Ecaterina Vrana – expozitia UnSeen la Muzeul Nicolae Minovici

Vineri 9 iulie 2021 la Muzeul Nicolae Minovici din București a fost vernisată expoziția “Ecaterina Vrana: UnSeen”.

Ecaterina Vrana expozitia UnSeen fotografii arta pictura
Ecaterina Vrana expozitia UnSeen

Artista Ecaterina Vrana (1969-2019) a fost și rămâne o prezență singulară în spațiul artelor românești. Universul artistei este remarcabil printr-un adevărat alfabet vizual propriu, dar și prin emoția puternică pe care o revarsă compozițiile sale simbolice redate într-un stil postmodernist.

poza portret Ecaterina Vrana artista pictorita
Ecaterina Vrana expozitia UnSeen

Exponentă a generației postdecembriste, artista s-a poziționat de la început ca o prezență insolită, în special prin modalitatea sculpturală de a folosi vopseaua (pasta), prin asocierile cromatice, dar și prin stilul aparent de inocență plastică/ „faux naïve”.

Cu studii finalizate la Academia de Arte din București, în clasa Profesorului Sorin Ilfoveanu, Ecaterina Vrana debutează expozițional la Universitatea din Freiburg în 1993. Va continua prin numeroase expoziții personale și de grup și va fi recunoscută în spațiul european și nord-american, fiind prima artistă de origine română expozantă la Armory Show, New York (2016).

Citește și: Muzeul Aviatiei Române: foto-video

Expoziția „Ecaterina Vrana: UnSeen” propune o radiografiere a motivelor simbolice întâlnite pe întregul parcurs al creației artistei și identifică un arc peste timp în ceea ce privește o sincronicitate evolutivă a personajelor pe care artista le redă în opera sa, fie în perioada de tinerețe, Doctori (1993), fie schița ultimei lucrări realizate de artistă, Așteptând doctorii (2019).

foto jurnal artista Ecaterina Vrana pictorita insemnari
insemnari Ecaterina Vrana

Simbolistica sa recurentă este pe cât de ludică, pe atât de metaforică: stropitoare-femei, mirese care se metamorfozează în contese sangvine, oameni de zăpadă bicolori, săruturi captive în timp și spațiu, un microunivers animal format din pui fragili, pisici îndestulate, vaci alegorice sau oi îmblânzite. Fiecare motiv sau personaj are locul său bine gândit în lumea Ecaterinei Vrana, într-o lume împânzită de pastă, formă și culoare.

vernisaj Ecaterina Vrana expozitia UnSeen Muzeul Nicolae Minovici
Ecaterina Vrana expozitia UnSeen la Muzeul Nicolae Minovici
expozitie pictura muzeul nicolae minovici bucuresti
Ecaterina Vrana expozitia UnSeen la Muzeul Nicolae Minovici – vila cu clopotei

Deseori inserția de text își face simțită prezența, pentru a suplimenta senzația momentului în care s-a realizat lucrarea. Materiale inedite apar pentru a completa intesitatea mesajului, cum este foița aurie de ciocolată în Anna Karenina pe calea ferată.

fotografiere telefon mobil tablou ecaterina vrana muzeul nicola minovici
Lucrarile Ecaterinei Vrana

Neoexpresionistă prin atitudine, arta Ecaterinei Vrana emană misticism, hipnotism, dar și jovialitate. Privitorul atent descoperă o întreagă dimensiune semiotică, aflată atemporal într-o nebuloasă a propriului univers artistic. Lacrimile nu se varsă în zadar la Ecaterina Vrana. Lacrimile se metamorfozează în picături migdalate de culoare și pornesc spre circuitul lor transformativ.

Citește și: Sugestii de fotografiere pe timp de ploaie

Un traseu demarcat de cercuri concentrice, chiar elicoidale, ce înglobează ciclicitatea și reversibilitatea vieții. Din tristețe se naște fericire, iar artista deține formulele (al)chimice pentru a dobândi tinerețea veșnică, așa cum rămâne scris în jurnalele consemnate cu acribie în adolescență: „Din acest moment am decis să-mi pictez nemurirea”.

sportmaniac.ro

Ecaterina Vrana și-a îndeplinit menirea, acum ne rămâne nouă, marelui public, să-i onorăm creația și să-i asigurăm rolul cuvenit în Templul Artelor.

Ecaterina Vrana expozitia UnSeen – Prima expoziție postumă realizată într-un muzeu din România

poza fata masca rosie portret expozitie arta muzeu bucuresti
citind jurnalul Ecaterinei Vrana – muzeul Nicolae Minovici Vila cu Clopotei

Reunind lucrări din colecții private, dar și din colecția MARe/ Muzeul de Artă Recentă, expoziția „Ecaterina Vrana: UnSeen” se distinge ca fiind o primă expoziție postumă realizată într-un muzeu din România și reprezintă un proiect al Secțiilor de Artă și Antropologie din cadrul Muzeului Municipiului București.

Felicia Raetzky, Curator – Ecaterina Vrana expozitia UnSeen

Expoziția va putea fi vizitată până la 14 noiembrie 2021, la Muzeul Nicolae Minovici (Sala de Conferințe).

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

One thought on “Ecaterina Vrana – expozitia UnSeen la Muzeul Nicolae Minovici”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.