Despre fotografie cu Saul Leiter

Probabil mai puţin cunoscut la noi Saul Leiter, este un fotograf american, născut în Pittsburg, în 1929, într-o familie de evrei şi iniţial trebuia să devină rabin, la Telshe Yeshiva Rabbinical College în Cleveland.

poza alb negru sal leiter
© Saul Leiter

Dar mai târziu începe să picteze şi în urmă încurajărilor venite din partea prietenului său, pictorul Richard Pousette-Dart, începe să fotografieze.

poza saul leiter
© Saul Leiter

În 1951 revista Life publică seria sa de fotografii “The Wedding as a Funeral”. Începe să fotografieze, mai ales fotografie de stradă, mai întâi în alb-negru. Imaginile sale sunt repede remarcate de Edward Steichen, care include câteva dintre fotografiile sale în 1953, pentru expoziţia “Always the Young Strangers” la MoMA.

saul leiter fotograf american
© Saul Leiter
fotograf american saul leiter
© Saul Leiter

După cum se vede, Saul Leiter nu a ocolit nici fotografia color. În 1957 Steichen prezintă 20 fotografii color de-ale lui Leither în cadrul conferinţei “Experimental Photography in Color”.

Chiar dacă Saul Leiter este recunoscut pentru fotografia de stradă, totuşi el a fost şi un bun fotograf de modă. A publicat fotografie de modă în reviste precum Esquire, Vogue, Harper’s Bazaar, Elle, Show, Queen şi Nova.

De altfel cu ocazia unui vernisaj care a avut loc în 2013 la Fundaţia Henri Cartier-Bresson din Paris, Saul Leiter declara “am început ca fotograf de modă. Nu se poate spune că am avut succes, dar aveam de lucru şi din ce trăi… am petrecut o mare parte din viaţă fiind ignorat. Eram foarte fericit, a fi ignorat e un mare privilegiu.”

saul leiter poza color
© Saul Leiter
saul leiter iarna poza
© Saul Leiter

În 2006 apare “Saul Leiter: Early Color”, monografie publicată de Steidl. Lucrarea se bucură de un enorm succes, aducînd fotografului recunoaştere internaţională, interesul galeriştilor şi al colecţionarilor şi admiraţia publicului.

În 2012 este lansat filmul documentar “In No Great Hurry: 13 Lessons in Life with Saul Leiter”, regizor fiind Thomas Leach. Mai jos puteţi vedea trailer-ul:

Despre fotografiile sale, Leither afirma în documentarul “In No Great Hurry”: “… dacă aş fi ştiut care fotografii sunt bune şi apreciate de public, nu aş mai fi făcut celelalte mii de cadre.”

Saul Leiter, în Hamburg:

Saul Leiter from white tube on Vimeo.

Lecture by Saul Leiter: New York Reflections, partea 1:

Saul Leiter încetează din viaţă la 26 noiembrie 2013, la New York

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.