Expozitia magi*k a deschis Suedia Creativa #3

Timp de două luni cultura suedeză este prezentă în Bucureşti în cadrul seriilor de evenimente Suedia Creativă #3, care au început cu expoziţia magi*k.
Magi*k este o expoziţie interactivă despre istoria apariţiei mass media în Bucureşti. S-a pornit de la antenele radio art deco şi s-a ajuns la epoca contemporană, când oraşul e pus în priză la reţeaua globală: internet.

poze expozitia magi*k antene bucuresti
magi*k – Suedia creativa #3

poze antene radio expozitia magi*k
antene radio

Chiar şi astăzi încă se mai văd o diversitate de antene pe acoperișurile caselor și blocurilor din București ce par niște obiecte fără sens, dar care vorbesc despre fenomenul tehnologic cu cel mai mare impact asupra societății: apariția culturii media. Această istorie pornește de la momentul apariției radioului în Bucureşti în anii ‘20, când antenele radio erau un simbol al unei cuceriri tehnologice epocale, afișate cu mândrie în arhitectura art deco și pe clădirile moderniste.

poze expozitia magi*k salla dalles bucuresti
tehnologie

În perioada de după război, când radioul și TV-ul deveniseră tehnologii de masă, în România blocurilor comuniste apar antenele improvizate și bricolate pentru a accesa cât mai multe posturi, ca formă de rezistență față de izolarea politică a țării.

poza fise antene radio magi*k suedia creativa
despre radio

Imediat după anii ‘90, acestea sunt înlocuite de parabolice și ulterior de acces la media facilitat de cablu și, azi, de fibră optică.
Magi*k explorează particularitățile istoriei media din România din perspectiva tehnnologilor de conectare prin intermediul a cinci instalații interactive realizate de Modulab. Acestea investighează ritualurile de la începutul interacțiunii noastre cu tehnologiile media și felul în care conținutul radio și TV a revoluționat percepția asupra lumii în paralel cu ilustrarea fenomenelor fizice, în special a spectrului electromagnetic, a căror înțelegere și exploatare constituie baza de evoluție a acestor tehnologii.

•Instalația The Dark Radio aduce în spațiul expoziției echivalentul radio a Dark Web-ului, frecvențele ascunse aparatelor noastre de radio și conținutul pe care acestea îl criptează.

foto expozitia magi*k suedia creativa #3
dark radio

•Estalgic TV este un portal către magia televiziunii de pe vremea când un simplu strigăt de la un balcon cu “Desene” sau “Dallas” avea puterea să golească într-o clipă parcuri și stăzi, laolaltă cu frustrarea de a trebui să ajustezi mereu antena să scapi de “purici”.

foto tv antena sala dalles
TV

•Lambda (λ) îți dezvăluie frumusețea ascunsă a simetriilor trigonometrice ale undelor ce fac posibile telecomunicațiile indispensabile vieții contemporane.

poza unde lambda sala dalles mnac
lambda

•RF278 va capta toate undele din poșetele și buzunarele vizitatorilor, emise prin intermediul gadgeturilor acestora, și le va aduce în fața acestora, în timp real, prin intermediul unei vizualizări spectaculoase.

poza instalatie rf278 magi*k bucuresti
RF278

•Cosmic Soup adaugă o dimensiune cosmică, la propriu, expoziției, prin vizualizarea în timp real a radiațiilor care vin de la stele, din cele mai îndepărtate colțuri ale galaxiei.

poza instalatie cosmic soup magi*k bucuresti
cosmic soup

Expoziția Magi*k face parte din programul Suedia Creativă #3, organizat de Ambasada Suediei și Asociația Zeppelin şi este organizată împreună cu Modulab și Muzeul Național de Artă Contemporană.

poza brate robot abb bucuresti
brate robot

Vernisajul a avut loc miercuri, 5 octombire 2016, la MNAC – Sala Dalles (Nicolae Bălcescu 18), iar expoziţia poate fi vizitată până pe 15 noiembrie 2016.
Programul celorlalte evenimente Suedia creativă pot fi citit pe acest site

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.