Sony ZV-1 II test si pareri despre camera pentru vlogging si pasionati de fotografie

Prima cameră compactă pentru vlogging de la Sony, ZV-1, s-a dovedit a fi destul de populară în rândul publicului care creează conținut digital. În acest articol veți afla câteva păreri despre camera Sony ZV-1 II (ZV-1M2), o opțiune promițătoare pentru începătorii în vlogging, dar și pasionații de fotografie.

sony zv-1 ii review pareri teste
Sony ZV-1 II review

În era digitală în care trăim, vloggingul a devenit o formă populară de exprimare și de interacțiune cu audiența. În acest context, alegerea unei camere de vlogging potrivite devine crucială pentru a obține rezultate de înaltă calitate și a atrage publicul.

Sony ZV-1 II test și păreri despre o cameră promițătoare pentru începătorii în vlogging și pasionații de fotografie

Indiferent dacă sunteți un vlogger pasionat sau un entuziast al fotografiei în căutarea unei camere versatile, acest review sper că vă va oferi o imagine detaliată asupra camerei Sony ZV-1 II și vă va ajuta să luați o decizie informată în alegerea unei camere de vlogging potrivite nevoilor dumneavoastră.

ZV-1 II reprezintă cea mai nouă adiție la seria de camere de vlogging a binei cunoscute firme japoneze. Cu un design compact și o varietate de caracteristici avansate, această cameră se adresează în mod special entuziaștilor de vlogging care doresc să își îmbunătățească calitatea conținutului și să creeze experiențe captivante pentru audiență.

Construcţie şi utilizare – Sony ZV-1 II (mark 2) review

La aproape trei ani distanță, Sony revine la compactul ZV-1 (vezi review meu) și aduce anumite îmbunătățiri. La nivel de design, doar uitându-ne la cele două compacte nu ai depista imediat care este modelul cel nou. Diferențe există, dar sunt minore.

sony zv-1 mark ii zv-1m2 pareri camera foto vlogging
Sony ZV-1M2 pareri

Cea mai evidentă schimbare este în zona grilajului pentru microfon și la filetul pentru trepied. ZV-1 II are acel filet mutat în așa fel încât permite accesul la baterie și cardul de memorie chiar dacă are o plăcuță de la trepied (una cu dimensiuni rezonabile).
Ca fapt divers, pe noul ZV-1 Mark 2 a dispărut logo-ul Zeiss de lângă obiectiv.

În partea de sus avem butoane pentru foto și video, buton pentru trecerea de la foto, la video și la S&Q, adică slow and quick motion. Buton de pornire și un buton custom a cărei funcție este background defocus, adică un buton pentru începător care să-i ajute să aibă cel mai puternic blur în fundal atunci când vorbesc cu camera. Pe spate avem toate butoanele utile: cel de FN, Meniu, delete, cel de vizualizat înregistrările și rotița.

poza butoane aparat foto sony zv-1 ii
butoane – ZV-1 II

O parte din butoane pot fi personalizate, în plus mai aveți la dispoziție funcția Memory Recall (salvați setări de fotografiere/filmare) și My Menu, unde puteți salvat setările din meniu cel mai des folosite.
Meniul camerei ZV-1 II a fost modificat. La început mi s-a părut derutant, dar după un timp am înțeles logica și m-am ”împrietenit” cu acest mod de organizare a setărilor.

Și la ZV-1 II a rămas funcția de pornire automată a camerei atunci când deschizi ecranul rabatabil (ecranul trebuie să fie orientat spre interior). Iar când închizi ecranul, închizi și aparatul foto.

De asemenea merită menționat faptul că poți vedea imaginile de pe cardul de memorie fără să pornești aparatul. Este suficient să ții apăsat butonul Play.

Pe partea dreaptă avem parte de mici schimbări. Avem în continuare portul pentru microfon și un hdmi mic, dar portul micro-USB a fost înlocuit cu unul USB-C. Altfel ZV-1 Mark 2 și ZV-1 au cam același dimensiuni doar că acest nou model e cu 3 mm mai gros, dar cu 2 grame mai ușor.
Sony ZV-1 II este bine construit, carcasă metalică cu elemente de plastic de calitate, gripul destul de util, butoanele din partea de sus suficient de mari să le apeși cu ușurință. Butoanele din spate sunt cam mici, dar nici nu este spațiu mai mare pentru ele.

ZV-1M2 este o cameră compactă, ușor de utilizat și încape într-un buzunar, ceea ce înseamnă că o poți folosi în tot felul de locuri în care o cameră mai mare nu ar încăpea. Ceea ce e bine pentru creativitate.

dimensiuni aparat foto compact sony zv-1 mark ii
dimensiuni

Sony ZV-1 II (ZV-1M2) a fost proiectată cu gândul la nevoile vloggerilor și începătorilor în fotografie, oferindu-le o experiență intuitivă și facilă. Camera impresionează prin designul compact și portabil, ideal pentru înregistrări în mișcare și pentru utilizarea pe teren. Carcasa robustă asigură o durabilitate sporită, în timp ce ergonomia permite o prindere destul de confortabilă și stabilă în mână, facilitând astfel fotografierea în diverse situații.

Ca fapt divers producătorul japonez afirmă că pentru modelul ZV-1 II a folosit ”Eco-friendly SORPLAS and recycled PET materials ”.

Ecranul pare să rămână neschimbat pe ZV-1 II, este tot un ecran tactil rabatabil de 3 inchi cu o rezoluție de 921.600 de puncte. Cu toate acestea, ceea ce puteți face cu ecranul tactil s-a schimbat destul de dramatic.

poza camera vlogging aparat foto performant ecran rabatabil
ecran lcd ZV-1 II

ZV-1 îți permitea doar să folosești ecranul tactil pentru a focaliza pe un subiect sau pentru a mări o imagine în modul de redare, nu puteai modifica nicio setare sau trece prin meniuri. Pe ZV-1 II, vi se oferă o serie de pictograme tactile pentru acces rapid la toate funcțiile camerei și puteți, de asemenea, să glisați și să atingeți toate meniurile. Este o îmbunătățire enormă față de predecesorul său. Vechiul meu Canon G7 X Mark II o avea deja!

Sony ZV-1 II are și conexiuni WiFi și Bluetooth, poate fi folosit ca webcam. De asemeanea, în cutie este inclus și un wind shield, care se montează peste microfon, pentru reducerea zgomotelor create de vânt.

Calitatea imaginilor foto-video şi sistemul autofocus – Sony ZV-1 II test

Când vine vorba de imagini, noul obiectiv (18-50mm, f/1.8 – f/4) este factorul care face cea mai mare diferență în rezultatele tale. Noua cameră are un obiectiv mai wide, ceea ce înseamnă că vei putea surprinde mai mult dintr-un cadru fără să întinzi mâna prea departe. Asta a fost una dintre criticile pentru ZV-1 că deși a fost gândită pentru vlogging, obiectivul nu era suficient de wide. Ei bine, acum este și chiar poți să faci vlogging ținând camera doar în mână sau cu un selfie stick.

poza expozitie fotojurnalism world press photo 2023 constanta
Constanta – World Press Photo 2023

Dar acest lucru duce și la renunțarea stabilizări optice. ZV-1 II folosește doar stabilizare (SteadyShot) electronică, care necesită un crop pentru a funcționa, așa că atunci când stabilizarea este activată obiectivul are în jurul unui echivalent de 21 mm.
Altă metodă de stabilizare a clipurilor video, este folosirea softului Sony Catalyst Browse sau un mic gimbal.

poza moza mini-p gimbal sony zv-1 ii test stabilizare imagine review
Moza Mini-P Sony ZV-1 II

Sony ZV-1 II test Image Stabilization SteadyShot EIS, Catalyst Browse software și Moza Mini-P gimbal:

Lungimea teleobiectivului, 50 mm, este semnificativ mai mică decât 70 mm a predecesorului său și nu este la fel de luminos la acest capăt al scalei de zoom, deschizându-se doar până la f/4, comparativ cu f/2.8 la ZV-1.

poza vechi telefon cu rotita targ anticariat constanta
telefon cu disc

Atunci când zoom-ul optic nu este suficient, aveţi la dispoziţie un zoom digital cu diferite opţiuni. Cea mai bună dintre ele mi s-a părut Clear Image Zoom, un zoom digital fără prea mare reducere a calităţii fotografiei / filmării, atunci când şi lumina este mai bună.

test clear image zoom sony zv-1 ii review
18mm (echivalent)
sony zv-1 ii review test zoom 50mm poza cladire bucuresti
50 mm (echivalent)
sony zv-1 ii clear image zoom exemplu poza cladire arhitectura
clear image zoom
poza detaliu cladire arhitectura sony zv-1 ii zoom
crop clear image zoom

Pe ZV-1 II, zoom-ul poate fi acţionat utilizând ecranul tactil, în plus faţă de utilizarea comutatorului fizic din partea superioară a camerei, cu paşi de zoom selectabili de la 1x / 1,5x / 2x / 4x plus pictograme pentru W (unghi larg) și T (telefoto) pentru a schimba rapid unghiul de vedere prin apăsarea pictogramei de pe ecran.

Nou pentru ZV-1 II este modul de recunoaștere a mai multor fețe, care a apărut de la recent lansata cameră full-frame ZV-E1.

În acest mod, ZV1 II va seta automat diafragma atunci când o altă persoană intră în cadru pentru a vă asigura că toți oamenii sunt focalizați, ceea ce este o caracteristică excelentă pentru selfie-urile de grup în care doriți ca toată lumea să fie în focus.

De asemenea, nou pentru versiunea Mark II este tacking animal AF în modul video – pe ZV-1 este limitat doar la fotografierea fotografiilor.

Sony ZV-1 II – Filmare 4K și îmbunătățiri

Camera utilizează același senzor ca și predecesorul său, astfel încât rezoluțiile și ratele de cadre oferite aici sunt în mare parte aceleași. Astfel, când vine vorba de calitatea imaginii, nu te poți plânge, dar nu vorbim nici de un upgrade.
Această cameră are același senzor de 1 inci Exmor RS CMOS de 20,1 MP și același procesor de imagine Bionz X. Deci avem tot 4K 30 FPS, 8 bit, 4:2:0 și Slog-3 și Slog-2.

Ce primește în schimb noua cameră Sony sunt diferite look-uri creative și cinematic vlog settings, adică apar bare negre mari sus și jos și cu o coloristică diferită aplicată.

Sony ZV-1 II CineVlog test:

Sony ZV-1 II Slog (PP – Picture Profile):

ZV-1 putea filma până la 1000 fps în 1080p, în timp ce ZV-1 II atinge maxim 100/120 fps în funcție de setări.

Și la ZV-1 II veți găsi setările pentru Background Defocus, Product Showcase și ledul care se aprinde când filmați.

Product Showcase este un mod de focalizare automată care determină camera foto să comute focalizarea de la fața unei persoane la un obiect care poate fi susținut în fața camerei. Este o tehnică populară YouTube când se dorește să se arate un articol spectatorului, dar la camerele cu focalizare automată mai lentă poate lăsa focalizarea fixată pe fața prezentatorului cu produsul nefocalizat și invers. Modul Product Showcase rezolvă această problemă, adăugând un alt avantaj pentru vlogging cu aceste camere.

Butonul Background Defocus (Defocalizare fundal) comuta între a avea fundalul neclar sau clar. În termeni fotografici, se schimbă diafragma între cea mai mare disponibilă pentru obiectivul atașat și o valoare mai mică.

Microfonul a fost modernizat la acest model, moștenind microfonul cu comutare automată a direcției care a fost introdus cu ZV-E10 (l-am avut la test și voi reveni cu păreri, așa că nu uita să te abonezi).
Aceasta înseamnă că ZV-1 II poate detecta automat ceea ce filmați și poate comuta între sunetul din față, cel din spate sau un amestec al ambelor. Părea să funcționeze destul de fiabil în teste, dar dacă descoperiți că nu funcționează, puteți selecta manual și direcția microfonului.

Am fost impresionat de calitatea audio, captează vocile deosebit de bine și protecția la vânt furnizată face o treabă grozavă în atenuarea sunetelor vântului. Singurul dezavantaj este că sunetul zoom-ului obiectivului este foarte tare, ceea ce a fost și cazul originalului ZV-1. Pueți atenua acel zgomot setând viteza zoom-ului pe normal/slow sau folosind un microfon extern (ca de exemplu Sony ECM-G1 – microfon extern perfect pentru vlogging)

Sony ZV-1 II test AF Speed Clear Image zoom, microfon:

Citește și: Cum alegi microfonul pentru sunet de calitate – prezentare generala si recomandari

Plimbare prin Constanta într-un wekend cu vant:

Rasarit pe Autostrada A2 (autostrada Soarelui) Constanta – Bucuresti

Alte fotografii realizate vara în Constanța pot fi văzute la Galeria foto

Poți controla manual toate setările sau poți lasa camera să gândească pentru tine. Imaginea este una bună și cu multe detalii, mai ales a filmările 4K. Avantajul unor astfel de camere asupra telefoanelor, de exemplu, este faptul că filmează bine, cu zgomot puțin, chiar și în scene cu puțină lumină. Pe timpul zilei poate că un telefon este ok, dar odată ce lumina scade vei avea nevoie de ceva mai bun.

Autonomie și încărcare

În timpul testelor, acumulatorul NP-BX1 a avut o autonomie de până la 220 fotografii și aproximativ 15 minute filmare. Pentru filmări de mare durată puteți folosii un acumulator extern, cu încărcătorul de la telefon sau să conectați ZV-1 II la un laptop / PC.

Preț Sony ZV-1 II

La data publicării acestui review, Sony ZV-1 II (ZV-1M2) costa 4.899 lei. Pentru preț actualizat sau promoții verifică la Photosetup sau la F64 sau la eMag

Pachet Sony ZV-1 II cu Sony 256GB SF-G Tough Card Memorie SDXC Class10 300MB/s UHS-II V90; Sony GP-VPT2BT Grip Shooting Wireless; Sony ECM-G1 Microfon 7.526 lei

Concluzii

Cu Sony ZV-1 II (ZV-1M2) veți reuși să obtineți imagini, atât foto cât și video, de bună calitate în multe situații. Este un compact potrivit și pentru cei care știu să umble prin setări, dar și pentru cei neinițiați.

Un alt avantaj al camerei Sony ZV-1 II este posibilitatea de a fi folosită ca webcam, iar cu ceva pregătiri puteți realiza chiar sesiuni live streaming de la diverse evenimente. Acest lucru poate fi util în diverse domenii de activitate, dar mai ales în comerț.

Sony ZV-1 II este o alegere excelentă pentru cei care doresc să se inițieze în lumea vloggingului și fotografiei. Performanța sa remarcabilă, designul compact și funcționalitățile inovatoare fac din acest aparat foto un partener de încredere pentru capturarea și crearea conținutului de înaltă calitate. Indiferent dacă sunteți un începător entuziast sau un vlogger experimentat în căutarea unei camere de încredere și performante, Sony ZV-1 II merită cu siguranță să fie luată în considerare.

Citește și: Sony A6700 noul mirrorless alaturi de microfonul shotgun ECM-M1

Mie mi-a plăcut aceast ZV-1 II și cred că poate fi folosită cu succes ca principala sau o a doua cameră, perfectă pentru vacanțe sau deplasări la conferințe, diverse târguri sau chiar telemuncă.
Dacă ai ZV-1 deja nu prea văd de ce ai trece la acest nou model. Dacă în schimb filmezi, te filmezi acum cu telefonul și ai vrea o cameră de începător, da ZV-1 M2 poate fi o alegere mai bună decât originalul ZV-1.

Mai multe poze realizate cu Sony ZV-1 II pot fi văzute la Galeria Foto

Ce mi-a plăcut mie la Sony ZV-1 II:
+calitatea imaginilor foto-video
+sistem autofocus rapid și precis
+Peaking Focus și Zebra
+microfon de calitate cu multiple opțiuni dar și conexiune pentru microfon extern
+ergonomie și funcții utile pentru vlogging/video
+ecranul de calitate
+Touchscreen extins
+apăsarea lungă a butonului Play pemite vizualizare imaginilor fără pornirea camerei
+filtru ND încorporat (3 stopuri)
+Timelapse și slow motion
+butoane personalizabile
+My Menu, Memory Recall și meniul rapid Fn
+se poate încărca de la un acumulator extern / laptop
+conexiuni WiFi
+poate fi folosit ca webcam
+patina multifuncțională
+poziția filetului pentru trepied pemite acces la acumulator și card

f64.ro

Ce nu mia plăcut mie la Sony ZV-1 II:
-Auto ND nu rămâne tot timpul activat, pentru video trebuie activat / dezactivat manual
-stabilizarea electronică (SteatyShot EIS) este ok, dar era mai bună cea optică prezentă la ZV-1
-acea protecție pentru microfon acoperă parțial butonul On/Off
-nu are modul Panorama Sweep
-diafragma F/11 disponibilă doar când se face zoom
-nu este protejat la apă/praf

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

PS: Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Acest lucru nu afectează în nici un fel prețul plătit de tine. Îţi mulţumesc pentru suport!

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.