St Patrick’s Day 2017 – in imagini de pe mapamond

Pe 17 martie este sărbătorit Sf. Patrick, ocrotitorul Irlandei şi ziua naţională a acestei ţări. Pînă termin eu de selectat pozele realizate duminică, 19 martie, la evenimentul organizat de comunitatea irlandeză din Bucureşti, vă invit să vedeţi fotografii şi videoclipuri realizate în alte oraşe de pe mapamond.

poza parada sfantul patrick australia tatuaj
St Patrick’s Day 2017 – Australia

Photo credit: EPA Australia

În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit ziua națională a Republicii Irlanda, iar în 1995 a fost organizat pentru prima dată, la Dublin, Festivalul Sfântului Patrick.
Astăzi, Sfântul Patrick este celebrat în toate colțurile lumii unde există comunități puternice de irlandezi, care adus cu ei tradițiile specifice acestei sărbători: din Canada și SUA până-n Australia și din Noua Zeelandă până-n Africa de Sud.

În Belfast, capitala Irlandei de Nord:

poza lord darth vader St Patrick's Day 2017 belfatst
St. Patrick’s Day 2017 – Darth Vader – Belfast

Credit foto: Pacemaker Press International

Parada de la New York organizată de Ziua Sfântului Patrick este cea mai veche paradă civilă din lume și cea mai mare din Statele Unite.

În New York – seria completă de imagini găsiţi poate fi văzută aici

poze foto St. Patrick's Day parada new York
Girls cheer as participants march on Fifth Avenue during the St. Patrick’s Day parade in New York on March 17, 2017. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD (Photo credit should read JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

Photo credit JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images (Girls cheer as participants march on Fifth Avenue during the St. Patrick’s Day parade in New York on March 17, 2017)

Altă serie de fotografii realizate tot în New York poate fi văzută şi aici

Editorii foto ai publicaţiei New York Post au realizat o selecţie de poze care pot fi văzute aici

poza fata cimpoier parada sfantul patrick
© Anthony DelMundo – New York Daily News

Fotoreporterii Reuters au realizat şi ei imagini interesante, care pot fi văzute aici.

poza parada sfantul patrick fata machiaj irlandez
A woman watches the St. Patrick’s day parade in Dublin. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Photo credit: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

După cum se observă din fotografii, deşi manifestările din întreaga lume prilejuite de Ziua Sfântului Patrick sunt unice, au elemente comune: culoarea verde, trifoiul (asociat cu Sf. Patrick, care, potrivit legendelor folosea trifoiul ca simbol al Sfintei Treimi, frunzele reprezentând Tatăl, Fiul și Sfântul Duh), crucea celtică (ce îmbină tradiții păgâne și creștine), spiridușul (leprechaun), un personaj imprevizibil și mereu pus pe șotii, venerat de irlandezi.

De câţiva ani rîul Chicago, care stăbate oraşul cu acelaşi nume, este colorat în verde cu ajutorul unor soluţii vegetale, iar anul acesta fotograful Peter Tsai a suprins operaţia de înverzire într-un timelapse:

Pe youtube găsiţi alte clipuri cu parada de Sf.Patrick din alte oraşe din lume. Eu sper ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să vedem şi Dâmboviţa “înverzită” de Sf. Patrick! Dacă îmi aduc bine aminte în 2008, Ziua Sfântului Patrick a fost sărbătorită la București şi cu această ocazie s-au organizat concerte și spectacole de dans irlandez, iar apa fântânii din Piața Universității a fost colorată în verde.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.