SD compatibile UHS-II, dar A7 IV are o diferență importantă – unul dintre aceste sloturi poate prelua și carduri CFexpress Type A și mai rapide. Acestea sunt mai mici decât cardurile CFexpress de tip B utilizate de alte camere și, până în prezent, doar Sony a folosit acest format mai mic – dar acest lucru îi oferă lui A7 IV avantajele sale semnificative de performanță față de A7 III.

12. Conectivitatea:

•Sony A7 IV: 10 Gbps USB 3.2 Gen2, HDMI tip A, WiFi 5GHz/2.4GHz/LAN
•Sony A7 III: 5 Gbps USB 3.1, HDMI tip D, Wi-Fi 2,4 GHz

Sony A7 IV se laudă cu o conectivitate mai rapidă peste tot decât A7 III. Portul său USB acceptă transferul USB 3.2 Gen2 de 10 Gbps, spre deosebire de USB 3.1 de 5 Gbps pe vechiul A7 III. Noua cameră oferă, de asemenea, o conexiune LAN de 5 GHz, față un maxim de 2,4 GHz pe A7 III, iar A7 IV are un conector HDMI de tip A, versus tipul D al A7 III.

Acum este posibil să conectați un monitor extern direct la A7 IV prin noul port HDMI, care este mai bun decât portul micro HDMI găsit pe A7 III.
Sony A7 IV oferă USB streaming, astfel mirrorless-ul poate fi folosit și ca webcam.

Bonus: Durata de viață a acumulatorului.

Sony A7 IV folosește exact aceeași baterie NP-FZ100 de mare capacitate ca și modelele A7 III, A7C și A6600 (review)

Oferă o durată de viață a bateriei clasificată CIPA de 610 de fotografii atunci când se utilizează ecranul LCD, care este de fapt mai scurtă decât durata de viață de 710 de fotografii a lui A7 III (pentru ecranul LCD), poate o consecință a utilizării procesorului BIONZ XR mai rapid.

Ambele camere pot fi alimentate și încărcate printr-o conexiune USB-C, ceea ce este util dacă sunteți în oraș și aveți un powerbank compatibil la care conectați camera.

Având în vedere aceste diferențe, ce ați alege dintre cele două camere foto?

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.