„Instalatia din Lalele” dedicata informarii si cunoasterii bolii Parkinson

Dacă anul trecut campania Grădina cu speranţe dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva bolii Parkinson, a fost marcată cu un covor de flori cu 15.000 de lalele, amplasat în Centrul Vechi al Bucureştiului, anul acesta, Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinso a realizat prima instalaţie interactivă din România, compusă din şapte lalele roşii de mari dimensiuni, care este amplasată în pasajul pietonal de la Universitate, până pe 24 aprilie 2016.

poza „Instalatia din Lalele” dedicata informarii si cunoasterii bolii Parkinson
„Instalatia din Lalele” dedicata informarii si cunoasterii bolii Parkinson

Instalaţia interactivă transpune, într-un mod inedit, unul dintre cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson, tremorul incontrolabil.

poza instalatie interactiva lalele lupta boala parkinson
instalatie

Fiecare dintre cele şapte lalele care alcătuiesc instalaţia prezintă un tremor redat atât fizic, cât şi prin intermediul luminii. Atunci când lalelele sunt atinse, tremurul încetează şi lalelele emit un mesaj sonor de mulţumire. Designul plafonului care susţine instalaţia este inspirat din micro-structurile specifice sistemului nervos central. Pentru a sublinia boala Parkinson, instalaţia a fost realizată din metal, cel mai evocativ material pentru o boală a sistemului nervos care aduce, treptat, limitări pacienţilor.

Un scurt video clip:

Laleaua roşie este, din 2005, simbolul internaţional al luptei împotriva bolii Parkinson. Povestea lalelei Parkinson a început în 1980 când un horticultor olandez diagnosticat cu această boală a creat o lalea roşu cu alb, ce redă speranţa pacienţilor.

poza #instalatiadinlalele, #gradinacusperante, #lalelerosii, #boalaparkinson, #imbratiseazalalele
pasajul Universitatii, Bucuresti

„Instalaţia din Lalele” a fost realizată în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România şi are ca scop creşterea notorietăţii bolii Parkinson şi înlăturarea stigmatizării pacienţilor.

poza anunta gradina cu sperante lupta impotriva bolii parkinson
gradina cu sperante

Trecătorii sunt invitaţi totodată să susţină pacienţii cu boala Parkinson prin urcarea pe Facebook a fotografiilor cu „Instalaţia din Lalele”, împreună cu unul dintre hash tag-urile campaniei: #instalatiadinlalele, #gradinacusperante, #lalelerosii, #boalaparkinson, #imbratiseazalalele.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.