Ceasul cu carillon din turnul Palatului Culturii din Iasi – o bijuterie orologica

Turnul cu ceas al Palatului Culturii din Iași este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului. Acesta găzduiește un ceas cu carillon, care “cântă din clopote” la fiecare oră exactă, “Hora Unirii”.

Ceasul cu carillon din turnul Palatului Culturii din Iasi fotografii
Ceasul cu carillon din turnul Palatului Culturii din Iasi

Ceasul cu carillon din turnul Palatului Culturii din Iași

Dacă vă întrebați ce este un carillon, răspunsul pe scurt poate fi acesta: carillon-ul este un instrument muzical de percuție cu clopote armonios acordate. Acestea sunt turnate din bronz, suspendate fix și acordate în ordine cromatică astfel încât să poată fi sunate armonios împreună.
Carillon-urile sunt de obicei găzduite în turnuri de clopote și sunt deținute de biserici, universități sau municipalități. Ele pot include un sistem automat prin care timpul este anunțat și melodii simple sunt cântate pe parcursul zilei. Carillon-urile vin în multe design-uri, greutăți, dimensiuni și sunete.

poza mecanism ceas turnul palatului culturii iasi obiectiv turistic
mecanism ceas – Palatul Culturii Iasi

Ceasul din turnul Palatului Culturii din Iași este unul cu pendul, are trei cadrane decorate cu vitralii (fiecare având diametrul de 3.24 m) pe care sunt redate cele 12 semne zodiacale. Există o corelație între aceste semne, oră și lună. Așadar, nu-i vorba doar de o funcție estetică, decorativă. În centru, mesajul surprins prin pictura razelor solare și a astrelor cerești este unul extrem de fin și trimite la dualitatea zi-noapte.

poza cadran ceas turnul palatului culturii iasi de vizita fotografie turistica romania
cadran ceas – Palatul Culturii Iasi

Limbile ceasului măsoară 1.25 m, respectiv 0.90 m, iar mecanismul este structurat pe trei nivele, având 8 clopote. Aceste clopote sunt amplasate la 50 de metri sub acoperișul Palatului.

„Hora Unirii” din Turnul cu Ceas al Palatului Culturii Iași – video:

Istoria ceasului cu carillon din turnul Palatului Culturii din Iași

Mecanismul ceasului este cel original, produs în Germania, la Hamburg, și montat aici în anul 1925, cu puțin timp înainte de inaugurarea Palatului. Mecanismul a fost instalat în urmă cu 120 de ani de inginerul Horia Pascalovici din București, reprezentantul companiei J.F. Weule, Bockenem (Germania).

poza palatul culturii iasi obiectiv turistic de vizitat fotografie turistica romania
Palatul Culturii Iasi

Mecanismul se încarcă automat la fiecare 12 ore, cu ajutorul unor greutăți, care se ridică până la 8 m înălțime.

Ceasul din turnul Palatului Culturii Iași – scurt video:

Vechimea ceasului și fluctuațiile de temperatură au făcut ca să-i fie adăugat un senzor de mișcare care să regleze mișcările pendulului. Motivul pentru care s-a apelat la acest artificiu a fost că ceasul începea să înregistreze pierderi de timp.
În cazul în care se oprește alimentarea cu curent electric, ceasul funcționează fără întrerupere. Și asta pentru că e prevăzut să fie acționat și manual, tehnică pe care o mai întâlnim la Castelul Peleș din Sinaia.

poza castelul peles sinaia fotografie turistica prahova romania turism
Castelul Peles – Sinaia, Prahova

Când poate fi vizitat turnul cu ceas al Palatului Culturii Iași

Ceasul din turn poate fi vizitat în grupuri de maxim 14 persoane, de două ori pe zi (la 10.40 și la 11.40), de marți până duminică, iar biletul costă 16 lei (8 lei pentru pensionari și 4 lei pentru elevi și studenți).

perfect-tour.ro

Din câte am înțeles în trecut se urca pe scări, 3 etaje, fiecărui etaj îi corespunde o cameră, numite „camerele ceasului”- Camera Greutăților, Camera Mecanismului (unde ne și oprim) și Camera Clopotelor. Acum la ceasul din turn se urcă cu un lift.

Citește și: Descopera unde se afla stejarul Veronicai Micle

Accesul copiilor sub 6 ani în Turnul cu Ceas este strict interzis. Accesul copiilor cu vârste între 6 și 14 ani în Turnul cu ceas este permis doar dacă sunt însoțiți de alți membri adulți ai familiei. Nu este permis accesul în Turnul cu Ceas pentru grupuri de elevi sub 14 ani.
În plus, traseul nu este recomandat persoanelor care au rău de înălțime ori sunt claustrofobe.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.