Casa Darvas La Roche – fotografii cu primul Muzeul Art Nouveau din Romania

Când ajungeți la Oradea să rezervați timp și pentru vizitarea Casei Darvas La Roche. Cred că este un din cele mai frumoase reședințe de la începutul secolului XX, nu întâmplător gazda primului muzeu Art Nouveau din România.

casa darvas la roche fotografii oradea obiectiv turistic
Casa Darvas La Roche Oradea

De ce “Casa Darvas La Roche” este un Muzeu Art Nouveau?

Art Nouveau (termen provenit din limba franceză, însemnând Artă nouă) este un stil artistic manifestat în special în artele vizuale, designul și arhitectura de la sfârșitul secolului IXX începutul secolului XX.

Stilul Art Nouveau nu face decât să redeseneze motivele artistice. Formele convenționale folosite anterior sunt reinventate, trandafirasii barocului devin roze cu tulpini lungi, frunzele capătă nervuri, apar crinii, irișii și alte flori, fibrele vegetale sunt redate cu mai mare acuratețe, surprinse în dezvoltare, pe fațade apar buchete cu tije arcuite, pe cale de a imboboci și înflori.

vizita Casa Darvas La Roche oradea locuri de poze
terasa Casa Darvas La Roche

Oradea este singurul oraș din țara inclus în rețeaua europeană a orașelor Art Nouveau. Titlul acesta i-a fost acordat în 2011, după ce 20 de clădiri din Oradea au fost identificate și recunoscute că aparținand stilului Art Nouveau, mai exact, celui Secession, de inspirație austriacă. Printre ele se află și Casă Darvas La Roche.

În vizită la Casa Darvas La Roche

Este impresionantă atenția pentru detalii. Te va impresiona o faţadă ritmată cu butoni decorativi din ceramică de Zsolnay, cu şase motive decorative distincte. Culoarea lor verzui-albastră, cu reflexele metalice ale smalţului de eosin, conferă eleganţă şi maiestuozitate întregului ansamblu arhitectural.

Casa se află pe str. Iosif Vulcan 11 – harta

O atracţie deosebită a casei o reprezintă vitraliile ce decorează faţadele şi încăperile principale, cu elemente reprezentative pentru lumea plantelor şi cea a animalelor. Chipul feminin care apare în medalioanele vitraliilor oferă compoziției un farmec aparte.

La parter găsești sala de primire, o camera imensă, impersionanta, de unde îți poți cumpără biletele de intrare, dar poți savura o cafea sau alte produse la cafeneau amenajată în stilul începutului de secol 20. Tot aici găsești și o colecție de suveniruri unicate, pregătite de diverși artizani.

soundhouse.ro/

La etaj găsești interiorul unei case burgheze, fiind prezentate interioarele camerelor așa cum au fost ele amenajate la începutului secolului XX. Astfel, dacă parterul a fost destinat spațiului de birouri, etajul era destinal vieții private, familiei.

poza fantana curtea Casa Darvas La Roche oradea obiectiv turistic muzeu art nouveau
fantana – curtea casei Darvas La Roche

Mobilierul original a fost pierdut de-a lungul vremurilor, fiind însă recreat de muzeografi prin achiziția lui de la colecționari și recondiționat. Singurul mobilier original este cel din dormitor, format din 12 piese, care datează încă la momentul finalizării construcției.

Din Antreul principal se face intrarea în Salonul Doamnelor, Salonul Domnilor Camera Copilului și Terasă care are deschidere spre Crișul Repede. În Sufragererie se putea intrat din antreul principal, cât și din cele 2 saloane. Tot la etaj, dar în partea cealaltă a scărilor se pot vizită dormitorul familiei și baia, bucătăria și camera servitoarei.

poza camera servitoarei casa darvas oradea muzeul art nouveau
camera servitoarei
poza dormitor Casa Darvas La Roche oradea muzeu vizita
dormitor art nouveau

Scurt video casa Darvas La Roche #shorts #ArtNouveauMuseum:

Feroneria casei este de asemenea foarte valoroasă. Fierul a fost modelat conform unui design ce stilizează în viziunea geometrică a Secessionului vienez motive vegetale cu semnificaţii simbolice. Motivul triunghiular în care se înscrie laleaua, vrejurile spiralate, benzile verticale cu bulbi germinativi – îl regăsim la parapetul balconului deschis spre curtea interioară.

Citește și: Descopera povestea Turnului Primariei din Oradea: O incursiune captivanta in istoria si cultura locala

Joia la Darvas

Conceptul aduce publicului o întâlnire săptămânală pe timpul a 7 luni (mai-octombrie), unde publicul este invitat să socializeze, să împărtășească și să schimbe idei, să guste din produsele locale sau să asculte un concert în aer liber.

Urmărește pagina de facebook, pentru a fi la curent cu temele fiecărei Joi: https://www.facebook.com/CasaDarvasLaRoche/

Program vizitare Casa Darvas La Roche

Casa Darvas-La Roche se poate vizita de Marți până Duminică, între orele 10:00-18:00.

Preț bilet Casa Darvas Oradea: Acces expoziții parter și etaj:
15 lei / persoană – adulți
5 lei / persoană – elevi, studenți, pensionari

Pentru Școala Altfel vă rugăm să vă programați prin email: oradeaheritage@gmail.com

Încă de la început, când a început reabilitarea casei Darvas la Roche s-a pus accent mare pe faptul că atât piesele de mobilier cât și piesele decorative, trebuie să conțina elemente art nouveau și să fie realizate între anii 1890-1915.

Imaginile au fost realizate cu mirrorless-ul Sony ZV-E10 si mai sunt publicate și la Galeria Foto

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.