Programul Sony Global Imaging Ambassadors lanseaza primul proiect fotografic: #FutureofCities

Panos Pictures și World Photography Organisation (WPO) au lansat în colaborare documentarul social #FutureofCities, o inițiativă Sony Global Imaging Ambassadors.

Adam Dean, China: Metroul din Beijing
Adam Dean, China: Metroul din Beijing

Adam Dean, China: Metroul din Beijing

Primul proiect redă prin imagini uimitoare o perspectivă asupra sistemului de transport în comun din Beijing, care este utilizat de mai mult de nouă milioane de oameni zilnic, tendința pentru apicultură urbană întâlnită pe acoperișurile din Londra, revitalizarea canalului râului Los Angeles și fenomenul în vogă care aduce în Marea Britanie conceptul de “cinema cu cadă”. Blogul proiectului #FutuerofCities este disponibil la adresa futureofcities.tumblr.com.

Cum arată viitorul orașelor? Bazându-se pe munca a câteva zeci de fotografi, această inițiativă își propune să exploreze evoluția orașelor în întreaga lume, dar și adaptarea la migrarea la scară mare a populației din zone rurale și suburbane către cele urbane. Se estimează că până la jumătatea acestui secol, aproximativ 75% din populația globului va locui în orașe, astfel că fotografii agenției Panos au început să documenteze aceste mișcări prin subiecte ca agricultura urbană, case ecologice, inovații tehnologice, copii la joacă, spații verzi, măsuri economice și multe altele. Zonele principale cercetate includ China, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Mexic și Brazilia, completate de povești din Africa, Asia și Europa de Nord.

Proiectul #FutureofCities include o selecție de imagini realizate cu camere foto Sony.

1. Adam Dean, China: Metroul din Beijing
Mare, aglomerat și plin de viață: metroul din Beijing este al doilea cel mai mare sistem de transport din lume, cu o infrastructură ce cuprinde 465 de kilometri de cale ferată deservind zona urbană și suburbană a metropolei Beijing. Inaugurat în 1969, acesta dispune acum de 17 linii cu mai mult de 232 de stații și transportă zilnic aproximativ 9,5 milioane de călători. Pentru a putea deservi numărul în creștere de persoane, planurile de expansiune vizează dublarea rețelei până în anul 2020. Locuind în Beijing, Adam a documentat acest labirint subteran și milioanele de navetiști care depind de metrou pentru a ajunge dintr-un punct în altul al metropolei în fiecare zi. Galeria completă de imagini este disponibilă aici.

2. Abbie Trayler-Smith, Marea Britanie, Mierea Londoneză

Sony Global Imaging Ambassadors  #FutureofCities
Abbie Trayler-Smith, Marea Britanie, Mierea Londoneză

Numărul albinelor este în scădere, cu toate acestea ele continua să joace un rol important în ecosistemul planetei. Fără albine, multe dintre fructele și legumele noastre preferate ar putea dispărea din magazine și o treime din rezerva de hrană nu ar mai exista. Se estimează că fără influența benefică a albinelor, viața pe Pământ ar dispărea de asemenea într-un orizont de timp de patru ani. În ciuda reducerii numărului lor , tendința de a practica apicultura în zonele urbane este din ce în ce mai răspândită pe acoperișurile marilor orașe din întreaga lume. Abbie a vizitat acoperișurile din Londra și a documentat pasiunea locuitorilor pentru creșterea albinelor. Galeria de imagini este disponibilă aici.

3. Carolyn Drake, Statele Unite, Râul Los Angeles, partea 1

#FutureofCities Sony Global Imaging Ambassadors
Carolyn Drake, Statele Unite, Râul Los Angeles, partea 1

Municipalitatea din Los Angeles are în plan restarurarea canalului Râului Los Angeles cu un buget de peste un milliard de dolari pentru a îmbunătăți astfel ecologia râului și pentru a transforma zona într-un atractivă atât pentru rezidenți, cât și pentru turiști. Se estimează că acest proiect va genera investiții de miliarde de dolari din dezvoltarea comercială și rezidențială. Așa cum notează un articol publicat pe 24 mai 2014 în Los Angeles Times, gentrificarea inevitabilă a zonei ar putea avea un impact negativ asupra generațiilor de muncitori care au locuit de-a lungul timpului lângă râu. Carolyn a fotografiat canalul râului de la bazinul Sepulveda și din centrul orașului și a discutat cu rezidenți, cu activiști și cu artiști despre această situație. Galeria de imagini este disponibilă aici.

4. Guy Martin, Marea Britanie, Unora le place fierbinte

Un raport recent arată că orașele care “se joacă împreună rămân împreună”. Bristol, situat în sud-vestul Angliei este unul dintre orașele care stau în avangarda acestei gândiri și care a găzduit recent primul cinematograf “în cadă”. Evenimentul a reunit străini în aceeași cadă și i-a îndemnat să urmărească un film proiectat pe două ecrane gigant. Guy a documentat acest eveniment în încercarea de a explora micile momente și relații legate de acest prilej. Galeria foto completă este disponibilă aici .

Blogul #FutureofCities

Inițiativa #FutureofCities face apel și la ceilalți fotografi ai comunităților reunite în jurul Sony și WPO, dar încurajează totodată publicul să posteze propriile fotografii pe canalele de social media folosind hashtag-ul #FutureofCities.

În cadrul proiectului a fost lansat și blogul care are ca scop reunirea celor mai pătrunzătoare, interesante, inovatoare și capivante imagini și comentarii ale campaniei #FutureofCities, dar și sublinierea interviurilor adiționale cu imagini ale fotografilor participanți. Blogul este disponibil la adresa futureofcities.tumblr.com

Adrian Evans, director al Panos Pictures comentează: “Ceea ce face acest proiect și mai interesant este abordarea vastă pe care o are; atât de mulți oameni se pot simți legați de importanța subiectului. Cum mai mult de jumătate din populația globală locuiește deja în orașe, suntem toți conștienți de bucuriile și provocările asociate mediului urban. Într-adevăr, cei mai mulți dintre noi și-au creat deja o idee despre cum vrem să arate orașele noastre în viitor. Sony a pus din nou la dispoziția fotografilor Panos cele mai noi tehnologii în materie de camere foto pentru a le permite acestora să exploreze și să aducă la viață proiectul #FutureofCities.”

Cei care doresc să se implice în acest proiect pot posta pe conturile de Instagram, Twitter șI Facebook cu hashtag-ul #FutureofCities.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.