Graciela Iturbide – premiul pentru o Contributie Remarcabila in Domeniul Fotografiei

World Photography Organisation a anunțat că celebra artistă fotografă de origine mexicană Graciela Iturbide este câștigătoarea premiului pentru o Contribuție Remarcabilă în Domeniul Fotografiei în cadrul competiției Sony World Photography Awards 2021.

poza alb negru femei camp fotografie
Graciela Iturbide este câștigătoarea premiului pentru o Contribuție Remarcabilă în Domeniul Fotografiei

Recunoscută la scară largă drept cel mai bun fotograf din America Latină în acest moment, lucrarea lui Iturbide oferă o perspectivă fotografică a Mexicului de la sfârșitul anilor 1970 și este premiată pentru contribuția sa definitorie la identitatea vizuală a țării.

25 de imagini din opera lui Iturbide vor fi prezentate într-o expoziție virtuală disponibilă publicului larg pe site-ul World Photography Organisation începând cu data de 15 aprilie. Selecția, realizată direct de artistă, evidențiază repere și teme importante din cariera sa de cinci decenii, și include unele dintre cele mai iconice imagini ale sale, precum Nuestra Señora de las Iguanas (Fecioara Iguanelor) și Mujer ángel (Femeia Înger).

autoportret fata alb negru peste sarut
© Graciela Iturbide, Self Portrait In The Country, 1996

Prin imagini care surprind viața cotidiană, dar cultura sa, ritualurile și religia, munca lui Iturbide explorează numeroasele complexități și contradicții ale țării sale, scoțând în evidență inegalitățile sociale și evidențiind tensiunile dintre urban și rural, dintre modern și indigen. Fotografiile sale depășesc narațiunile pur documentare și își propun să ofere o viziune poetică a subiecților, modelată de experiențele și călătoria personală a fotografului.

fotografie alb negru mexic crocodil perete
© Graciela Iturbide, Alheli, Oaxaca,1995

Graciela Iturbide s-a născut în 1942 în Mexico City, într-o familie catolică tradițională, unde era cea mai mare dintre cei 13 frați. Crescând, ea a admirat fotografiile de amator ale tatălui său și a pus la loc de cinste cutia ce conține fotografiile familiei sale. S-a căsătorit la vârsta de 20 de ani și a avut trei copii. Abia în 1969, la vârsta de 27 de ani, a decis să-și cultive pasiunile artistice și să se înscrie la Centrul de Film de la Universidad Nacional Autónoma din Mexic. În această etapă, în timp ce studia cu maestrul modernist și mentorul său de mai târziu, Manuel Álvarez Bravo, a decis să-și îndrepte atenția către fotografie. Mai mult, fotografia a devenit și o formă de terapie pentru Iturbide când, în 1970, a trecut printr-o mare suferință, în urma pierderii fiicei ei de numai șase ani, Claudia.

fotografie alb negru monocrom mexic fata mexicana
© Graciela Iturbide, Mexico City, 1969

La scurt timp după aceea, Álvarez Bravo i-a cerut lui Iturbide să-i fie asistentă, iar aceasta a început să-l însoțească în călătoriile sale prin Mexic. Iturbide a fost influențată puternic de interesul lui Álvarez Bravo față de comunităție indigene și de filozofia sa de tempo mexican care mai este cunoscută și sub numele de „hay tiempo” sau „there is time” („există timp”). Această noțiune, prezentă în toată arta și literatura mexicană, a ajutat-o pe Iturbide să-și dezvolte propriul limbaj fotografic, ca observator atent și răbdător ale cărui imagini evocă lirismul și poezia găsite în momentele cotidiene.

poza alb negru fata mexic palarie coafura
© Graciela Iturbide, Nuestra Señora de las Iguanas, Juchitán, México, 1979

La sfârșitul anilor 1970 Iturbide a devenit o figură centrală într-o mișcare în continuă creștere a fotografilor din America Latină care s-au unit pentru a „revendica” identitatea vizuală țărilor lor, în fața perspectivei oferite de fotografii străini. În 1978, ca parte a unei initiative mai ample, de a contribui la revigorarea culturilor indigene, Iturbide a fost colaborat cu Arhiva Etnografică a Insitutului Național Indigen din Mexic pentru a fotografia populația indigenă a țării. Lucrând alături de antropologul Luis Barjau, Iturbide s-a integrat în comunitatea Indienilor Seri, învățând obiceiurile și documentând modul lor de viață cu un accent deosebit pe adaptarea forțată la capitalism.

Rezultatele muncii lui Barjau și Iturbide au fost publicate în 1981 în cartea Los que viven en la arena (Cei ce trăiesc în nisip). La momentul publicării, era unul dintre puținele studii Mexicane care existau printre sutele de texte americane și a fost recunoscut instantaneu pentru contribuția sa autentică. Experiența de a trăi cu Indienii Seri a marcat începutul unei părți semnificative a carierei lui Iturbide, confirmand angajamentul său profund de a explora țara natală și dorința ei de a construi relații și de a fotografia populația diversă.

Citește și: Sony A6600 review – mirrorless-ul versatil potrivit pentru fotografii si videografii exigenti

Astăzi, munca sa în comunitatea Indienilor Seri și, mai târziu, în comunitatea Zapotec, se numără printre cele mai de success lucrări ale lui Iturbide. Fără a căuta să scoată în evidență accentele exotice ale subiecților săi, imaginile lui Iturbide relevă o perspectivă a celui care dorește să cunoască și să-și celebreze propria cultură. În plus față de fotografiile populației indigene din Mexic, selecția include și imagini din călătoriile lui Iturbide în Italia, Statele Unite ale Americii și India, concentrându-se asupra lumii naturale și evidențiind fascinația ei prin simbolismul și spiritualitatea sa inerentă.

ottobroker.ro

Comentând despre activitatea sa, în mesajul de acceptare a premiului, Graciela Iturbide a transmis: Sunt încântată și onorată să primesc acest premiu. Acest tip de recunoaștere este un stimulent puternic pentru a continua să lucrez. Tot ceea ce am fotografiat de-a lungul vieții m-a îmbogățit spiritual și m-a împins să repet procesul din nou și din nou. Fotografia îmi oferă un sentiment de înțelegere față de ceea ce văd, de ceea ce trăiesc și de ceea ce simt și este o modalitate bună de a cunoaște lumea și cultura globală.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Premiul pentru o Contribuție Remarcabilă în Domeniul Fotografiei onorează o persoană sau un grup de persoane care au avut un impact semnificativ asupra mediului fotografic. Ce a de-a 14-a premiată, Graciela Iturbide, se alătură unei distinse liste de nume iconice printre care și William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019) și Gerhard Steidl (2020).

Voi publica și alte articole, așa că poți să urmărești blogul sau să te abonezi cu un click aici și nu uita să confirmi abonarea (uneori trebuie să verifici și folderul Spam).

Câștigătorii globali ai competițiilor Student, Youth, Open și Professional ale Sony World Photography Awards 2021 vor fi anunțați pe 15 Aprilie 2021 prin intermediul platformelor digitale și video ale World Photography Organisation. Pentru mai multe informații despre câștigători și liste scurte, vă rugăm accesați www.worldlphoto.org

fotostefan

One thought on “Graciela Iturbide – premiul pentru o Contributie Remarcabila in Domeniul Fotografiei”

  1. Mi-a plăcut ideea cu Gorgona. Noroc că nu privea direct în lentila aparatului de fotografiat, altfel eram stană de piatră acum. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.