In vizita la Muzeul Francmasoneriei – o cladire inedita in Oradea

Muzeul Francmasoneriei din Oradea este ca o comoară ascunsă în mijlocul orașului, un loc ce ascunde “secrete” și o istorie încărcată de mister. Dacă ești curios să afli mai multe despre această frăție mistică și să explorezi artefacte inestimabile, atunci acest muzeu este destinația perfectă pentru tine.

poze vizita Muzeul Francmasoneriei oradea romania masoni
In vizita la Muzeul Francmasoneriei Oradea

Clădirea situată pe strada Calea Armatei Române nr.4 din Oradea (harta) a adăpostit, aproape o jumătate de secol, Loja Masonică Sfântul Ladislau.

Muzeul Francmasoneriei Oradea

Templul masonic a fost construit în acelaşi an cu prima clădire în stil Art Nouveau din Oradea, Palatul Fuchsl și a adăpostit, aproape o jumătate de secol, Loja Masonică Sfântul Ladislau. Este unică prin faptul că este singura clădire din oraş construită după stilul tipic strict masonic. Astfel, faţada nu are ferestre ci doar un portic bine marcat, mărginit de doi pilaştri laterali.

Muzeul Francmasoneriei oradea obiectiv turistic fotografii
Muzeul Francmasoneriei Oradea

Caracterul misterios al clădirii este susținut și de prezența celor 8 sfincși, pe acoperiș, cu rol de a proteja membrii societății de spiritele malefice.

fotografie arhitectura Muzeul Francmasoneriei oradea obiectiv turistic romania
detaliu Muzeul Francmasoneriei
poza sfinx  Francmasoneriei simboluri masonice romania oradea muzeu
sfincsi templu masonic

Încăperile au funcţiunile specifice unei loje masonice. Mă refer aici la denumirea sălilor, precum ‘Sala paşilor pierduţi’ din care se intra în Templu, cea mai importantă şi somptuoasă sală a unei loji. Un alt spaţiu amenajat este ‘Sala de reflexie’, ca prim loc în procesul de iniţiere stabilit în cadrul unei loji masonice sau chiar şi ‘Biroul Maestrului Lojii’, urmate apoi de sala de expoziţie.

templu masonic muzeu oradea vizitare poze
templu masonic
versuri poezie a 11-a porunca ion minulescu
a 11-a porunca – Ion Minulescu
poze vizita Muzeul Francmasoneriei oradea destinatie turistica
templu masonic Oradea
poza birou interior templu masonic muzeu
birou masonic

Sălile cu funcţiunii specifice lojii masonice cuprind mobilier, obiecte şi picturi, pentru a exemplifica cât mai fidel interiorul prin amenajări.

muzeul Francmasoneriei oradea fotografii simboluri
simbolurile fratiei

În sala de expoziţie vă așteaptă obiecte specifice, însoțite de explicaţii privind însemnele masonice, picturile şi alte detalii. Muzeul Francmasoneriei nu este doar o colecție statică de obiecte vechi. Aici poți participa la diverse evenimente și programe interactive, anunțate pe pagina de facebook a muzeului

Citește și: Descopera povestea Turnului Primariei din Oradea: O incursiune captivanta in istoria si cultura locala

Muzeul Francmasoneriei Oradea program si pret bilet

Marţi – Duminică – 10.00 – 18.00

Tarife Muzeul Francmasoneriei:

➤Adulți: 10 lei /persoană
➤Elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap, grupuri organizate mai mari de 10 persoane: 5 lei/persoană
➤Elevi în cadrul programului “Școala Altfel” – 3 lei/persoana
➤Copiii cu vârste de până la 7 ani , persoanele cu handicap, 1 iunie – ziua internaţionale a copilului, 12 octombrie ziua oraşului Oradea, evenimente desfăşurate în cadrul programului – noaptea muzeelor- gratuit.
➤Casa de bilete se închide cu 30 de minute înainte de terminarea programului de vizitare.
➤Biletul de intrare este valabil întreaga zi.

Francmasoneria în cultura populară

Poate că nu știai, dar francmasoneria a lăsat o amprentă puternică în cultura populară. Mulți autori, artiști și regizori au abordat subiectul francmasoneriei în lucrările lor.

foto detaliu sabie ceremonie vizita Muzeul Francmasoneriei
detaliu sabie

sportmaniac.ro

poza sabie ceremonie masonica muzeu oradea romania
Robert Obson

De la cărți celebre și până la filme de succes, simbolurile francmasonice continuă să fascineze și să inspire imaginația oamenilor.

O vizită la Muzeul Francmasoneriei este o experiență memorabilă și educativă. Te va încânta cu o istorie intrigantă și te va inspira să cauți mai multe despre această frăție misterioasă. Indiferent dacă ești pasionat de istorie, simboluri sau pur și simplu dorești să explorezi o parte puțin cunoscută a culturii, muzeul te va captiva cu siguranță.

În apropiere de Muzeul Francmasoneriei se află Gradina Zoologică Oradea (vizita mea), Muzeul Țării Crișurilor și teoretic există și un Muzeu Militar, dar din păcate este închis și nu se știe când va fi redeschis.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.