158 de ani de la Unirea Principatelor Române aniversati de Muzeul Cotroceni

Pe 24 ianuarie în România este aniversată ziua Unirea Principatelor Române și este zi liberă pentru majoritatea salariaților, dar cei de la Muzeul Național Cotroceni au decis să lucreze, pentru a oferi iubitorilor de istorie ocazia de a vizita apartamentele Cuza.

poze vizita muzeul cotroceni bucuresti
in vizita la muzeul Cotroceni

Gestul lor a fost frumos, dar totuși câteva precizări trebuie menționate. Comunicatul de presă, preluat de multe publicații și chiar de posturi radio-tv era lipsit de câteva informații importante. Cred că era mai bine dacă se preciza foarte clar că turul dedicat special zilei Unirii Principatelor Române nu este gratuit (biletul a costat 10 lei, iar taxa foto cu smartphone 5 lei, toate tarifele sunt pe site-ul muzeului), iar acest tur include doar trei încăperi (Cuhnie, Pivniță și sala Cerchez) cine dorește să viziteze tot muzeul trebuie să-și facă programare la telefon 021-317.31.07 sau email vizitare@muzeulcotroceni.ro.

poze vizita muzeul cotroceni 24 ianuarie
Muzeul Cotroceni – 24 ianuarie

De asemenea important de reținut: trebuie să aveți la voi un act de identitate în original (carte de identitate, buletin, pașaport), iar la intrare se face control de securitate ca la aeroport, cu detector de metale (recomandat cât mai puține metale prin buzunare sau asupra dvs!)

fotografii muzeul cotroceni bucuresti 24 ianuarie
Muzeul National Cotroceni Bucuresti

Eu știam informațiile de mai sus, dar nu același lucru se poate spune despre mulți dintre cei veniți la muzeu, la mica intrare de pe șoseau Cotroceni.

Revenind la tur, a fost interesant de văzut cele trei spații expoziționale. Cuhnia era gazda unei expoziții de pictură și sculptură, iar în Pivniță erau expuse obiecte bisericești, unele provenite de la mănăstirea și biserica Cotroceni.

poza obiecte bisericesti muzeul cotroceni
Pivnita muzeului Cotroceni
poza ansamblul cotroceni secolul XIX
Cotroceni secolul XIX

ishoot.ro

picturi alexandru ioan cuza muzeul cotroceni
Alexandru Ioan Cuza – pictura
poza cuhnie cotroceni bucuresti
Cuhnie – muzeul Cotroceni, Bucuresti

Cel de al treilea spațiu, care de fapt a fost subiectul principal al turului, a cuprins apartamentele Cuza. Aici vizitatorii au putut admira expoziţia extinsă cu obiecte personale ce au aparţinut familiei Cuza, documente originale şi, conform comunicatului de presă, trebuia să vedem sabia de paradă a domnitorului A.I. Cuza, dăruită domnitorului român de către principele sârb Mihail Obrenovici. Din câte am înțeles, totuși, sabia respectivă a fos dusă la Iași.

poze mobilier cotroceni
apartamentul Cuza – muzeul Cotroceni
poza obiecte alexandru ioan cuza muzeul cotroceni
obiecte A.I. Cuza

poza ceas pendula muzeul cotroceni bucuresti romania
ceas pendula

Pe 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
În ianuarie 1859, la Iași și la București, moldovenii și muntenii au hotărat alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Tării Românești.

Pe 5 ianuarie 1859, Adunarea electorală de la Iași a proclamat în unanimitate ca domn al Moldovei pe Alexandru Ioan Cuza.
Adunarea electorală din București l-a ales domn al Munteniei pe Alexandru Ioan Cuza pe 24 ianuarie 1859.
Domnia lui Cuza între anii 1859-1866 a pus bazele dezvoltării moderne a României.

poze elena cuza muzeul cotroceni
Elena Cuza
poze mobilier cotroceni
apartamentele Cuza – muzeul Cotroceni
poza mobilier boulle cotroceni bucuresti
masa Boulle
poze scrisori elena cuza muzeul cotroceni
scrisori Elena Cuza catre fratii ei

Unirea Principatelor Române a deschis calea modernizării României și a creat condițiile obținerii Independenței (1877) și realizării Marii Uniri (1918).

poza stergar monograma elena cuza cotroceni
stergar monograma H.C – Elena Cuza

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

poza trusa voiaj elena cuza muzeu cotroceni
trusa voiaj Elena Cuza

În perioada Unirii Principatelor, Palatul domnesc de la Cotroceni a fost reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan-Cuza şi de aici au pornit unele dintre cele mai mari reforme ale vremurilor.

poza serviciu de masa alexandru ioan cuza cotroceni
serviciu de masa

Pozele sunt realizate cu telefonul LG G4
Muzeul Național Cotroceni poate fi vizitat de marți până duminică între orele 9.30 – 17.30 (ultima oră de intrare 16.30), iar pentru informații actualizate vizitați website-ul oficial http://www.muzeulcotroceni.ro/index.html

One thought on “158 de ani de la Unirea Principatelor Române aniversati de Muzeul Cotroceni”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.