Metroul din New York – scurt ghid de calatorie

Metroul din New York City este cumva diferit de ce întâlnim prin Europa, așa că dacă planificați să ajungeți în metropola americană, ar fi bine să citiți și această postare.

Metroul din New York chid calatorie america
Metroul din New York scurt ghid de calatorie

În ciuda faimei sale, metroul (new yorkezii îl numesc subway sau trains şi nu metro, underground sau tube) este cel mai bun mijloc pentru a te deplasa prin New York City.

fotografii transport public new york intrare metrou
intrare metrou – New York – Manhattan

Ca fapt divers cred că merită precizat că în America există și statul New York (prescurtat NYS), cu capitala la Albany, astfel că deseori se face precizarea orașul New York (New York City – NYC). Dar în această postare mă refer la oraș, chiar dacă ”spun” doar New York.

poza turista calatorie Metroul din New York
calator cerand informatii mecanic tren metrou New York City

Metroul din New York funcţionează 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Noaptea au program special, uneori circulă cu viteză redusă din cauza lucrărilor, deci așteaptă-te să faci de două ori mai mult timp pentru același segment de drum.

poza panou informatii subway new york city usa
informatii

Complexa infrastructură a metroului din New York are nevoie de reparații sau lucrări de întreținere care duc la modificări ale traseului, orarului, așa că înainte să luați metroul ar fi bine să verificați site-ul MTA sau să descărcați gratuit pe telefon aplicația MYmta (Android și iPhone) sau să urmăriți anunțurile afișate în stațiile de metrou.

poza reclama aplicatie gratuita transport metrou new york
MYmta app

Scurtă prezentare aplicația gratuită MYmta app:

În unele zone ale orașului New York – pe trotuar, prin parcuri – sunt niște panouri electronice – monitoare LCD – care afișează informații despre transportul în comun, dar și date meteo, evenimente culturale, artistice, etc.

poza plasma lcd informatii turistice new york vacanta america
plasma informatii

Uneori modificările sunt anunțate și prin difuzoarele de pe peron sau din trenul de metrou.

fotografie afis informatii metrou new york sua calatorie
afis lucrari

Mi s-a părut interesant că unele panouri din stațiile de metrou aveau și alfabetul Braille, pentru nevăzători, iar de pe site-ul MTA pot fi descărcate aplicațiile gratuite Waymap și/sau ClickAndGo Wayfinding, care îi va ajuta pe cei cu probleme de vedere.

poza afis alfabetul Braille metroul din new york city america
alfabetul Braille – panou statie metrou New York

Trebuie să știți că metroul din New York are două tipuri de trenuri: locale sau expres. Trenurile Express “sar” anumite staţii, în timp ce trenurile Locale se opresc la toate staţiile prezente pe linia lor.

fotografii calatorie transport public metrou new york
tren express – local

Trebuie să fiți atenți la numerele și literele liniilor de metrou și nu la culorile folosite pentru indicarea lor.

Stațiile metroului sunt situate în cartierele Manhattan, Brooklyn, Queens și Bronx. Trei linii fac exepție și nu trec prin Manhattan: Franklyn Avenue Shuttle în Brooklyn, Rockaway Park Shuttle în Oueens și Brooklyn-Queens Crosstown Local care face legătura între cele 2 cartiere. Astfel ai grijă unde te cazezi să nu ai probleme cu transportul.

poza transport public autobuz metrou new york america
transport public New York
poza intrare metroul din new york america
intrare metrou
poza intrare metrou statie central park new york sua
statie metrou Central Park New York

Un sistem de lămpi globulare amplasate la intrarea din stradă te înștiințează, prin lumina verde sau roșie, dacă stația este funcțională sau nu (de ieșit poți ieși, dar nu poți intra).

poza lampa intrare metrou new york calatorie america
lampa – felinar – intrare metrou New York City
Metroul din New York statie felinar lampa
Metroul din New York – lampa semnalizare

O stație de metrou în Manhattan se întinde pe cel puțin două nivele și pe o suprafață de câteva intersecții. Tocmai de aceea, trebuie să fii foarte atent spre ce ieșire te îndrepți.

fotografii calatorie america intrare metroul din new york
intrare metrou
poze statie metrou new york sua
niveluri statii metrou NYC
poze calatorie new york metrou tunel pasaj
coborare la metrou

De asemenea trebuie să te uiți cu atenție după stații, deoarece unele au intrări înguste, sau sunt intrări situate la clădiri de magazine/birouri, poți trece ușor pe lângă ele fără să le observi.

poze intrare statie metrou new york calatorie america
acces metrou – NYC
poza lift statie metroul din new york america
statie cu lift catre metrou
poza intrare mica metroul din new york manhattan
intrare metrou – Manhattan

De la construirea primelor 28 de staţii de metrou din New York, reţeaua de transport subteran din metropola americană a ajuns să numere, astăzi, 469 de staţii.

fotografie placa comemorativa contructie statie metrou new york 1920
deschis in 1920 – reabilitat in 2003
poze statie metrou world trade center new york america
World Trade Center New York
world trade center metroul din new york calatorie america
WTC

Astăzi New York-ul are 21 de magistrale de metrou, cea mai adâncă dintre ele fiind construită la 55 de metri de suprafaţa drumului.

Citește și: Muzeul Intrepid Sea, Air & Space – muzeul militar din New York

Potrivit Metropolitan Transit Authority (MTA), metroul din New York este al şaptelea cel mai aglomerat din lume, după Tokio, Moscova, Beijing, Shanghai, Seul şi Guangzhou. Numărul mediu de călători într-o zi din timpul săptămânii este de peste 5,3 milioane (date din 2017).

fotografii poarta metroul din new york calatorie america
poarta metrou
poza nume statie metrou new york america
denumire statie metrou
poze peron metroul din new york america
la metroul newyorkez

underarmour.ro

denumire statie metrou new york city subway
peron
poza peron metrou times aquare new york calatorie
Times Square
ghid calatorie metroul din new york
turnicheti si poarta acces metrou – New York – America

Scurt videoclip călătorind cu metroul din New York City:

După cum se vede în clipul de mai sus de la metroul newyorkez nu lipsesc artiștii (de exemplu Susan Keser – New York Violonist) și pictura murală, dar și graffiti.

poza arta urbana pictura murala metrou new york city usa
arta urbana
poza mozaic peron metrou new york america
arta la metroul din New York

Cât costă o călătorie cu metroul din New York

fotografii calatorie america automat vanzare cartela metrou new york
automate vanzare card metrou (vending machine)

O călătorie cu metroul newyorkez costă $3. Două sau mai multe călătorii cu metroul New York City costă $2.75 dolari. Dacă veți sta cel puțin 6 zile în Big Apple sau aveți de gând să călătoriți des cu metroul puteți cumpăra cu $33 USD cartela 7-Day Unlimited Ride, valabilă și la telecabina pentru insula Roosevelt (impresii).

poza cartele metrou new york city mtrocard
Metrocard MTA New York

Cartela de metrou se plătește și ea, costa 1 dolar, parcă, dar poate fi reîncărcată, deci nu o aruncați dacă s-a consumat.

Atenție! Cartela valabilă 7 zile este vândută de anumite automate (în imaginea de mai jos automatul mic din stânga, care acceptă doar carduri bancare) sau la casele de bilete de la metrou.

poza automate vanzare cartela metrou new york america
automate vanzare cartele metrou

Trebuie să fiți atenți ca pe ecranul automatului să fie afișat mesajul 7-Day Unlimited Ride sau 7-Day Unlimited Pass, pentru că mai există o altă cartelă cu același preț, 33 dolari, dar nu este valabilă 7 zile ci aproximativ 10 călătorii. Din greșeală eu am cumpărat-o și după 10 călătorii a trebuit să cumpăr 7-Day Unlimited Ride.

Puteți plăti călătoria cu metroul atât cu Google Pay sau Apple Pay cât și mijloacele tradiționale: bani cash, card bancar. Eu am folosit cardul Revolut, așa cum am scris în această postare

poza plata electronica metroul din new yotk OMNY  One Metro New York Tap-and-Go contactless
OMNY (One Metro New York) – Tap-and-Go contactless

În unele stații de metrou sunt aparate cu ajutorul cărora puteți verifica cât ați consumat de pe cartela de metrou, iar lângă acel aparat este o cutiuță unde puteți lăsa cartelele consumate sau expirate.

poza aparat verificare cartele metroul din new york america
verificare cartela Metrocard

Copiii cu înălțimea mai mică de 112cm, indiferent de vârstă, călătoresc gratuit dacă sunt însoțiți de un adult.

Citește și: 10 aparate foto pentru calatorii

Pentru preț actualizat al costului călătoriei cu metroul din New York City verificați site-ul oficial MTA

Harta metrou New York

Mai jos puteți vedea o hartă a metroului din orașul care nu doarme niciodată. Pentru versiunea mărită puteți face click pe harta de mai jos.

harta metroul din new york ghid turistic transport manhattan
o mica parte din harta metroului din New York

Pe harta metroului din New York, punctele negre sunt trenuri locale, iar punctele albe trenuri expres. Uneori nu sunt pasaje de legătură între stații, astfel trebuie să alegeți intarea corectă, să nu fiți nevoiți să ieșiți afară și apoi să plătiți din nou.

O hartă a liniilor de transport public o veți găsi în mijloacele de transport, dar pot fi de asemenea obţinute gratis, aproape, la orice casă de bilete din interiorul metroului sau vizitați acest site

Hărţile oraşului New York sunt disponibile la intrarea în Grand Central Station, sau la New York Convention and Visitor’s Bureau care se găseşte pe Columbus Circle 2.

New York City și mai ales zona Manhattan este simplă în materie de infrastructură și transport. În Manhattan există 12 bulevarde mari și late care traversează cartierul de la Nord la Sud și câteva zeci de străzi care îl traversează de la Est la Vest. Nu e nevoie sa reții numele străzilor pentru că ele poartă denumiri precum 5th Avenue, 6th Avenue, 34st Street, 110 street, 81 th Street și tot așa. Cu alte cuvinte dacă pornești din partea de est de la 1 th Avenue și vrei să mergi în partea de vest vei observa că bulevardele sunt în ordine crescătoare. Așa se întâmplă și cu străzile.

Bulevardele și străzile sunt perpendiculare, iar dacă vei întreba unde se află Top of the Rock (impresii) newyorkezii îți vor spune că e la 2-3-4 blocks distanță, block fiind distanta dintre strazii/bulevarde.

La prima vedere cartierul Manhattan pare destul de mic pe hartă, totuși este de mers, iar metroul este cea mai rapidă și ieftină modalitate de a călători prin New York.

Dacă vrei să mergi spre Nord, urmărești indicatoarele spre Uptown-Bronx. Dacă vrei să mergi în Lower Manhattan te orientezi după Downtown-Brooklyn.

Vagoanele noi de metrou din New York au afișaj electronic și sonor foarte clar și util (uneori sunt menționate obiective turistice sau alte repere utile vizitatorilor metropolei americane).

poza panou electronic harta traseu metrou new york
tabela electronica vagon metrou NYC

La vagoanele vechi sunt doar hărți cu traseul metroului, iar unele difuzoare nu funcționează chiar bine, trebuie să ascultați cu atenție.

fotografii interior vagon tren metrou new york america
interior vagon metrou vechi

Și metroul din New York are trasee unde vagoanele zdruncintă destul de tare. De altfel nici nu este recomandat să treceți dintr-un vagon în altul, tocmai pentru a evita accidentele. În unele vagoane de tren erau niște afișe de unde am aflat că în anul 2018, 19 persoane au murit încercând să treacă dintr-un vagon în altul! Apropo, eu vă recomand să cumpărați o asigurare de călătorie, căci trăim într-o lume foarte agitată!

photosetup.ro

Toate vagoanele au aer condiționat, iar newyorkezii nu se zgârcesc, îl țin pornit la maxim și aproape non-stop. În primele 2 zile am înghețat prin vagoanle de metrou, apoi am început să mă obișnuiesc. Dacă la ore de vârf vedeți un vagon aproape gol în timp celelalte sunt aglomerate, atunci la acela s-ar putea ca instalația de aer condiționat să fie defectă sau să miroasă foarte urât în interiorul lui!

poza mesaj politia metrou new york
If you see something, say something

Pe peroanele metroului din New York era semnal wi-fi gratuit, dar prin tunele nici semnal nu mai aveam la telefonul mobil. De asemenea GPS-ul sau aplicațiile de hărți sunt foarte utile în marele oraș american. Prin oraș de cele mai multe ori la mobil aveam semnal 4G, iar netul în roaming avea viteze bune.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Dacă ai parcurs toată această postare îți mulțumesc pentru vizită, sper că ți-a fost de folos sau poți lăsă comentarii la rubrica Leave a Reply. Nu în ultimul rând îți urez călătorie plăcută!

fotostefan

4 thoughts on “Metroul din New York – scurt ghid de calatorie”

  1. Foarte frumos din partea ta sa dai acestei formații super utile. Multumesc frumos. Dumnezeu sa îți ajute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.