52.438 de imagini ale unor lucrari de arta disponibile gratuit de la Art Institute din Chicago

Art Institute of Chicago (Institutul de Artă din Chicago) a făcut public 52.438 de imagini ale unor lucrări de artă din colecția lor, multe dintre aceste pot fi descărcate gratuit. Imaginile, la rezoluție mare, a operele de artă sunt încadrate sub licența CC0 (nici un drept rezervat), totuși verificați nota privind drepturile de autor pe fiecare pagină dedicată lucrării de artă.

lucrari de arta tablou pictor Tosa Mitsuoki Autumn Maples with Poem Slips
lucrari de arta – Autumn Maples with Poem Slips – Tosa Mitsuoki

Accesul la multe din cele 52.483 de lucrări de artă oferite de Art Institute of Chicago este realizat în conformitate cu Creative Commons Zero (CC0) care se traduce prin posibilitatea bloggerilor, școlilor și afacerilor să le folosească în orice context fără să fie obligaţi să menționeze sursa sau să fie obligaţi la plata unei taxe.

pictor Gustave Caillebotte poza tablou Paris Street; Rainy Day
lucrari de arta – Paris Street; Rainy Day – Gustave Caillebotte Institutul de Artă din Chicago

Vizitând acest site veți observa că, în timp ce puteți mări majoritatea lucrărilor, numai arta din domeniul public (licența CCO) include un link de descărcare la rezoluție mare.

poza gratuita tablou basket apples pictor paul cezanne
lucrari de arta – Basket of Apples – Paul Cezanne

Vă recomand să vedeți: Muzeul Metropolitan de Arta din New York (MET) ne ofera 375.000 de imagini cu opere de arta

Rezoluția imaginilor care pot fi descărcate gratuit este suficient de mare pentru a verifica detaliile de pe lucrările de artă (ca de exemplu, la tablouri se poate observa urmele pensulei).

crop poza tablou The Poet's Garden Vincent van Gogh pictor
crop – The Poet’s Garden – Vincent van Gogh
poza gratuita pictura tablou The Poet's Garden Vincent van Gogh
The Poet’s Garden – Vincent van Gogh – Art Institute of Chicago

Sunt disponibile pentru descărcare gratuit chiar și unele din lucrările de artă mai cunoscute, ca de exemplu Van Gogh ”Autoportret” sau ”Two Sisters” (Două surori) realizat de Pierre-Auguste Renoir sau ”The Great Wave” (Marele val) autor Katsushika Hokusai sau ”A Sunday on La Grande Jatte” (O duminică pe La Grande Jatte ) autor Georges Seurat

poza fotografie gratuita motmartre franta Art Institute of Chicago
Montmartre, Franta – fotografie gratuita – Art Institute of Chicago

Am căutat lucrări de artă realizate de autori români, deocamdată erau disponibile spre descărcare gratuită imagini cu niște covoare. Mai jos un exemplu cu un astfel de covor:

poza fotografie imitatie covor pasari Art Institute of Chicago
Imitation Bird Carpet Romania – Art Institute of Chicago – imagini gratuite lucrari de arta

Totuși sunt câteva lucrări realizate de creatori români, dar mi-au atras atenția fotografiile lui Edward R. Miller sau ale lui Jay Maisel, deoarece unele sunt realizate în diverse locuri din România, chiar și București.

Cei de la Institutul de Artă din Chicago afirmau în acest articol că vor adăuga constat noi lucrări de artă, așa că puteți să le vizitați site-ul din când în când.

Din cele 52.438 de lucrări de artă cu siguranță veți găsi unele care merită descărcate și, de ce nu, chiar printate, atât clasic , adică pe hârtie, cât și pe tricouri sau hanorace , căni sau alte materiale.
Dacă aveți răbdare și cunoștințele necesare puteți să realizați niște calendare interesante cu imaginile oferite gratuit de Art Institute of Chicago.

Vă recomand să vedeți: Muzeul de Arta Timisoara – informatii, pareri si fotografii

Mi se pare interesant că din ce în ce mai multe muzee au acest obiecei de face publice, la rezoluții înalte, operele de artă din colețiile lor.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.