Poliţia Română, pe 25 martie 2016, a împlinit 194 de ani de la înfiinţare, iar sâmbătă, 26 martie, a fost celebrată în parcul Alexandru Ioan Cuza (Titan sau IOR) din Capitală, unde, pentru prima dată în istoria Poliţiei Române, a fost premiat câinele poliţist al anului, iar forţele speciale au făcut demonstraţii atât pe uscat cât şi pe apă, fiind de asemenea expuse mai multe tipuri de arme sau roboţi care verifică pachete suspecte.


De ziua lor, oamenii legii, ne-au arătat cele mai noi dotări, dar fără să uite să expună şi maşinile comuniste de miliţie.





Admiratori de toate vârstele au putut vedea uniforme ale poliţiei din cele mai vechi timpuri, acestea fiind expuse pe o alee.

Câinii Poliţiei Române, specializaţi în prinderea infractorilor şi salvarea victimelor, au arătat ce pot. Iar cinci dintre ei au fost premiaţi.






Un fragament video de la demonstraţiile câinilor “poliţişti”:
Trupele speciale SIAS au prezentat un exerciţiu tactic cu un desant; iniţial ni s-a spus că un elicopter va survolat lacul din parcul Alexandru Ioan Cuza, dar defapt au fost două elicoptere (un Eurocopter EC-135 şi un MI -17). Din unul a coborât echipaje pe o ambarcaţiune a Serviciului de Poliţie “Delta Dunării”, iar din celălalt alţi doi membri SIAS au coborât pe una din insululele lacului Titan; nu ştiu dacă celelalte persoane prezente pe insulă au fost la fel de surprinse ca şi mine de desantul celor doi membrii SIAS! În plus chiar dacă elicopterul EC-135 era destul de sus, totuşi curentul de aer provocat de elicele lui era foarte puternic: mi-a zburat şapca din cap cât colo, cât pe ce să se ducă în lac!



Secvente video din demonstraţie de forţă a trupelor SIAS:


Citește și: AeroNautic Show 2016 – evolutia avionului biplan Skeen Skybolt

Ziua Poliţiei Române se serbează în data de 25 martie, odată cu sărbătorirea Bunei Vestiri, începând cu anul 2002. Momentul în care Fecioarei Maria i s-a arătat Arhanghelul este zugrăvit pe drapelul instituţiei.

Începând cu Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929), competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.


Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002. În prezent, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23.04.2002.