Descopera Turnul Primariei Oradea – O excursie fascinanta in Centrul Istoric al orasului

În trecut Turnul Primăriei Oradea (Turnul cu Ceas) era folosit ca punct de observare a incendiilor din oraș. În prezent este unul din obiectivele turistice ale Oradei care nu trebuie ratat, chiar dacă sunt 250 de scări de urcat!

turnul primariei oradea loc pentru poze
Turnul Primariei Oradea (Turnul cu Ceas)

Explorați Istoria Oradei la Turnul Primăriei: O bijuterie arhitecturală.

turnul cu ceas primaria oradea fotografie seara obiectiv turistic
Turnul Primariei Oradea

Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului Oradea este Turnul Primăriei Oradea. El face parte din clădirea administrativă şi s-a construit după planurile arhitectului Rimanoczy Kalman Jr. între anii 1902-1903, în stil neoclasic şi se întinde pe o suprafaţă de 5.508 mp.

obiectiv turistic oradea loc pentru poze cladire istorica
cladire istorica Oradea

Planul clădirii este în formă de „U” cu o latură deschisă. Edificiul se remarcă în primul rând prin monumentalitate. Are un parter şi două etaje, cu acces pe fiecare latură. Faţada dinspre Crişul Repede are un turn cu un orologiu la cota cea mai înaltă.

poza turn cu ceas steag romania oradea obiectiv turistic
Turnul cu Ceas

Clădirea dispune de trei curţi interioare. Accentul decorativ cade, în primul rând, asupra faţadei principale în stil neoclasic, mai ales pe tronsonul central.

poza flori turnul primariei oradea obiectiv turistic romania
flori si ceasuri

Turnul are o înăltime de aproape 50 m şi este prevăzut cu 4 nivele principale din care 3 de panoramă.

Harta – Turnul cu Ceas este amplasat în Piața Unirii 1

În timpul vizitei mele Turnul cu Ceas al Primăriei era și gazda unui mic muzeu al fotografiei, donație a fotografului Dinulescu Lazăr (Jan) și o expoziție cu fotografii ”Tramvaie din Oradea”.

poza aparate foto turnul primariei oradea
muzeul fotografiei

Imaginile au fost realizate de către membrii AIEFA (Csíki János, Oros Claudiu și Ovi D. Pop EFIAPg), Demeter Constantin Liviu, membru al Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea (CFNO), precum și absolvenții cursului online de tehnică și artă fotografică organizat de AIEFA pentru elevii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea: Crăciun-Pelle Cedrin, Arman Georgescu, Grava Bianca-Adelina și Patrick Roșu.
Interesante imaginile, mai ales că în zona centrală a Oradei nu prea mai circulau tramvaie, deoarece sunt multe lucrări (se schimbă țevi, se contruiește un pasaj subteran).

Turnul Primăriei Oradea – Atracție turistică și unul din loucurile pentru poze Oradea

4 nivele, 59 m, 250 de scări te duc deasupra centrului istoric orădean! Turnul are o înăltime de aproape 50 m şi este prevăzut cu 4 nivele principale din care trei de panoramă.

La nivelul I se află mecanismul orologiului – numit „ceasul mamă”. Orologiul este alcătuit din patru părţi – cadrane, situate în partea superioară pe fiecare latură a obiectivului. Cadranul din faţă, cel care priveşte spre Criş, a fost confecţionat din sticlă groasă, numită sticlă de lapte şi era iluminat din spate. După război, în 1944, cadranul din faţă a fost schimbat, sticla fiind înlocuită cu tablă, la fel s-a procedat şi pentru celelalte cadrane.

Orologiul a supravieţuit celor două războaie mondiale, iar acoperişul şi zidul turnului au supravieţuit celor două incendii, primul în 1917, iar la doilea în 1944. Cadranul ceasului păstrează şi azi urme de gloanţe din timpul războiului din 1944.

Nivelul al II – lea, prezintă o panoramă de la 33,85 m. În „File din istoria pompierilor bihoreni” vol. II, se specifică faptul că, în 1904, se mută în turnul noii clădiri a Primăriei punctul de observare a incendiilor pentru oraş, care anunţa prin bătăi în clopot, în funcţie de zona în care izbucnea incendiul – Oraşul Nou 2 bătăi, Vest Olosig (ret) 3 bătăi, Est Olosig 4 bătăi, Velenţa 5 bătăi şi Velenţa-Sud 6 bătăi. În turnul de observare, pe timp de zi se arbora un drapel roşu pe direcţia în care a izbucnit incendiul, iar noaptea se aprindea un reflector electric.

Nivelul al III – lea, aflat la 40,25 m, are montat pe parapetul balconului mai multe ciocane uriaşe functionale, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de oră.

poza centrul istoric oradea vazut din turnul primariei
Oradea – Centrul Istoric
poza sinagoga biserica ortodoxa oradea crisul repede
Sinagoga & Catedrala

cauciucuridirect.ro

vedere oras oradea turn cu ceas primarie vara innorat
Oradea

Nivelul al IV– lea oferă posibilitatea observării în detaliu a clădirilor din zona centrală a oraşului cu ajutorul unui telescop. Accesul la acest nivel se poate face într-un număr de 5 persoane datorită spaţiului limitat.

Video Turnul Primăriei – locul cu cea mai frumoasă priveliște din Oradea (dacă este vreme bună!):

Turnul Primăriei Oradea preț și program

Tarife

➤Adulți: 10 lei /persoană
➤Elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap, grupuri organizate mai mari de 10 persoane: 5 lei/persoană
➤Elevi în cadrul programului “Școala Altfel” – 5 lei/persoana – vă rugăm să vă programați vizita aici: oradeaheritage@gmail.com
➤Copiii cu vârste de până la 7 ani , persoanele cu handicap, 1 iunie – ziua internaţionale a copilului, 12 octombrie ziua oraşului Oradea, evenimente desfăşurate în cadrul programului – noaptea muzeelor- gratuit.
Casa de bilete se închide cu 30 de minute înainte de terminarea programului de vizitare. Biletul de intrare este valabil întreaga zi.

Citește și: Plimbare cu autobuzul turistic la Oradea

Programul de vizitare: Marţi – Duminică – 10.00 – 18.00
Ultima intrare este la ora 17.30.
Obiectivul turistic este închis LUNI ŞI ZILELE DE SĂRBĂTORI LEGALE – 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun.

În zilele în care condiţiile meteo sunt nefavorabile (ploi, ninsori), accesul la cota maximă nu este permis din motive de siguranţă.

Informații suplimentare și programari se pot face la numarul de telefon – 0771-553-065 sau pe adresa de email oradeaheritage@gmail.com

Și încă ceva: când coborâți, puteți să vizitați și magazinul de suveniruri de la parter, unde veți găsi amintiri de luat acasă. Imaginile au fost realizate cu mirrorless-ul Sony ZV-E10

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.