Imagini de la Festivalul Turcesc din Parcul Titan, Bucuresti

Dervişi rotitori, muzică sufi, ieniceri şi fanfara militară otomană au fost câteva dintre “ingredientele” celei de-a cincea ediţii a Festivalului Turcesc desfăşurat de vineri, 20 mai, până duminică 22 mai 2016, în Parcul Titan (IOR) din Bucureşti.

poze festivalul turcesc bucuresti parcul titan
Festivalul Turcesc – parcul Titan

poza globul pamantesc parcul titan ior bucuresti
Globul Pamantesc – parcul Titan
poze statuie cal parcul ior titan bucuresti
Calul Titanilor

Artişti special veniţi din Turcia au prezentat publicului diferite secrete ale artelor orientale în cadrul unor ateliere de scriere caligrafică specific otomană sau ebru – arta picturii pe apă, urmată de marmorarea hârtiei.

poza ebru parcul ior titan bucuresti
Ebru

Ebru este o pictografie pe apă. Apa în care se fac aceste picturi este specială, fiind făcută din lichidul care se scoate din burta unui animal. Acest lichid se pune în apă, după care se pun nişte picături de diverse culori. Acestea sunt întinse apoi cu pensule speciale, confecţionate din păr de cal. La final, pe această pictură se pune o foaie marmorată care se trage uşor afară. Pe aceste foi vor rămâne nişte picturi unice, care ţin sute de ani fără să se strice.

poza caligrafie romania
Romania
poza caligrafie scriere parc titan
caligrafie

Pe aleile parcului IOR, în peste 60 de standuri au fost prezente de la costume şi ţesături tradiţionale până la meşteşuguri specifice otomane sau mâncăruri şi dulciuri turceşti. Desigur printre cele mai vizitate standuri au fost cele cu specialităţi culinare turceşti. De aici,vizitatorii au putut achiziţiona balik ekmek – peşte la grătar servit în pâine, kofte – chiftele din carte de vită şi oaie, gozleme – o lipie subţire făcută la foc puternic şi umplută cu brânză, sarmale cu carne de vită, dovlecei, vinete şi ardei umpluţi, şi musaka.
Nu a lipsit nici baklavale simple sau cu fistic, ciocolată ori vişine, la sutlac – budincă de orez cu lapte, asure – un dulce compus din şapte ingrediente, halva, revani – plăcintă făcută din griş şi îmbibată cu sirop, kunefe – desert făcut din tăiţei foarte fini, cu brânză înăuntru, kadayifi şi binecunoscutul rahat turcesc cu diferite arome.

poze festivalul turcesc bucuresti 2016
la festivalul turcesc
poza cola turka ulker
Cola Turka by Ulker
poza gratar mancare turceasca parcul titan
la gratar
poza ibrice cafea turceasca
pentru cafea
poza stand inghetata turceasca parc titan
ingetata turceasca

poze prajituri turcesti parcul titan ior
dulciuri
poze cutii rahat turcesc parc ior bucuresti
rahat turcesc
poza stand supermarket turcesc parcul titan
supermarket de parc

Eu am fost la festivalul Turcesc duminică şi fiind o zi frumoasă, zona de la statuia ecvestra Calul Titanilor până jos unde este scena permanentă era plină de vizitatori. În aceste condiţii nu a fost o surpriză cozile de la tarabe, dar în principiu se înainta destul de bine; uneori se mai iscau discuţii din cauza celor care se băgău în faţă. La o coadă am stat în jur de 20 minute.

poza cumparare produs alimentar turcesc
client
poza vizitatori festivalul turcesc bucuresti
multime
poza vizitatori festivalul turcesc parcul titan
la festival
poza multime oameni festivalul turcesc parcul ior titan
multime
poza cumparator festivalul turcesc bucuresti
cumparator
poza vanzare cumparare alimente turcesti festival parc titan
vanzare cumparare produse

La unele tarabe se plătea cu jetoase cumpărate de la cele două caserii ale festivalului; parcă nu am văzut preţurile afişate chiar la toate tarabele. Nu am stat până la final (care a avut loc la ora 20), dar totuşi eu m-am simţit bine la acest festival.

poza caserie jetoane festivalul turcesc
caserie jetoane
poza fetita port turcesc festival parcul titan
Festivalul Turcesc – Bucuresti parcul Alexandru Ioan Cuza
poza decor festivalul turcesc parcul titan
decoruri

Atmosfera a fost întreţinută de Fanfara Militară “Mehter”. Cei 35 de membri ai acesteia au cucerit publicul nu doar prin muzică, ci şi prin costumele tradiţionale spectaculoase. Înainte de a urca pe scena amenajată pe malul lacului Titan, aceştia au defilat pe aleile parcului Alexandru Ioan Cuza (aceasta este denumirea oficială a parcului) însoţiţi de doi ieniceri echipaţi în costum de luptă din zale, înarmaţi cu iatagane şi pistoale.

poza ienicer festivalul turcesc bucuresti
Ienicer

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

poza Fanfara Militară "Mehter" bucuresti titan
Fanfara Militară “Mehter”
poza fanfara otomana festivalul turcesc bucuresti
fanfara otomana

Fragmente din programul fanfarei militare otomană Mehter:

Dansul mistic al Dervişilor rotitori:

Poetul persan Mevlana este întemeietorul ordinului dervişilor. Costumul dervişului este plin de semnificaţii: pălăria înaltă şi conică reprezintă mormântul egoului, cămaşa albă cu poale largi ce se roteşte armonios în timpul dansului semnifică giulgiul egoului iar mantia neagră ce este abandonată înainte de începerea rotirii reprezintă părăsirea mormântului şi renaşterea spiritului în adevăr.

poza dervis rotitor festivalul turcesc
dervis rotitor
poza derviz rotitor copil festivalul turcesc
dervis

Poziţia dervişului nu este nici ea întâmplătoare – mâna dreaptă este întinsă spre cer, cu palma ridicată pentru a primi binecuvântarea cerească, iar cea stângă coboară spre pământ pentru a trimite mai departe binecuvântarea cerească.

Dansul “Marea Neagră”:

Fetele membre ale ansamblului IFLC:

poza fete dansatoare festivalul turcesc bucuresti
dansul Marea Neagra
poza dansatoare festivalul turcesc bucuresti
dans turcesc

Festivalul Turcesc a animat parcul Titan si prin activităţi dedicate copiilor: face painting, modelaj de baloane, spectacole şi concerte.

poza fata zambitoare festivalul turcesc
zambet
poza costum popular romanesc festivalul turcesc
romanesc

photosetup.ro

poza cantaret turc festivalul turcesc bucuresti
cantesc

Am vazut şi un concurs de mâncat baclavale; la tragerea la sorţi au fost destul de multe fete, dar în final podiumul a fost ocupat tot de baieţi 🙂

poze baieti mancatori baclavale festivalul turcesc
castigatorii concursului de mancat baclavale

Conform organizatorilor, rolul Festivalului Turcesc este de intensificare a relaţiilor de prietenie dintre România şi Turcia. Accesul a fost gratuit.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Imagini de la Festivalul Turcesc din Parcul Titan, Bucuresti”

  1. Multumesc! Mi-ai facut ziua (“You made my day”), cum spun englezoii! Superbe fotografii si o unda de regret ca nu am fost si eu acolo, având în vedere peregrinarile mele (multe) prin Turcia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.